Ssanie [MK2]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Łyskacz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ssanie [MK2]
Witam mam problem z ssaniem 1,6 2e2
Działa bardzo długo aż silnik sie nie nagrzeje do połowy wskaźnika temp.
Przy okazji wystepują wysokie obroty które mnie denerwują na maxa
Ile może kosztować naprawa albo nowy taki mechanizm????
Pozdro
Działa bardzo długo aż silnik sie nie nagrzeje do połowy wskaźnika temp.
Przy okazji wystepują wysokie obroty które mnie denerwują na maxa
Ile może kosztować naprawa albo nowy taki mechanizm????
Pozdro
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2006 19:17 przez Łyskacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Mk2 1,6 LPG 88r. Sprzedany śmiga dalej :)
Jest Renault Megane Coupe <---- sprzedałem tą pomyłkę
Mk2 1,6 D <---- sprzedany śmiga dalej
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Clio mk4 1,2 Limited (fajny bo nowy i na gwarancji) ;]
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
- Łyskacz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nowe tropy w sprawie ssania...
Objawy: silnik nagrzewa sie do połowy skali czyli około 90 stopni ssanie odpuszcza a powinno duzo wczesniej i jadąc po miescie wszystko jest gites obroty na jałowym w okolicy 1000 rpm jak tylko wyskakuje na trase jade 4-ką tak z 80 km/h temperatura spada ponizej 90 stopni i ssanie znowu zaskakuje obroty pewnie ze 4000 rpm to ja mu na 3-kę daje w pedał temperatura dochodzi znowu do 90 stopni i ssanie odpuszcza
W zwiazku z tym mam pytanie: Czy czujnik temperatury silnika albo termostat maja coś wspólnego z załączaniem ssania?????jeśli nie to które elementy gaźnika pierburg 2e2 są za to odppowiedzialne??????
Naprawde wk...ia mnie juz ten gaźnik a narazie na mechaniora nie mam kasy i nie chce jechac do niego bez jakiejs konkretnej wiedzy zeby nie policzył mi za wymiane jakiegos duperela jak za regenaerację gaźnika...A jak myslicie regeneracja będzie konieczna????Dodam że auto ma przejechane prawie 130 tys kilometyrów i jest to przebieg (raczej napewno) udokumentowany....
Plizzz pomóżcie coś!!!! :ku fel:
Objawy: silnik nagrzewa sie do połowy skali czyli około 90 stopni ssanie odpuszcza a powinno duzo wczesniej i jadąc po miescie wszystko jest gites obroty na jałowym w okolicy 1000 rpm jak tylko wyskakuje na trase jade 4-ką tak z 80 km/h temperatura spada ponizej 90 stopni i ssanie znowu zaskakuje obroty pewnie ze 4000 rpm to ja mu na 3-kę daje w pedał temperatura dochodzi znowu do 90 stopni i ssanie odpuszcza
W zwiazku z tym mam pytanie: Czy czujnik temperatury silnika albo termostat maja coś wspólnego z załączaniem ssania?????jeśli nie to które elementy gaźnika pierburg 2e2 są za to odppowiedzialne??????
Naprawde wk...ia mnie juz ten gaźnik a narazie na mechaniora nie mam kasy i nie chce jechac do niego bez jakiejs konkretnej wiedzy zeby nie policzył mi za wymiane jakiegos duperela jak za regenaerację gaźnika...A jak myslicie regeneracja będzie konieczna????Dodam że auto ma przejechane prawie 130 tys kilometyrów i jest to przebieg (raczej napewno) udokumentowany....
Plizzz pomóżcie coś!!!! :ku fel:
Był Mk2 1,6 LPG 88r. Sprzedany śmiga dalej :)
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Za ssanie odpowiada taka sprazynka ktora ma wejsc na ząbek czegoś tam. Ona jest sterowana przez bimetal przy gazniku. Jesli jest zimny to sprezynka wejdzie na ostatni zabek. A jak sie rozgrzeje to schodzi najpierw na drugi a potem na pierwszy. W sumie wydaje mi sie ze mozliwe ze zalezy tez to od temperatury bo obieg musi podac cieplo do tego bimetalu ktory kaze sprazynce zejsc. A zeby sie ssanie wlaczylo to trzeba z ranca wcisna pedal gazu raz do konca (ale zamieszalem)
No bylem u mechanika ostatnio i tak mi gadal. U mnie ta sprezynka nie wskakuje na ostatni ząbek ale poki co odpala i ladnie chodzi. Mowil ze jak cos to zebym taka sprazynke zalatwil moze byc ze shrotu byle dobra i cos zakombinuje tam znowu.
