ABS - jak wyłaczyć

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

szafek_ml
Nowicjusz
Nowicjusz

ABS - jak wyłaczyć

Post autor: szafek_ml » śr paź 07, 2009 22:07

Witam.
Mam pewien problem z ABS'em. Kiedy dohamowywuję auto przy małych prędkościach włącza mi się ABS mimo iż jest sucho, a koła na 100% się toczą.
Podejżewam ,że będzie to wina któregoś z czujników ... mniejsza oto.
Ponieważna chwilę obecną nie mogę sobie poradzić z połączeniem mk3 do kompa (albo mam do kitu kabel, albo źle konfiguruje program) chciałbym wyłączyć ABS pomijając VAGA.
Czy jest jakaś metoda (kabelkowa, bezpiecznikowa) aby wyłączyć ABS?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » śr paź 07, 2009 22:10

albo amorki do wymiany, wyjąć bezpiecznik od pompy ABS

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr paź 07, 2009 22:12

Wyciągniecie bezpieczników załatwi sprawę. I licz się z tym że vag ci tej usterki nie wykaże, bo prawdopodobnie elementy elektryczne są sprawne. A przyczyną zabrudzony któryś czujnik, albo za daleko umieszczona zębatka od któregoś czujnika (max 1 mm). Albo duży luz na łozysku ktoregś koła i zębatka odsuwa się od czujnika przy hamowaniu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

szafek_ml
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szafek_ml » śr paź 07, 2009 23:03

czy pompa ma jakiś osobny bezpiecznik (w komorze silnika)? Bo jak przeglądałem opisy skrzynki bezpiecznikowej to niestety nie dopatrzyłem się bezpiecznika od ABS'u.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw paź 08, 2009 09:34

szafek_ml, Paweł Marek, podał przyczyny uszkodzenia twojego ABS - po co go wyłączać? Podłączenie pod kompa też nic nie da - pokaże, ze wszystko jest ok. Masz usterki - można powiedzieć - mechaniczne - może krzywa koronka, może luz na łożyskach, może syf na czujnikach - zobacz, przeczyść, zrób co trzeba i będzie ok. Przy którymś czujniku jest taki problem, że nie odczytuje on prawidłowo impulsów z koronki ( z podanych powyżej powodów) i interpretuje te nieprawidłowe impulsy jako zablokowanie koła - więc uruchamia ABS.
Ostatnio zmieniony czw paź 08, 2009 09:34 przez Lipek81, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw paź 08, 2009 09:44

szafek_ml pisze:czy pompa ma jakiś osobny bezpiecznik
nad skrzynka duży zielony taki jak od szyb elektrycznych

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”