Montaż alarmu Steelimen
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Montaż alarmu Steelimen
Zwracam się z prośbą do Was o pomoc przy montażu w/w alarmu. Poniżej załączam wszystkie schematy.
Z tego co wiem to w golfie alarm sterowany jest + więc wybrałem powyższy schemat.
I tak:
kabel biały łącze z szarym,
biało-czarny z zielonym,
żółty+żółto-czarny z czerwono białym na którym jest stały plus.
Czy masę mogę wziąć z "karoseri" czy od akumulatora?
Kierunkowskazy:
Kabel brązowy z czarno-zielonym
brązowy z czarno-białym
Zielony zostawiam wolny
Żółty ?? tutaj mam problem bo nie wiem w jakie kable do stacyjki podpiąć i czy do rozrusznika czy do pompy??
Czerwony (podpiąć bezpośrednio pod akumulator?)
Niebieski z brązowy-białym (czy to ma znaczenie pod która krańcówkę go podepnę?)
Biały ?? Tego też nie wiem
Pomarańczowy ??
Mam też problem z czujnikiem ultradzwiękowym.
Pod jakie kable je podpiąć?
Z góry dzięki za wszystkie porady.
Z tego co wiem to w golfie alarm sterowany jest + więc wybrałem powyższy schemat.
I tak:
biało-czarny z zielonym,
Czy masę mogę wziąć z "karoseri" czy od akumulatora?
Kierunkowskazy:
brązowy z czarno-białym
Zielony zostawiam wolny
Żółty ?? tutaj mam problem bo nie wiem w jakie kable do stacyjki podpiąć i czy do rozrusznika czy do pompy??
Czerwony (podpiąć bezpośrednio pod akumulator?)
Niebieski z brązowy-białym (czy to ma znaczenie pod która krańcówkę go podepnę?)
Biały ?? Tego też nie wiem
Pomarańczowy ??
Mam też problem z czujnikiem ultradzwiękowym.
Pod jakie kable je podpiąć?
Z góry dzięki za wszystkie porady.
- jablonski89
- Użytkownik
- Kontakt:
to jest lipny alram. montowalem to raz w mietku 190 i masakra. zadnych opcji dodatkowych.
jedyne co jest fajne to to ze zamki sie rygluja po wcisnieciu pedalu hamulca. jedyna fajna rzecz
jedyne co jest fajne to to ze zamki sie rygluja po wcisnieciu pedalu hamulca. jedyna fajna rzecz
Ostatnio zmieniony śr wrz 30, 2009 18:39 przez jablonski89, łącznie zmieniany 1 raz.
- jablonski89
- Użytkownik
- Kontakt:
prawidłowotomgra pisze:I tak:
biało-czarny z zielonym,
prawidłowotomgra pisze:Kierunkowskazy:
brązowy z czarno-białym
Zielony zostawiam wolny
nie musisz bezposredno. znajdz probowka gruby czerwony przewod gdzie jest 12VDCtomgra pisze:Czerwony (podpiąć bezpośrednio pod akumulator?)
od stacyjki gdzie 12VDC jest po przekreceniu. zbadaj miernikiem albo probowkatomgra pisze:Biały ?? Tego też nie wiem
do wlacznika swiatel przy pedale pod kabel gdzie pojawia sie 12 VDC po wcisnieciu pedalu hamulcatomgra pisze:Pomarańczowy ??
czujnik ultradzwiekowy ma chyba wtyczke ktora podlaczasz do centralki
[ Dodano: 30 Wrz 2009 18:54 ]
pod niebieski podpinasz krancowki ale nie zapomnij dac czujnika pod maske ktorego nie ma w zestawietomgra pisze:Niebieski
[ Dodano: 30 Wrz 2009 18:54 ]
pod niebieski podpinasz krancowki ale nie zapomnij dac czujnika pod maske ktorego nie ma w zestawietomgra pisze:Niebieski
VAG-COM oraz Poski VAG; sluze pomoca
W centralce jest wejście tylko na jeden czujnik który był w zestawie a mianowicie czujnik wstrząsowy. Czujnik ultradzwiekowy dokupiłem osobno i ma z jednej strony wtyczkę a z drugiej wolne kable tak jak to jest pokazane na schemacie nr 3.jablonski89 pisze:czujnik ultradzwiekowy ma chyba wtyczke ktora podlaczasz do centralki
Czujnik krańcowy mam oryginalny, to trzeba go podpinać osobno czy wystarczy jak tylko wepnę się w krańcówkę drzwi?jablonski89 pisze:pod niebieski podpinasz krancowki ale nie zapomnij dac czujnika pod maske ktorego nie ma w zestawie
- jablonski89
- Użytkownik
- Kontakt:
czyli podpinasz tka jak jest na schemacie. 12V mase i bialy podpinasz pod niebieski z centralkitomgra pisze:W centralce jest wejście tylko na jeden czujnik który był w zestawie a mianowicie czujnik wstrząsowy. Czujnik ultradzwiekowy dokupiłem osobno i ma z jednej strony wtyczkę a z drugiej wolne kable tak jak to jest pokazane na schemacie nr 3.
zasada jest taka. niebieski przewod w centralce wzbudza alarm jak poda sie na niego mase. pod ten przewod musisz podpiac przewod z krancowki drzwi gdzie pojawia sie masa po otworzeniu drzwi. nie wiem jaka masz krancowke pod maska. ja nie mialem i musialem montowac. jeslin posiadasz fabryczna to nie musisz montowac nowej
VAG-COM oraz Poski VAG; sluze pomoca
- Paweł Marek
- V.I.P.
