Róznica przegubu wew. skrzynia 4T
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Róznica przegubu wew. skrzynia 4T
Noszę się z zamiarem kupna skrzyni 4T bo moja się sypnęła. Mój golf to GTD z silnikiem SB w serii i z tego co wiem to jest tam skrzynia 4T. Mechanik mi powiedział ze mam zwrócić uwagę na średnicę przegubu wew.
I tu pytanie czy były różne średnice w tego rodzaju skrzyni (4T) czy takie same?
I tu pytanie czy były różne średnice w tego rodzaju skrzyni (4T) czy takie same?
były różne (chyba o średnicy 90 i 100mm) ale nie w fabrycznej skrzyni 4T takie jest moje zdanie. Jednak nie wiesz co od kogo kupisz... może ktoś przekładał te flansze i z mniejszych założył sobie na większe itp...
ale jak kupisz skrzynię biegów to zawsze możesz sobie to przełożyć ze swojej i wszystko będzie pasować...
ale jak kupisz skrzynię biegów to zawsze możesz sobie to przełożyć ze swojej i wszystko będzie pasować...
a jak poznac skrzynię 4T? chodziłem po auto złomach i szukałem jakis symboli oznaczen i nie udało mi sie znalesc. deszcz padał i dlatego tez tylko tak zerkałem. wśród paru skrzyń z jetty, vw mk3 była także jedna skrzynia z toledo 1.6 ale nie wiem czy to bedzie 4t bo nie potrafię nigdzie tego odczytac.
Pod spodem skrzyni jak sie laczy z silnikiem masz oznaczenia skrzyn, wystarczy zajrzec pod auto i zobaczysz na pewno
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
Zielona strzałka - oznaczenie skrzyni

Nie musisz koniecznie wrzucać skrzyni 4T bo podejdą Ci także inne, tylko przełożenia będą wtedy inne.
[ Dodano: 12 Paź 2009 17:02 ]

Nie musisz koniecznie wrzucać skrzyni 4T bo podejdą Ci także inne, tylko przełożenia będą wtedy inne.
[ Dodano: 12 Paź 2009 17:02 ]
Trochę żle Ci powiedział bo skrzynkę jak będziesz kupował to i tak bez przegubów tylko z samymi flanszami które mają dwa rozmiary tak jak to pisał wcześniej-=ren=-, czyli jakby nie pasowały to przekładasz ze starej skrzyni bez problemu w 10 min, także myślę że nie masz co sie przejmować rozmiarem tej flanszy przy wyborze skrzyniczłek pisze:Mechanik mi powiedział ze mam zwrócić uwagę na średnicę przegubu wew
Rozumiem, tak myslałem, że w tym miejscu moze byc to oznaczenie tylko tam było to wytarte/skorodowane wiec nic z tego.. no chyba, że poznac po wygladzie skrzyni, chce skrzynie jaka była oryginalnie czyli 4t ponieważ na niej leci 180 bez problemu.
Jescze jedno, skrzynia 4t do benzyny jest taka sama jak 4t do TDiesla? bo mam jeszcze PN-kę 1.6 benzyna i moze tam bedzie 4T? mozliwe to?
Jescze jedno, skrzynia 4t do benzyny jest taka sama jak 4t do TDiesla? bo mam jeszcze PN-kę 1.6 benzyna i moze tam bedzie 4T? mozliwe to?
Ostatnio zmieniony pn paź 12, 2009 17:16 przez człek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
Jak najbardziej! sam jezdze na 4T od PN-kiczłek pisze:bo mam jeszcze PN-kę 1.6 benzyna i moze tam bedzie 4T? mozliwe to?
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
w12 na codzień
w12 na codzień
Jutro sprawdzę.
Dzikuvip, a teraz masz tą skrzynie do diesla włozoną? z benzyny do diesla? bo mi jeden koles coś o dyferencjale gadał czy cos, ze nie pasuje ale nie wiem czy miał rację. Mówił , ze z benzyny do diesla niepasuje, ale z tego co wy piszecie to nie ma róznicy
oby tak było. jutro obejrzę te skrzynie, poczyszczę te miejsca i sprubuję odczytac oznaczenia.
Dzikuvip, a teraz masz tą skrzynie do diesla włozoną? z benzyny do diesla? bo mi jeden koles coś o dyferencjale gadał czy cos, ze nie pasuje ale nie wiem czy miał rację. Mówił , ze z benzyny do diesla niepasuje, ale z tego co wy piszecie to nie ma róznicy

Liczą się oznaczenia, jesli zobaczysz na skrzynie oznaczenie zaczynające sie od 4T . ...człek pisze:Dzikuvip, a teraz masz tą skrzynie do diesla włozoną? z benzyny do diesla? bo mi jeden koles coś o dyferencjale gadał czy cos, ze nie pasuje ale nie wiem czy miał rację. Mówił , ze z benzyny do diesla niepasuje, ale z tego co wy piszecie to nie ma róznicyoby tak było. jutro obejrzę te skrzynie, poczyszczę te miejsca i sprubuję odczytac oznaczenia.

to nie wazne gdzie ona wczesniej byla czy w benzyniaku czy w ciągniku , to bedzie taka skrzynia któtej potrzebujesz i miales wczesniej

w12 na codzień
w12 na codzień