Witam.
Mam mały problem. Byłem ostatnio na przeglądzie corocznym i gość na stacji diagnostycznej obejrzał silniczek od spodu. Okazało się, że turbinka jest mokra...
W garażu co 1-2 dni widzę 2 kropelki oleju na ziemi.
Poza tym straty mocy nie czuję.
Czy mam się już zacząć martwić ?
Chętnie przeczytam wszystkie komentarze.
Dziękuję.
TURBINA DZIAŁA, ALE...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
teksik, najprawdopodobniej to popuszcza Ci na przewodzie powrotnym oleju lub na złączu przewodu do IC.
zobaczyć tylko profilaktycznie czy turbo nie pluje olejem i uszczelnić to miejsce w którym puszcza i nie ma się czym martwić chyba że turbo pluje olejem do dolotu to wtedy trzeba szukać innej turbiny lub tą regenerować bo jak w końcu padnie i żygnie zdrowo olejem to z silnika nie za wiele zostanie dobrych elementów
zobaczyć tylko profilaktycznie czy turbo nie pluje olejem i uszczelnić to miejsce w którym puszcza i nie ma się czym martwić chyba że turbo pluje olejem do dolotu to wtedy trzeba szukać innej turbiny lub tą regenerować bo jak w końcu padnie i żygnie zdrowo olejem to z silnika nie za wiele zostanie dobrych elementów
tak jak radzi kolega prawdopodobnie puszcza powrotem ale sprawdź też czy nie sączy się z metalowego przewodu doprowadzającego olej do turbiny mój kolega miał podobny problem przewód był lekko luźny wystarczyło dobrze dokręcić 

NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
Znajomy mechanik powiedział mi dzisiaj, że najprawdopodobniej jest już częściowo zużyty zawór recyrkulacji EGR.
Szukam na allegro i do PD 115 są dość drogie (ok.500zł nowy).
Macie jakiś namiar do kogoś, kto mógłby taniej załatwić ?
Czy opłaca się bawić w zakup używki? Koszt używki to ok. 150-220zł.
Szukam na allegro i do PD 115 są dość drogie (ok.500zł nowy).
Macie jakiś namiar do kogoś, kto mógłby taniej załatwić ?
Czy opłaca się bawić w zakup używki? Koszt używki to ok. 150-220zł.
Pozdrawiam,
TEKSIK
TEKSIK