W tej wtyczce do której podłączyłeś czujnik wstrząsowy są trzy lub cztery kable. Zawsze jeden jest masą, drugi plusem zasilającym, a jeden (lub dwa w przypadku alarmów i czujników z funkcją prealarmu) kablem sygnalizującym włamanie.tomgra pisze:W centralce jest wejście tylko na jeden czujnik który był w zestawie a mianowicie czujnik wstrząsowy. Czujnik ultradzwiekowy dokupiłem osobno i ma z jednej strony wtyczkę a z drugiej wolne kable tak jak to jest pokazane na schemacie nr 3.
Kable od ultradźwięków podłącz razem z kablami od czujnika wstrząsowego zwyczajnie: plus z plusem masa z masą sygnał z sygnałem. I po prostu dwa czujniki masz podpięte pod jedno wejście w alarmie. A jak nie chcesz tak ciąć i lutować to dostępne są czujniki dualne (mają w sobie funkcję wstrząsową i ultradźwiękową, albo wstrząsową i mikrofalową (do wykrywania ruchu tak jak ultradźwiękowy). Albo wystarczy sam czujnik mikrofalowy, którego plus jest taki że żadne dzyndzle w aucie nie sterczą bo ukrywa się go pod plastykiem tunelu.
Jeśli chodzi o blokadę musisz sam sobie wybrać jaki obwód chcesz rozciąć, akurat nie znam się na dieslach więc nie wiem co najlepiej ale ktoś podpowie, i nie tak jak na schemacie tylko końce kabla ktory przecinasz podpinasz pod 30 i 87a
Ostatnio zmieniony śr wrz 30, 2009 19:34 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- polecam blaszke nad panelem przekaźników - zakładasz na konektorek i jest ok.tomgra pisze:Czy masę mogę wziąć z "karoseri" czy od akumulatora?
- musisz oczywiście przekaźnik zastosować. Lepeij odciąć zapłon a nie rozrusznik. jeżeli wstawiasz odcięcie, to nie przy stacyjce, tylko najbliżej elementu który odcinasz (np. w dieslu elektrozawór). Dobrze jest zrobić to tak, że jeżeli przekaźnik ma styk przełączny, to przełącza styk tak, że jak alarm jest usbrojony, to zasilanie zaworu jest odłaczone, a pin, który normalnie zasila zaeór zwarty jest do masy. Po odblokowaniu alarmu styk przeąłcza sie odłaczając mase i załaczajac sie do przewodu, który normalnie zasila zawór. Tylko tutaj trzeba sie zastanowić - ten przykłąd jest dla prostego diesla bez ECU - jeżeli masz eci, to mpoże wywalić błąd, że zawór uszkodzony itp. - najlepej mieć schematy od konkretnej wersji silnikowej i na ich podstawie wymysleć co odłaczyć.tomgra pisze:Żółty ?? tutaj mam problem bo nie wiem w jakie kable do stacyjki podpiąć i czy do rozrusznika czy do pompy??
Czerowny - z tyłu panelu z przekaźnikami masz grube czerowny kable podpięte pod panel. Obok nich masz wolne konektory w panelu - tam jest stałe +12V - podłacz się tam konektorkiem.
- nie ma znaczenia - ale... klapa bagażnika jest jakby odseparowana od reszty krańcówek. Możesz ją też podłączyć do tgo przewodu, ale wtedy, jak otworzysz drzwi to będzie świe świeciło oświetlenie bagażnika - i na odwrót - jak otworzysz bagaźnik, to zaświeci się różnież oświetlenie wnętrza. Żeby temu zapobiec trzeba zrobić mostek z diod. Podobnie jest z krańcówką maski - jak dodasz tą krańcówkę, to też trzeba dać dioda, żeby oświetlenie się nie zapalało, jak otwierasz maskę.tomgra pisze:Niebieski z brązowy-białym (czy to ma znaczenie pod która krańcówkę go podepnę?)
biały - +12V po zapłonie. Czarny przewód idący ze stacyjki.
pomarańczowy - czerwono-czarny przewód przy czyjniku pedału hamulca - masz go też za panelem z przekaźnikami - pin E/3
Czujnik ultradźwiekowy - zielony - pod blaszkę nad panelem przekaźników
brązowy - za bezpiecznik od alarmu, kóry podłączony jest pod stałe +12V
biały - powinno zadziałąć gdy się podłączy pod ten sam przewód co krańcówka drzwi.
Mam mały problem... podczas lutowania zielonego przewodu odpowiedzialnego za otwieranie c.z. normalnie lecą iskry, wystarczy ze dotknę ten kabel lutownicą i od razu iskrzy. Dlaczego tak się dzieje? Dodam że akumulator jest odłączony. Kolejne pytanie dotyczy kabla grubego czerwono-żółtego, który idzie w wiązce do drzwi. Czy mogę pod niego podpiąć kabel czerwony czyli zasilanie? I jeszcze jedno... Chodzi o czarny kabel na którym pojawia się + po przekręceniu stacyjki. Czy taki kabel znajdę gdzieś przy wiązce prowadzącej do drzwi lub w wiązce w progu?
- Paweł Marek
- V.I.P.
do czerwono żłótego możesz dać stały plus, czarnego plusa po zapłonie szukaj od stacyjki lub za skrzynką. To musi być plus bez przerwy w trakcie rozruchu silnika, a więc kable czarne, a nie czarno czy szarożółte.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
tomgra, zabij, nie wiem, chyba coś z lutownicą, nie spotkałem się. Nie wiem do czego ten prąd leci z lutownicy i czy się coś nie może spalić, ale wątpię.
- Paweł Marek
- V.I.P.