Witam.
Mam pewien problem z ABS'em. Kiedy dohamowywuję auto przy małych prędkościach włącza mi się ABS mimo iż jest sucho, a koła na 100% się toczą.
Podejżewam ,że będzie to wina któregoś z czujników ... mniejsza oto.
Ponieważna chwilę obecną nie mogę sobie poradzić z połączeniem mk3 do kompa (albo mam do kitu kabel, albo źle konfiguruje program) chciałbym wyłączyć ABS pomijając VAGA.
Czy jest jakaś metoda (kabelkowa, bezpiecznikowa) aby wyłączyć ABS?
ABS - jak wyłaczyć
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Wyciągniecie bezpieczników załatwi sprawę. I licz się z tym że vag ci tej usterki nie wykaże, bo prawdopodobnie elementy elektryczne są sprawne. A przyczyną zabrudzony któryś czujnik, albo za daleko umieszczona zębatka od któregoś czujnika (max 1 mm). Albo duży luz na łozysku ktoregś koła i zębatka odsuwa się od czujnika przy hamowaniu.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
szafek_ml, Paweł Marek, podał przyczyny uszkodzenia twojego ABS - po co go wyłączać? Podłączenie pod kompa też nic nie da - pokaże, ze wszystko jest ok. Masz usterki - można powiedzieć - mechaniczne - może krzywa koronka, może luz na łożyskach, może syf na czujnikach - zobacz, przeczyść, zrób co trzeba i będzie ok. Przy którymś czujniku jest taki problem, że nie odczytuje on prawidłowo impulsów z koronki ( z podanych powyżej powodów) i interpretuje te nieprawidłowe impulsy jako zablokowanie koła - więc uruchamia ABS.
Ostatnio zmieniony czw paź 08, 2009 09:34 przez Lipek81, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.