Odpalanie TDI w niskiej temperaturze
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Odpalanie TDI w niskiej temperaturze
Mam pytanie odnośnie uruchamiania silnika w niższej temperaturz. Wcześniej odpalałem samochód następująco : przekręcałem kluczyk do momentu aż zniknie kontrolka od świec żarowych i odpalałem silnik, słyszałem jednak że przy niskiej temperaturze lepiej jest przekrecic kluczyk az zniknie kontrolka swiec zarowych i nastepnie zrobic tak z 3 razy i dopero za czwartym razem odpalac silnik. Dodam tylko ze autko nie jest garażowane
Pozdrawiam
Pozdrawiam
kameln
-
- Nowicjusz
Re: Odpalanie TDI w niskiej temperaturze
O jakich niskich temperaturach mówimy. Jeśli chodzi o temperaturze w granicach 3-7stopni. To przyczyna może być w niezałączaniu świeć, albo załączeniu zbyt krótko.kameln pisze:... słyszałem jednak że przy niskiej temperaturze lepiej jest przekrecic kluczyk az zniknie kontrolka swiec zarowych i nastepnie zrobic tak z 3 razy i dopero za czwartym razem odpalac silnik....
Miałem teraz taki problem że powyżej 10 i poniżej 0 stopni auto pali od strzała. A między 0-10stopni to wał się musiał obrócić 2-3razy. Widziałem że świece żarowe się załączaja ale dosłownie na moment gdy kilka razy włączałęm zapłon auto paliło lepiej...
Żeby tak nie robić zastosowałem to:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=270253
I po problemie. Teraz jak rano odpalam to widzę że świeczki grzeją ok 2s i pali od razu

[ Dodano: 25 Paź 2009 23:52 ]
Żeby świece nagrzały się w całości potrzeba im prawie 10s.stefan1982 pisze:Kolego jaśli świeca jest nagrzana w całości po pierwszym grzaniu to po drugim i trzecim nie nagrzeje sie juz więcej.Jak dla mnie to nie ma sensu
Gdy normalnie włączają się na sekundę to tylko koniec jest czerwony i z każdym powtórzeniem grzeje się większą część.
-
- Nowicjusz
Re: Odpalanie TDI w niskiej temperaturze
Żeby świece nagrzały się w całości potrzeba im prawie 10s.
Gdy normalnie włączają się na sekundę to tylko koniec jest czerwony i z każdym powtórzeniem grzeje się większą część.[/quote]
To jest racja ale przy np -15 stopniach świeca grzeje się dłużej i napewno jest rozgrzana w całości.
Gdy normalnie włączają się na sekundę to tylko koniec jest czerwony i z każdym powtórzeniem grzeje się większą część.[/quote]
To jest racja ale przy np -15 stopniach świeca grzeje się dłużej i napewno jest rozgrzana w całości.