Wymiana termostatu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana termostatu
Witam.
Mój dyliżans ma ostatnio problemy z temperaturą, powoli się rozgrzewa i wskaźnik temperatury zatrzymuje się na jednej kresce przed 90, sprawdziłem vagiem i temp dochodzi do 73 stopni i tyle trzyma. wniosek laika - termostat. byłem u mechanika i za wymianę chce stówe (termostat sam kupiłem)
i tu moje pytanie czy tak to kosztuje czy próbuje ze mnie zedrzeć??
drugie pytanie czy brać się za wymianę samemu (jeszcze tego nie robiłem ale nie mam dwóch lewych rąk) czy oddać do mechanika?
Mój dyliżans ma ostatnio problemy z temperaturą, powoli się rozgrzewa i wskaźnik temperatury zatrzymuje się na jednej kresce przed 90, sprawdziłem vagiem i temp dochodzi do 73 stopni i tyle trzyma. wniosek laika - termostat. byłem u mechanika i za wymianę chce stówe (termostat sam kupiłem)
drugie pytanie czy brać się za wymianę samemu (jeszcze tego nie robiłem ale nie mam dwóch lewych rąk) czy oddać do mechanika?
Re: Wymiana termostatu
Miałem taki sam objaw jaki opisujesz i u mnie był do wymiany oprócz termostatu - czujnik temperatury cieczy (koszt 30zł) Wymienić możesz sam , obie te rzeczy i nie powinno być z tym kłopotów. Licz się tylko z wyciekiem płynu przy wymianie.paczu pisze:Witam.
Myślę ,że 100 zł jak podałeś to cena wymiany termostatu + wymiana całego płynu.. więc generalnie cena ok.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Zdecydowanie kolego zrob to sam to nic trudnego a 100 w kieszeni zostanie... jak juz wykrecisz i wyjmiesz stary termostat to najpierw go przeczysc -byc moze tylko sie zacial... koniecznie sprawdz zarowno stary jak i ewentualnie nowy( musisz zalatwic sobie termometr, termostat wkladasz w naczynie z woda, razem podgrzewasz i patrzysz przy jakiej temp termostat sie otwiera i czy otwiera sie do konca:) przy okazji radze wymienic plyn chlodniczy
Wszystko ładnie i pięknie opisane przez kolegę jak ma się kanał - podnośnik .. i wymienia płyn tak by układu nie zapowietrzyć... Poza tym okwojtekma pisze: przy okazji radze wymienic plyn chlodniczy

paczu, no przecież to logiczne!! . Jak go spuścisz , to ci nic nie wycieknie przy zakladaniu nowego termostatu! prawda?? . Ale wybierzesz opcje sam! Czy zakupować dodatkowo wylany płyn! i nie spuszczac!!paczu pisze:gdzieś czytałem że płyn trzeba spuścić przed wyjęcem

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
Na miejscu kolegi Pacza-- rzeczywiście można spuścić wszystko i kupić nowy. Bo wątpię by ten który ma był pierwszej młodości.Rafał 21 pisze:paczu, no przecież to logiczne!! . Jak go spuścisz , to ci nic nie wycieknie przy zakladaniu nowego termostatu! prawda?? . Ale wybierzesz opcje sam! Czy zakupować dodatkowo wylany płyn! i nie spuszczac!!paczu pisze:gdzieś czytałem że płyn trzeba spuścić przed wyjęcem

POCZYTAJpaczu pisze: Haki coś o zapowietrzeniu pisałeś...

Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2009 20:33 przez Haki, łącznie zmieniany 1 raz.
SZUKAJ KOLEGOkaktus_p pisze:Wittam mam golfa 4 1.6 101KM jak wymienic termostat czymacie jakies zdjecia pozdrawiam

MK IV http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... =termostat Silnik AGU 1.8 T 150 KM
MK IV 1,4 16V AKQ /AHW http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... =termostat

Ostatnio zmieniony czw paź 15, 2009 22:00 przez Haki, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: witam
PADŁEMkracik pisze:a jak zdjąć orginalne radio z vw 4 ? mam problem jak nic - jakies blaszki trzeba ?

http://www.allegro.pl/listing/search.ph ... wyjmaki+vw sam ostatnio kupiłem za 6.50zł i wyciągałem....