Drgania na postoju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Drgania na postoju
Koledzy zauważyłem ostatnio, że jak silnik idzie na wolnych obrotach na postoju to jak np. dotknę kierownicy to ona minimalnie drga również j dotknę lewarka zmiany biegów lub innych części auta. Czy to może być początek końca dwumasy? Jakie są inne objawy padającej dwumasy? Czy wasze TDI PD też na postoju po otwarciu maski silnika na wolnych obrotach widać, że silnik pracuje bo np. ta plastikowa osłona silnika drga lub przewody od filtra też drgają? Dodam tylko jeszcze, że mam wrażenie, że co jakiś 2-4 sekundy na wolnych obrotach czuć, że silnikiem tak bardzo delikatnie zatrzęsie ale tak, że prawie jest to niewyczuwalne.
P.S Czy zawsze gdy trzeba wymienić dwumasę trzeba też wymienić sprzęgło? Jeśli tak to dlaczego?
P.S Czy zawsze gdy trzeba wymienić dwumasę trzeba też wymienić sprzęgło? Jeśli tak to dlaczego?
w moim TDI PD - AXR mam identyczne objawy, na wolnych obrotach delikatne drżenie kierownicy i co parę sekund lekkie szarpnięcie, tylko że ja już nie mam dwumasy bo to delikatne drżenie z dwumasą było bardzo mocne, wręcz szarpanie a nie drżenie więc padła decyzja o wymianie dwumasy na komplet sprzęgła ze zwykłym jednomasowym kołem zamachowym (zamiennik VALEO ).Boję się czy to nie wina pompowtrysków. Reasumując to te drgawki nie są spowodowane dwumasą a raczej będą rozwalać dwumas.
-
- Użytkownik