Wydech ABF i wszystko o nim
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- CSR_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
kupta se kompletny układ jakiś dedykowany supersprint czy inne coś i bedzie spokój
Wydech zawsze coś da bo będzie lepsza dynamika gazów i co za tym idzie lepsze napełnienie cylindra... ale musi być z głową a nie 3 przeloty na pałe bo Zdzisiek z naprzeciwka ma Mig-Mag'a i zrobi za flaszke (bez urazy ale mam dobry humor )
Wydech zawsze coś da bo będzie lepsza dynamika gazów i co za tym idzie lepsze napełnienie cylindra... ale musi być z głową a nie 3 przeloty na pałe bo Zdzisiek z naprzeciwka ma Mig-Mag'a i zrobi za flaszke (bez urazy ale mam dobry humor )
18K4F inside... RWD car :)
CSR_GTI, mysle ze to temat dla potomnych,
a jesli ktoś ma mozliwosci samemu zrobic i koszta np wynoszą 0zl to dlaczego mamy niepopisac o doswiadczeniach co i jak,czego unikac a co mozna zrobic.ja juz wiem ze nigdy niewywale srodkowego i końcowego bo sluch mam dobry i niech tak zostanieCSR_GTI pisze:kupta se kompletny układ jakiś dedykowany supersprint czy inne coś i bedzie spokój
a dlaczego nie?tylko trzeba mu powiedziec co i jak bo sam biedak zapewne by zrobil lipe,ale jesli sie wytlumaczy co i jak...to dlaczego Zdzichu niemoze tego zrobic za flache?jak widzisz wiekszosc ma modzone wydechy i dla wiekszosci Zdzichu robilCSR_GTI pisze:na pałe bo Zdzisiek z naprzeciwka ma Mig-Mag'a i zrobi za flaszke
- CSR_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja nic ni mówie żeby nie pisać o doświadczeniach... sam myślałem nad popsuciem wydechu ale mi przeszło jużduber pisze:a jesli ktoś ma mozliwosci samemu zrobic i koszta np wynoszą 0zl
zgadzam się z Tobą... ale Ty pewnie sie też ze mną zgodzisz ze firma co robi wydechy od paru lat robi je dobrze. Można by takiego supersprinta oblukać i zbudować cos na jego wzór.duber pisze:CSR_GTI napisał/a:
na pałe bo Zdzisiek z naprzeciwka ma Mig-Mag'a i zrobi za flaszke
a dlaczego nie?tylko trzeba mu powiedziec co i jak bo sam biedak zapewne by zrobil lipe,ale jesli sie wytlumaczy co i jak...to dlaczego Zdzichu nie moze tego zrobic za flache?jak widzisz wiekszosc ma modzone wydechy i dla wiekszosci Zdzichu robil
PS: po ile Cie ta kwasówka w robocie wynosi?
18K4F inside... RWD car :)
a mi przechodzi właśnie,ale ja niechce modzenie tylko zrobic nowy taki sam jak ori bez udziwnień.niechce placic kilkaset zloty za nowy ori jak moge miec nowy za 0zl tylko jak go zrobic.CSR_GTI pisze:sam myślałem nad popsuciem wydechu ale mi przeszło już
jestem za,zróbmy zrzute narodową kupmy wydech i pokroimy go.porobimy foty i kazdy bedzie wiedzial co i jak.CSR_GTI pisze:Można by takiego supersprinta oblukać
Ostatnio zmieniony ndz maja 17, 2009 22:33 przez Duber, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jaro124
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witajcie koledzy! czytałem dużo o tym co piszecie tu na forum o wydechu do ABFa, i rozmawiałem z wieloma osobami np Grabowski...
