Alternator nie ładuje!!!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Alternator nie ładuje!!!!!
Witam. Chciałbym prosić o pomoc! Mam następujący problem wczoraj podczas jazdy rozładował mi się akumulator. Stwierdziłem że to pewnie alternator. Miałem zapasowy więc wymieniłem niestety nic to nie dało nadal nie ładuje. Przed chwilą dostałem wyniki diagnozy alternatora z BOSCH SERVICE i alternatory są ok. Dręczy mnie tylko jedna sprawa że nie pali się kontrolka od ładowania po przekręceniu zapłonu, awarię tą zauważyłem jakieś 1,5 miesiąca temu po wymianie skrzyni biegów ale nic z tym nie robiłem. Tydzień temu był jeszcze regenerowany rozrusznik. Wszystko działało aż do wczoraj. Czy miał kiedyś ktoś z Was podobny problem. Silnik 1,8 '94 AAM alternator Valeo.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Re: Alternator nie ładuje!!!!!
Możesz dla pewności sprawdzić miernikiem czy Ci ładuje aku. Dotknij klem od aku przy zgaszonym silniku powinno Ci wykazać okolo 12V i pozniej zrob to samo na zapalonym silniku i powinno byc około 14,4Vsuruwczak pisze:Witam. Chciałbym prosić o pomoc! Mam następujący problem wczoraj podczas jazdy rozładował mi się akumulator. Stwierdziłem że to pewnie alternator. Miałem zapasowy więc wymieniłem niestety nic to nie dało nadal nie ładuje. Przed chwilą dostałem wyniki diagnozy alternatora z BOSCH SERVICE i alternatory są ok. Dręczy mnie tylko jedna sprawa że nie pali się kontrolka od ładowania po przekręceniu zapłonu, awarię tą zauważyłem jakieś 1,5 miesiąca temu po wymianie skrzyni biegów ale nic z tym nie robiłem. Tydzień temu był jeszcze regenerowany rozrusznik. Wszystko działało aż do wczoraj. Czy miał kiedyś ktoś z Was podobny problem. Silnik 1,8 '94 AAM alternator Valeo.
nie masz ładowania jeszcze dla pewności wsadz inny aku jeżeli bedzie to samo wymień szczotkotrzymacz z regulatorem napiecia i powinno być ok jeszcze dla pewnosci sprawdz te pierscienie co szorują o nie szczotki wytwarzając napiecie
[ Dodano: 03 Paź 2009 11:13 ]
http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... lang_id=PL
a regulator napiecia bedzie wygladał mniej wiecej jak w linku i bedzie przykrecony 2 srubkami do alternatora
[ Dodano: 03 Paź 2009 11:13 ]
http://sklep.intercars.com.pl/993532564 ... lang_id=PL
a regulator napiecia bedzie wygladał mniej wiecej jak w linku i bedzie przykrecony 2 srubkami do alternatora
Sprawa jest jasna nie masz wzbudzenia i ladowania brak Przy rozruszniku masz kostke do tej kostki wchodzi niebieski kabel pewnie ta kostka nie jest podpieta Nieraz ten kabel lubi sie urywac
Ostatnio zmieniony sob paź 03, 2009 11:52 przez jeryk10, łącznie zmieniany 2 razy.
jak tylko wrócę do domu to wszystko posprawdzam i dam znać!!!! Pozdrawiam i dziękuje za rady.
[ Dodano: 03 Paź 2009 16:06 ]
Witam jeszcze raz. Prosto po powrocie z pracy zabrałem się za szukanie usterki za pomocą waszych porad i udało się. Okazało się że niebieski przewód od wzbudzania się zerwał. Po podłączeniu kontrolka od ładowania zaczęła świecić po przekręceniu zapłonu a akumulator się ładuje. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc!!!!
[ Dodano: 03 Paź 2009 16:06 ]
Witam jeszcze raz. Prosto po powrocie z pracy zabrałem się za szukanie usterki za pomocą waszych porad i udało się. Okazało się że niebieski przewód od wzbudzania się zerwał. Po podłączeniu kontrolka od ładowania zaczęła świecić po przekręceniu zapłonu a akumulator się ładuje. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc!!!!
- Paweł Marek
- V.I.P.