No bylem u mechanika ostatnio i tak mi gadal. U mnie ta sprezynka nie wskakuje na ostatni ząbek ale poki co odpala i ladnie chodzi. Mowil ze jak cos to zebym taka sprazynke zalatwil moze byc ze shrotu byle dobra i cos zakombinuje tam znowu.
[b]VW Caravelle LONG 2,5 TDI ACV[/b] (2011-...)
[b]Audi A6 C4 Avant 2,5 TDI AEL 6-gear[/b] (2009-...)
[b]Audi 80 GTE[/b] (2006-2009)
[b]VW Golf mk2 1,3[/b] (2005-2006)
[img]http://republika.pl/a_glasgall/Allegro/AUDI.jpg[/img]
- Paweł Marek
- V.I.P.
Oraz siłownik podciśnieniowy sterujący klapką ssania, siłownik 3-położeniowy i jego elektrozawory, oraz element termokurczliwy
pogrzeb na forum. Pisałem sporo o tym gaźniku ja i inni, męczyłem sie z znim 10 lat i poznałem budowę do sotatniej śróbki. Co do regeneracji to w specjalistycznym zakładzie 200-250 zeta. Straszna kasa. A może wysdtarczy tylko regulacja. W necie jest wszystko opisane. Wpisz w google "pierburg 2e2" i sie naczytasz, również po polsku
a to już bajeczkaendrju pisze: A zeby sie ssanie wlaczylo to trzeba z ranca wcisna pedal gazu raz do konca (ale zamieszalem
pogrzeb na forum. Pisałem sporo o tym gaźniku ja i inni, męczyłem sie z znim 10 lat i poznałem budowę do sotatniej śróbki. Co do regeneracji to w specjalistycznym zakładzie 200-250 zeta. Straszna kasa. A może wysdtarczy tylko regulacja. W necie jest wszystko opisane. Wpisz w google "pierburg 2e2" i sie naczytasz, również po polsku
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
No wlasnie tylko nie wiedzialem jak to nazwac bo sie az tak to nie znam.Paweł Marek pisze:Oraz siłownik podciśnieniowy sterujący klapką ssania, siłownik 3-położeniowy i jego elektrozawory, oraz element termokurczliwy
Z tym wciskaniem gazu do konca to juz sam nie wiem. 50% mowi ze tak a drugie 50% ze tak nie jest.
Ja tez myslalem ze u mnie regeneracja bedzie konieczna a tu sie okazalo ze regulacja w zupelnosci wystarczyla.
[b]VW Caravelle LONG 2,5 TDI ACV[/b] (2011-...)
- Paweł Marek
- V.I.P.
Na stówę bez znaczenia jeśli chodzi o uruchamianie ssania. Nie ma tam żadnego stycznika żeby uruchamiał to w ten sposób jakoś elektrycznie. Samo działa w momencie zapalenia. A to wciskanie to chodzi o to o prostu, że niektóre silniki lubią żeby im strzelić porcję paliwa przed zapaleniem pompką przyśpieszacza (czyli jakby wzbogacenie mieszanki przyz zapalaniu, ale trudno to ssaniem nazwać). Inne w ten sposób się zaleje i kaplica. Zależy od ustawień, stanu silnika itd. Pisze oczywiście o silnikach na zwykłaych gaźnikach. Trza wyczuć w tym wzgledzie swoje auto - sa już MK2 stare niestety i raczej nie będzie wszystko w 100% jak należy. ale tak na 99 można zrobić.endrju pisze:Z tym wciskaniem gazu do konca to juz sam nie wiem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ale panowie mozna to tak ustawić żeby ssanie prawie wcale się nie włączało ja tak mam.I jestem zadowolony.Aler sam tego nie robiłem mechanior mi ustawił a wzioł za to pare groszy chyba 20 zeta.
Ustawienie całego gaźnika kosztuje 40 zeta.
[ Dodano: Czw Lut 16, 2006 17:53 ]
A z tą wymiana to daj se narazie na luz niech ci spróbują ustawić jak chcesz.
I nie dawaj sobie czasem wcisnąć ssanie od PIERBURGA 2EE bo jest ono elektroniczne.i będzie ci działać jak samo będzie chciało.Natomiast ssanie od 2E2 można z powodzeniem ustawić jak ci pasuje.
Ustawienie całego gaźnika kosztuje 40 zeta.
[ Dodano: Czw Lut 16, 2006 17:53 ]
A z tą wymiana to daj se narazie na luz niech ci spróbują ustawić jak chcesz.
I nie dawaj sobie czasem wcisnąć ssanie od PIERBURGA 2EE bo jest ono elektroniczne.i będzie ci działać jak samo będzie chciało.Natomiast ssanie od 2E2 można z powodzeniem ustawić jak ci pasuje.