[MK2] regulacja sprzęgła

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

djmolo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

[MK2] regulacja sprzęgła

Post autor: djmolo » śr lut 15, 2006 18:23

Takie pytanie. W moim MK2 1,6 TD sprzęgło trzeba wcisnąć do końca bo niekiedy przy wrzucaniu na 3 bieg czuć pyknięcie. I czy da się jakoś podciągnąć ta linke . Bo jakoś do wiosny chciał bym przejeżdzić na nim a potem je zrobić dokładnie. Mam w nim samoregulująca linke. W książce napisane jest aby :

" zluzować nakrętke zabezpieczającą w tulejce regulacyjnej linki sprzęgła ( w przedziale silnikowym na podporze skrzynki przekładniowej itd.... "

Kurcze ja tam nigdzie nie widze tych nakrętek. Jak mam tą linke podciągnąć???

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » śr lut 15, 2006 19:18

Jeśli masz samoregulację to wszystko masz dobrze, pozatym zazwyczaj jest tak że sprzęgło trzeba wcisnąć do końca aby zmienić bieg...

djmolo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: djmolo » śr lut 15, 2006 19:34

No niby tak. Fachowcem od samochodów to ja nie jestem kompletnie. Jednak wiem jak łąpie sprzegło teraz a jak 12 tyś km temu tj. od sierpnia gdy golfa przyprowadziłem do polski.

I wiem też ze w niektorych a nawet wiekszoci samochodów da sie "podciągnać " sprzegło. A w moim Golfie jest ten samoregulator. I dlatego sie pytam czy da sie jakoś to podciągnąć ??

Bo nawet w książce serwisowej wyraźnie pisze ze można ja jednak u mnie tych nakretek nie widze.

Nawet jutro zrobie fotke jak to wygląda.

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » śr lut 15, 2006 21:39

Jak masz z samoregulatorem to sprzęgło powinno Ci brać na samej górze tak działa samoregulacja.Jeżeli bierze przy podłodze to poszła linka z saomoregulatorem czyli ten automat niedziała tak jak powinien.Moja propozycja poprostu kup linkę zwykłą a będziesz mógł sobie sam regulować tak jak pisze w książce .Koszt linki od 30 -70 pln.Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”