i wg mnie najlepsze rozwiązanie - które sam planuje niebawem zrobić:
1. kolektor ta-technix - na allegro aktualnie są z jakąś mini wadą, że trzeba je "podpaswać na gorąco" = 350 zł (licytowałem supersprinta - wiadome najlepszy, ale ktoś mi go przebił i chyba zrezygnuję ze sprowadzania go z DE, a nowego za 530 euro napewno nie kupię)
2. 2 tłumiki (środkowy i końcowy - oba przelotowe) z MG MOTORSPORT ok 800 zł (tak mówił Michał) słyszałem kilka ABFów gdzie był cały układ MG - bomba
3. mam taką firme w Wawie gdzie metr rury fi 55 wewnętrzna ścianka 2mm = 41 zł + do tego kolanka (nie wiem dokładnie jeszcze ile ich potrzeba mam CUPRE) 21 zł/szt
oczywiście to nierdzewka
także za ok 1000 zł jest kompletny wydech do pospawania
oczywiście KAT OUT
+ chyba nie ma sensu robić wydechu jeżeli nie zrobi się od razu dolotu, (tu planuję zmodzić puszkę) no i na koniec chips by GTO
co WY na to??
Pozdro
i wg mnie najlepsze rozwiązanie - które sam planuje niebawem zrobić:
1. kolektor ta-technix - na allegro aktualnie są z jakąś mini wadą, że trzeba je "podpaswać na gorąco" = 350 zł (licytowałem supersprinta - wiadome najlepszy, ale ktoś mi go przebił i chyba zrezygnuję ze sprowadzania go z DE, a nowego za 530 euro napewno nie kupię)
2. 2 tłumiki (środkowy i końcowy - oba przelotowe) z MG MOTORSPORT ok 800 zł (tak mówił Michał) słyszałem kilka ABFów gdzie był cały układ MG - bomba
3. mam taką firme w Wawie gdzie metr rury fi 55 wewnętrzna ścianka 2mm = 41 zł + do tego kolanka (nie wiem dokładnie jeszcze ile ich potrzeba mam CUPRE) 21 zł/szt
oczywiście to nierdzewka
także za ok 1000 zł jest kompletny wydech do pospawania
oczywiście KAT OUT
+ chyba nie ma sensu robić wydechu jeżeli nie zrobi się od razu dolotu, (tu planuję zmodzić puszkę) no i na koniec chips by GTO
co WY na to??
Pozdro
- emilson
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
puszke mozesz zmodzic ale gumowa rure z dolotu zmien na power rure 3 cale...ogolnie to polecam BMC CDA ostatnio ktos na forum wychwalal go niekiedy na allegro da sie wyrwac...
Co do wydechu Ta technix poprawic i masz jak supersprinta za 500 ojro...
MG zrobia ci dwa ttlumiki? za 800 to dobra cena
a Esiok nad belka do ostatniego tlumika bedziesz sam modzil??
co do chipsa polecam Chłopakow z Genowefy.....
Co do wydechu Ta technix poprawic i masz jak supersprinta za 500 ojro...
MG zrobia ci dwa ttlumiki? za 800 to dobra cena
a Esiok nad belka do ostatniego tlumika bedziesz sam modzil??
co do chipsa polecam Chłopakow z Genowefy.....
never ending story
- Jaro124
- Nowicjusz
- Kontakt:
emilson, dzięki za odpowiedź! widzę, że na tym forum to można powaznie z ludźmi pogadać na temat ABFa wreście!
co do puszki zapomniałem o power rurze fi 77mm
ta technix poprawiony bo mamy kryzys i jest jak jest...
w MG gadałem w lato... 2500 układ... potem za 2 miechy 1400 zrobią mi gotowy do pospawania... potem że ok 800 z wysyłką 2 końcowe wydechy -a jak pewno wiemy wydech w ABF - bardzo ważny! no i 2 tłumiki - zamówilem końcowy o średnicy 140mm - normalnie robią 120 co by był ciutke cichszy... tak ustaliliśmy, cena 800 dla mnie też super!
