Problem z tarczami hamulcowymi przód
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z tarczami hamulcowymi przód
Witajcie,
Jestem tu pierwsyz raz więc jezeli cos napisze nie tak, nie złoście się , poprawcie mnie i bedzie OK.
Mam problem z tarczami hamulcowymi w IV, 1,9 tdi.
Po raz drugi wymieniam tarcze u mechanika na nowe i po raz drugi po przejechaniu jakis 10tysi km wichruja sie a w czasie gorąca na dworze, przegrzewaja.
Wydaje mi sie ze albo materiał z którego sa wykonane tarcze jest lipny albo niewłasciwie dobrane klocki do tarcz.
Przy grzaniu sie tarcz, wystepuje dziwny dzwiek przy wtórnym hamowaniu, jakby cos hurczało.
Wystepuje to tylko w sytuacji kolejnych hamowan, a nie pierwszego, ewidetnie sie grzeja.
macie pomysl jakie tarcze i klocki zalozyc aby problem sie skonczyl?
cena nowego kompletu nie ma raczej znaczenia, chce aby sie skonczył ten problem.
Obecnie jezdze na ATS-ach.
Jestem tu pierwsyz raz więc jezeli cos napisze nie tak, nie złoście się , poprawcie mnie i bedzie OK.
Mam problem z tarczami hamulcowymi w IV, 1,9 tdi.
Po raz drugi wymieniam tarcze u mechanika na nowe i po raz drugi po przejechaniu jakis 10tysi km wichruja sie a w czasie gorąca na dworze, przegrzewaja.
Wydaje mi sie ze albo materiał z którego sa wykonane tarcze jest lipny albo niewłasciwie dobrane klocki do tarcz.
Przy grzaniu sie tarcz, wystepuje dziwny dzwiek przy wtórnym hamowaniu, jakby cos hurczało.
Wystepuje to tylko w sytuacji kolejnych hamowan, a nie pierwszego, ewidetnie sie grzeja.
macie pomysl jakie tarcze i klocki zalozyc aby problem sie skonczyl?
cena nowego kompletu nie ma raczej znaczenia, chce aby sie skonczył ten problem.
Obecnie jezdze na ATS-ach.
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2009 10:14 przez Jacko77, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdufka
Jacko
Jacko
Wiesz, byloby bosko wiedzac co ci zakladaja ale do konca nigdy nie ma pewnosci i nalezałoby byc specjalista we wszelkiej dziedzinie: hamulce, naped, lakiery itd...Adamm pisze:Jacko77, jak sie zaklada tandete to tak jest, zaloz TRW komplet i bedzie cacy
ucze sie kazdego dnia, dlatego pytam was.
dziekuje za rade
pozdufka
Jacko
Jacko
Po pierwsze załóż dobre tarcze.
Ale czy np. nie trą ci klocki o tarcze w czasie jazdy normalnej.
Sprawdź to, przejedź się kilka kilometrów bez mocniejszego hamowania, jak najdelikatniej, po czym sprawdź czy koło i tarcza itd nie nagrzewają się za bardzo.
Powinny być dość chłodne jeżeli nie wykonasz żadnego ostrego hamowania. Ważne żeby przejechać jakiś sensowny dystans bo po 300 metrach może się nie nagrzać.
Ale czy np. nie trą ci klocki o tarcze w czasie jazdy normalnej.
Sprawdź to, przejedź się kilka kilometrów bez mocniejszego hamowania, jak najdelikatniej, po czym sprawdź czy koło i tarcza itd nie nagrzewają się za bardzo.
Powinny być dość chłodne jeżeli nie wykonasz żadnego ostrego hamowania. Ważne żeby przejechać jakiś sensowny dystans bo po 300 metrach może się nie nagrzać.
dzieki za odp. kolego.
odpowiadam:
Nie ma zadnego tarcia na klockach,tarczach, szurania, pełen luz, auto sie toczy idealnie na prostej lub jak stoje
problem sie pojawia gdy hamuje po raz 2, 3 , 4 itd.
Ale to zjawisko pojawia sie glownie przy czestych hamowaniach w korkach lub jak jest goraco na dworze.
odpowiadam:
Nie ma zadnego tarcia na klockach,tarczach, szurania, pełen luz, auto sie toczy idealnie na prostej lub jak stoje

problem sie pojawia gdy hamuje po raz 2, 3 , 4 itd.
Ale to zjawisko pojawia sie glownie przy czestych hamowaniach w korkach lub jak jest goraco na dworze.
pozdufka
Jacko
Jacko
Lub też samemu je wymień.Adamm pisze:Jacko77, pojedz z samodzielnie kupionymi tarczami do zaufanego mechanika lub takiego ktory przy Tobie je zmieni i koniec
Biorąc pod uwagę, że byly niedawno wymieniane powinieneś mieć ułatwione zadanie, bo przynajmniej wszystkie śruby powinny się dać w miarę łatwo odkręcić.
Sama robota, to nic trudnego tylko trzeba mieć chwilę czasu, i kilka narzędzi.
O tym jakie tarcze dobre wybrać, na forum jest tematów tyle, że cały dzień byś spędził żeby sie z nimi tylko zapoznać.
Generalnie ludzie nie narzekaja na np. Mikoda, ja osobiście mam TRW i jest ok (ale nie w vw),