[MK4] Oświetlenie wnętrza nie wyłącza się

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Dzialson
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK4] Oświetlenie wnętrza nie wyłącza się

Post autor: Dzialson » pn lut 13, 2006 21:38

Witam,
Zacznę, że sprawa dotyczy Golfa IV 1.6 16V. Znalazłem kilka tematów o podobnej tematyce ale nic dokładnie co mnie się przytrafiło.
Po zamknięciu wszystkich drzwi oświetlenie wnętrza nie gaśnie. Podejrzewam, że ma to związek z prawymi przednimi drzwiami bo od kilku dni co chwila tak jakby mi ktoś drzwi nie domykał ale po ponownym zamknięciu światło gasło. Teraz świeci się cały czas. Czy samochód stoi czy jeździ. Jakbym miał drzwi otwarte. Oczywiście Lampki w suficie mogę wyłączyć ale zostają te na drzwiach. Do tego wcześniej po włączeniu silnika centralny zamek automatycznie blokował zamki. Teraz już nie. A na dodatek nie mogę teraz zamknąć samochodu z pilota bo alarm sie włącza (alarm nie VW ale zakładany w serwisie przy kupnie). Aby nie wyładować akumulatora to bezpiecznik od oświetlenia wewnętrznego wyciągam ;)). Ale muszę coś z tym zrobić. Z tego co już wyczytałem to prawdopodobnie problem z zamkiem drzwi. Czy komuś z Was przytrafiła się podobna sytuacja lub czy ma ktoś wiedzę na temat jak można sie pozbyć tego problemu???
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawim.
Ostatnio zmieniony śr paź 04, 2006 20:36 przez Dzialson, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » pn lut 13, 2006 22:07

prawdopodobnie któryś z wył. drzwiowych ma przebicie i zwiera na masę(zamyka obwod) czyli tak jak by były drzwi otwarte i stąd ciągłe palenie się lampki, co do alarmu to też będzie on się uruchamiał po zamknieciu dlatego bo jest też wyzwalany od otwarcia drzwi(niesprawny wył. drzwiowy), sprawdz waczniki i przewody na nich bo moze ktorys kabel sie przetal i zamyka obwod

:-k ...

AUTOVAG
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: AUTOVAG » wt lut 14, 2006 10:33

ZAMEK DRZWIOWY KRANCOWKA W TYCH SAMOCHODACH WYSTEPUJE W ZAMKU CHYBA ZE MASZ KOGOS MADREGO KTO CI TO NAPRAWI JEZELI NIE TO WYMIANA CALEGO ZAMKA POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
martines
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: martines » wt lut 14, 2006 10:36

Obstawiam najprostrzą rzecz! Moim zdaniem jest to czujnik który znajduje się w drzwiach. Zapewne jest uszkodzony albo coś w nim nie łączy.

Dzialson
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dzialson » wt lut 14, 2006 17:53

Czyli zostaje mi tylko udać się do warsztatu?
Sam z tym nic nie poradzę? No i pewnie zamek trzeba będzie wymienić. No chyba, że uda się tylko zablokować wogóle zapalanie się światła przy otwarciu drzwi.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lut 14, 2006 18:00

Dzialson pisze:Czyli zostaje mi tylko udać się do warsztatu?
nie wierzę żeby nie można naprawić bez wymiany zamka, chociaż spróbować. Wiele elementów niby jest nierozbieralnych, ale przy odrobinie zdolności manualnych powinno sie udać, niestety konkretów nie podpowiem bo mam Vento

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Dzialson
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dzialson » śr lut 15, 2006 19:49

Czyli diagnoza była dobra. Uszkodzony czujnik w zamku. Aby zminimalizować koszty zaprzestałem na tym, że elektryk przecioł jeden z kabli w wiązce pomiedzy lampką na drzwiach a zamkiem (nie wiem skąd wiedział który). Efekt jest taki, że po otwarciu drzwi kórych to dotyczyło (PP) oświetlenie wnętrza się nie zapala. Reaguje tylko na pozostałe drzwi. Światło w reperowanych drzwiach oczywiście również się przy tej okazji zapala. Centralny zamek działa normalnie poza tym, że jeśli otworzę z pilota samochód i otworzę i zamknę tylko reperowane drzwi to po kilkunastu sekundach centralny zamek zamknie automatycznie samochód. Nie odczytuje otwarcia tych drzwi. Ale w sumie nie jest to duży problem biorąc pod uwagę, że nie muszę kupować nowego zamka za kilkaset złotych.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam ;))

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » śr lut 15, 2006 20:09

no to dobrze że się tak skończyło, teraz szukać na szrotach takiej czujki ale zwarzywszy że to młode auto to trzeba wypatrywać rozbitków

:-k ...

Awatar użytkownika
pkurpiel
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pkurpiel » pn paź 02, 2006 10:10

Dzialson pisze:Czyli diagnoza była dobra. Uszkodzony czujnik w zamku. Aby zminimalizować koszty zaprzestałem na tym, że elektryk przecioł jeden z kabli w wiązce pomiedzy lampką na drzwiach a zamkiem (nie wiem skąd wiedział który). Efekt jest taki, że po otwarciu drzwi kórych to dotyczyło (PP) oświetlenie wnętrza się nie zapala. Reaguje tylko na pozostałe drzwi. Światło w reperowanych drzwiach oczywiście również się przy tej okazji zapala. Centralny zamek działa normalnie poza tym, że jeśli otworzę z pilota samochód i otworzę i zamknę tylko reperowane drzwi to po kilkunastu sekundach centralny zamek zamknie automatycznie samochód. Nie odczytuje otwarcia tych drzwi. Ale w sumie nie jest to duży problem biorąc pod uwagę, że nie muszę kupować nowego zamka za kilkaset złotych.
Dzięki za pomoc. Pozdrawiam ;))
A możesz opisać dokładniej gdzie jest ta wiązka? I może który z kabelków?

there are 10 types of people - those who understand the binary and who don't

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”