Esiok? chodzi Ci o rurę nad belką? hmmm
a Chłopaki z Genowefy gdzie urzędują? ja raczej jestem nastawiony tylko na chips by GTO...
niebawem przedstawie WAM moją cupre w odpowiednim dziale... link też jest w podpisie
pozdro @ll
co do puszki zapomniałem o power rurze fi 77mm
ta technix poprawiony bo mamy kryzys i jest jak jest...
w MG gadałem w lato... 2500 układ... potem za 2 miechy 1400 zrobią mi gotowy do pospawania... potem że ok 800 z wysyłką 2 końcowe wydechy -a jak pewno wiemy wydech w ABF - bardzo ważny! no i 2 tłumiki - zamówilem końcowy o średnicy 140mm - normalnie robią 120 co by był ciutke cichszy... tak ustaliliśmy, cena 800 dla mnie też super!
Esiok? chodzi Ci o rurę nad belką? hmmm
a Chłopaki z Genowefy gdzie urzędują? ja raczej jestem nastawiony tylko na chips by GTO...
niebawem przedstawie WAM moją cupre w odpowiednim dziale... link też jest w podpisie
pozdro @ll
[img]http://jaro124.w.interii.pl/u.gif[/img]
[b][url=http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1633104]SPRAWDŹ CO SPRZEDAJĘ NA ALLEGRO[/url][/b]
[b][url=http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1633104]SPRAWDŹ CO SPRZEDAJĘ NA ALLEGRO[/url][/b]
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja ma Supersprinta i chwale, ale fakt widziałem TA Technix i trzeba troche poprawiać i powinno być luz chociaż ori kolektor z dobrą dwururką też jest niczego sobie...emilson pisze:Co do wydechu Ta technix poprawic i masz jak supersprinta za 500 ojro...
Ja polecam ogólnie swój zestaw, dolot 3 cale na pomodzonej puszcze i do tego przepustnica obrobiona, dobry kolektor, wydech 55mm no i na koniec wałeczki
Dodam od siebie że mimo wielu negatywnych opini jakich tu przeczytałem na forum na temat kolektora TA Technix ja zaryzykowałem i zamówiłem na allegro nówke do 2.0 16v. Myślałem co mi tam najwyżej się poprawi no i kolektor przyszedł i sprawił bardzo pozytywne wrażenie jest ładnie wykonany, w środku nie ma żadnych krzaków jak to ktoś tu kiedyś pokazywał zdjęcia tego kolektora od środka i co najważniejsze pasował bez żadnych przeróbek. Widocznie mi się udało... ja polecam TA Technix
- Andrzej32
- Ma gadane
- Kontakt:
Z tego co ja wiem i pamietam z praktyki to odbicie potrzebne jest w silniku dwusówowym w wydechu żeby część mieszanki ktora wpada co cylindra i zdąży jej troche uciec ze tak powiem zdążyła sie cofnąć do cylindra przed zamknieciem kanału wydechowego ale w 4 jeszcze nie słyszałem zeby było potrzebne odbicie spalin.Może chodzi o zbyt duże odprężenie silnika ale to juz średnica rur a nie odbicie.Chyba jeszcze bardzo mało wiem No ale Węglarski musi wiedzieć lepiejDrogojad pisze:Co do wydechu to ja u siebie mam
1.Kolektor 4-2-1
2.zamiast kata mam tłumik przelotowy fi55
3.zamiast środkowego miałem przelotowy tłumik ale wróciłem do seryjnego bo dla mnie za głosno było no i strasznego miał muła na 3 przelotowych tłumikach bo końcowy mam tez przelotowy 2 komorowy
Jak rozmawiałem z Leszkiem Weglarskim z Nowego Sącza to zdradził mi ze całkiem przelotowy wydech nie moze być musi gdzieś być odbicie w wydechu
Tak że jak wywalasz tłumik środkowy to radze zastapic go jakimś dobrym bo inaczej bedzie lipa (nawet straty)
Ostatnio zmieniony pt paź 16, 2009 19:09 przez Andrzej32, łącznie zmieniany 4 razy.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=501684