Czy vagiem mogę sprawdzić temp. wody przy silniku ABD
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy vagiem mogę sprawdzić temp. wody przy silniku ABD
Witam, ostatnio wyskakuje mi blad 561 dopasowanie składu mieszanki przekracza wartość adaptacji, pól roku temu wymieniałem sąde na Bosha. Silnik ostatnio mam niedogrzany temp nie przekracza 70-stopni podczas jazdy na jednym termostacie a 75 stopni po wymianie na drugi, czy to możne być zepsuty czujnik temp wody? Jeśli tak to jak mógłbym sprawdzić to Vag-iem oczywiście jeśli się da mam mk3 1.4 ABD
tsmuk
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
VAG pokaże ci temperature z drugiej części czujnika nie związanej ze wskaźnikiem. Jeżeli wiec pokaże 75 st. to mozna podejrzewać termostat. Jakiej firmy termostat wstawiałeś? Czy robiłeś próbę grzania na postoju do włączenia wiatraka chłodnicy? Jesli nie, sprawdź, przy jakiej temperaturze (na wskaźniku), włacza się wiatrak - powinno być ponad 90 stopni.
Kiedy miałem termostat firmy valent czy jakoś tak temp. wynosiła podczas jazdy ok 75 stopni, później założyłem vehlera i trzyma ok 70 stopni. Próbę z wiatrakiem robiłem i włączył się tuż przed 90 stopniami. Wygląda na to, że albo nie mam szczęścia do termostatów albo czujnik jest walnięty przez co może sonda ma problemy z normalnym działaniem.
Vag-iem mogę sprawdzić tylko blok nr 00 i nie wiem, które liczby za co odpowiadają, tak te liczby sie dziwnie zmieniają ze dojść nie mogłem która odpowiada za temp wody.
Vag-iem mogę sprawdzić tylko blok nr 00 i nie wiem, które liczby za co odpowiadają, tak te liczby sie dziwnie zmieniają ze dojść nie mogłem która odpowiada za temp wody.
tsmuk
w bloku 00 nie sprawdzisz temp.wody,ten sterownik silnika jest za ubogi,diagnozowałem ostatnio taki 1.4 ABD 1992r OBD1 i nic więcej oprócz bloku 00 niemożna sprawdzić
[ Dodano: 04 Paź 2009 11:24 ]
podmień czujnik,jeśli nie pomoże to licznik źle wskazuje też taki ostatnio wymieniałem i sprawny pokazywał 90
[ Dodano: 04 Paź 2009 11:24 ]
podmień czujnik,jeśli nie pomoże to licznik źle wskazuje też taki ostatnio wymieniałem i sprawny pokazywał 90
Ostatnio zmieniony ndz paź 04, 2009 11:26 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
00561 - Mixture Adaptation: Adaptation Limit (Add) przekroczyła
Możliwe objawy
* Silnik wstrząsów
* Zwiększone zużycie paliwa
* Słabe jałowy / wstrząsów
* Zmniejszone ciśnienie doładowania
Możliwe przyczyny
* Mass Air Flow Sensor (G70) wadliwe
* Zbyt niskie ciśnienie paliwa
* System Nieszczelności w Air Intake System i / lub Exhaust System
* Wtryskiwacz (-e) wadliwe (np. coked)
Możliwe rozwiązania
* Tankowanie pojazdów
* Sprawdź system ciśnienia paliwa
* Sprawdź Mass Air Flow Sensor (G70)
* Sprawdź Air Intake System i System wydechowy Wycieki
* Sprawdź Injection Ilość
* Sprawdź Wtryskiwacz (-e)
Możliwe objawy
* Silnik wstrząsów
* Zwiększone zużycie paliwa
* Słabe jałowy / wstrząsów
* Zmniejszone ciśnienie doładowania
Możliwe przyczyny
* Mass Air Flow Sensor (G70) wadliwe
* Zbyt niskie ciśnienie paliwa
* System Nieszczelności w Air Intake System i / lub Exhaust System
* Wtryskiwacz (-e) wadliwe (np. coked)
Możliwe rozwiązania
* Tankowanie pojazdów
* Sprawdź system ciśnienia paliwa
* Sprawdź Mass Air Flow Sensor (G70)
* Sprawdź Air Intake System i System wydechowy Wycieki
* Sprawdź Injection Ilość
* Sprawdź Wtryskiwacz (-e)
Ostatnio zmieniony ndz paź 04, 2009 12:02 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
najprościej wymienić czujnik temperatury, a wiem ze ten czujnik może nieźle namieszać. i potrafi pokazywać dobrze na liczniku a do kompa podaje zła temperaturę i odwrotnie. odłącz czujnik temperatury na pracującym silniku i zobacz czy zareaguje czy będzie mu to zwisało. jak nie zareaguje to masz problem z głowy. prawidłowy objaw po odłączaniu to podwyższenie obrotów tak jak by pracował na ssaniu( oczywiscie przy w miarę rozgrzanym silniku)
Tak zgadza się mam gaz założony. Po odłączeniu czujnika nie widziałem żadnych zmian w pracy silnika może to wynikać z tego że zawiesiła się sonda. Mam płyn petrygo w układzie chłodzenia czy może mieć to związek z niską temp. Tymczasem zasłoniłem część chłodznica dzieki czemu temp wzrosła o 10 stopni
tsmuk