Czemu to nie gra jak trza?!?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Mały gagatek
Czemu to nie gra jak trza?!?
Witam! Proszę o pomoc: złożyłem wszystko do kupy: JL 10w-4 w 21litrach zamkniętej skrzyni+ wzmak Rockford Punch 250 i ... QPA! W ogóle to nie brzmi! Co z tego , że stopa (kick) napier... , że lusterka drżą, jak nie ma reszty basu! Jest tylko jeb, jeb, jeb. A gdzie reszta? Owszem , jak jest utwór mocno zabasowany to trochę jego (basu ) słychać, ale ogólnie to jakby pełno w dolnym paśmie dziur i bas (jeśli go słychać) jest bardzo nieprecyzyjny- jednolite dudnienie. Podłączyłem wzmak na jeden kanał , pod drugim głośnik nawet pod niewielkim podgłośnieniu zaczyna popierdywać. W mostku też. Chyba jest walnięty. Na tym lepszym kanale jest bez harkotu (nie jest to zjawisko silne, ale jest- jakby głośnik był wykończony i niewyrabiał). Mocy starcza z jednego kanału, ale właśnie jest tylko w sumie stopa z perkusji i nic więcej. Różnie to regulowałem ale efekt jest słaby: albo nie ma wcale basu albo jest ale kick go zagłusza. Co jest grane? Szkoda mi trochę już wywalonej kasy i nie wiem co dalej robić. Czy to wina wzmaka, czy skrzyni?Kable 22m2, radio to JVC KD-SH909R. Nie daje efektu ustawianie odcięcia pasma od 50 do115Hz. We wzmaku mogę podbić bas ale znowu jest tylko kick z perkusji, który wszycho zagłusza . Jak macie jakieś sugestie to pomóżcie. Miało być tak dobrze, a jest kicha. Mam pod kompem głośniki logitecha Z-5500 i powiem, że to jest piękny basik- nawet cichutko ustawiony jest miękki, wyraźny i wyważony z resztą dźwięków. Myślałem, że z tego zestawu coś podobnego uzyskam. Jak bym wiedział to chyba bym tubę zakupił.Sic! A może coś jest spieprzone z mojej strony, czy to tak ma być? Pomóżcie!
hmm....nie wiem w 100% co to moze byc bo troche zamotales ale z tego co sie orientuje to moze byc wina radia, masz w nim regulacje suba? Bo moj brat w Audi 100 C4 mial radiko Kenwooda dosc stary model (kaseciak), do tego zmieniarka na 6CD i w wzmaki w bagazniku ale i tak byla kiszka, i caly czas myslal ze ma gowniano zrobiona skrzynie do suba az do momentu gdy postanowil kupic Clariona i problem znikl, na radiku podkrecil bas (wylaczenie regulacja suba) i dopiero wtedy ladnie to zagralo.
-
- Mały gagatek
Podłączałem u znajomego pod piec inny i moje radio. Piec też jakiś no name i efekt mizerny. Podłączę go pod inne radio i zobaczę jeszcze. Podpiąłem moją skrzynkę pod kolesia starego panasonica bezpośrednio pod wyjście głośnikowe i było już trochę lepiej (tyle , że nie głośno-wiadomo). Myślałem już o zrobieniu skrzynki BR by skrzynia schodziła niżej z basem i nie było tak mocnego uderzenia. O efektach jak was interesuje powiadomię. Na ra!
MOC MOC MOC!!!!!!!!A raczej jej brak!!!!Kolego z tego co się orientuje seria W6 JL to juz poważny głosnik ja mam w moim MK IV JL 12W1 i dopałke n-Daimension GLOWE 4074 4x75 lub 2x75 i 220 w mostku i gra pięknie przepieknie!!!Skrzynia kompaktowa 41ltrów. Na magnacie Clasic 360 poprostu było jak u Ciebie. Czyli Co?Dobry wzmacniacz i pieknie zadudni.
Pozdrawiam
Pozdrawiam