[mk2]zamiana motoru PN na GU
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2]zamiana motoru PN na GU
witam!
po dlugich poszukiwaniach znalazlem tanio dawce motoru (jetta '90 1.8GL GUmotor)
planuje wymienic muj zajechany 1.6PN na ten wynalazek ale jak to zwykle bywa pszy takich operacjah powstaje kilka pytan na kture poszukuje odpowiedzi ;>
1. czy gaznik w GU jest tak samo 'upierdliwy' jak ten z PN?? jakies 'refleksje' co do tej wersji(GU) silnika?
2. jako ze auto stalo juz jakich czas (min. 6mies.) jest kilka niedociongnienc... glowne:
wszystko jakos tak pulsuje dziwnie: swiatla, podswietlenie nawet wspomaganie kierownicy... (?) pali za pierwszym razem troche pokrecic tszeba ale luz... auto ma zrobione ok 110tys mil (180km)
3. czy spodziewac sie jakichs trudnosci pszy pszekladaniu bo wygladaja bardzo podobnie...
4. a... i najwazniejsze, GU jest podczepiony do automata a u mnie byl manual... przelozyc z cala skrzynia czy moge spokojnie zalozyc mojego manuala z PN?
Pozdro i z gory dzieki za reply
PS. aha jakby komus jakies tajle bylo tszeba czy cos...
po dlugich poszukiwaniach znalazlem tanio dawce motoru (jetta '90 1.8GL GUmotor)
planuje wymienic muj zajechany 1.6PN na ten wynalazek ale jak to zwykle bywa pszy takich operacjah powstaje kilka pytan na kture poszukuje odpowiedzi ;>
1. czy gaznik w GU jest tak samo 'upierdliwy' jak ten z PN?? jakies 'refleksje' co do tej wersji(GU) silnika?
2. jako ze auto stalo juz jakich czas (min. 6mies.) jest kilka niedociongnienc... glowne:
wszystko jakos tak pulsuje dziwnie: swiatla, podswietlenie nawet wspomaganie kierownicy... (?) pali za pierwszym razem troche pokrecic tszeba ale luz... auto ma zrobione ok 110tys mil (180km)
3. czy spodziewac sie jakichs trudnosci pszy pszekladaniu bo wygladaja bardzo podobnie...
4. a... i najwazniejsze, GU jest podczepiony do automata a u mnie byl manual... przelozyc z cala skrzynia czy moge spokojnie zalozyc mojego manuala z PN?
Pozdro i z gory dzieki za reply
PS. aha jakby komus jakies tajle bylo tszeba czy cos...
Ostatnio zmieniony sob lut 11, 2006 20:01 przez mildseven, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Kolega miał golfa z silnikiem GU z założonym gaźnikiem elektronicznym 2ee od 1,6. Nie zatrybiło do końca. Jeździł, ale brakowało mocy w górnym zakresie obciążeń i płynnego przyśpieszania. Jednak nie do takiej pojemności 2EE jest ustawiony.
Skończyło sie na zamontowaniu z powrotem zwykłego 2E2 ze szrotu za stówkę.
[ Dodano: Wto Lut 07, 2006 6:07 pm ]
Z kolei będzie trochę kłopotu z elektryką przy zostawieniu 2E2
Skończyło sie na zamontowaniu z powrotem zwykłego 2E2 ze szrotu za stówkę.
[ Dodano: Wto Lut 07, 2006 6:07 pm ]
Z kolei będzie trochę kłopotu z elektryką przy zostawieniu 2E2
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
motor GU juz zalozony z gaznikiem z PN i kolektorem manualna skrzynia ze sprzeglem zostala z mojego auta. niby wszystko hula ale nie do konca:
1. w GU jest wieksza chlodnica czy powinienem ja tez przelozyc czy moge zostawic swoja mniejsza? ta wieksza chlodnica moze przez to ze do automatu byl podpiety??? PS aha bo GU ma jeszcze duza pompe oleju napedzana osobnym paskiem a PN nie mial takiej...
2. silnik przy regulacji pracuje jak zegarek ale po ruszeniu i pod obciazeniem nierowno pracuje nie gasnie ale jak sie docisnie to zaczyna go jakos zamulac i trzeba odpowiednio operowac gazem zeby plynnie przyspieszal (gaznik i regulacja? czy moze ten gaznik jednak trzeba zapodac z GU??)
3. calosc jakos sie dziwnie telepie i drga (poduszki pod silnik czy moze jakis poluzowany czy zle skrecony tlumik,kolektor???)
4. z tego GU wydlubalem jakies takie gniazdo serwisowe (bylo pod maska po lewej stronie przy rynience zakryte czarnym plastikiem) w starym aucie nie bylo takiego czegos...
5. przy GU od filtra powietrza odchodzi jakas rura i wlazi gdzies w blotnik w starym jest w tym miejscu zaslepka... przelozyc to?? co to jest i co daje??
6. starczy narazie chociaz napewno o czyms zapomnialem wspomniec....
z gory dziekx za reply i postaram sie opisac co i jak zostalo rozwiazane jakby ktos moze kiedys potrzebowal...
PS. czy uzywane automatyczne skrzynie sa w podobnych cenach jak manuale czy z racji swojej rzadkosci sa bardziej 'cenne'
1. w GU jest wieksza chlodnica czy powinienem ja tez przelozyc czy moge zostawic swoja mniejsza? ta wieksza chlodnica moze przez to ze do automatu byl podpiety??? PS aha bo GU ma jeszcze duza pompe oleju napedzana osobnym paskiem a PN nie mial takiej...
2. silnik przy regulacji pracuje jak zegarek ale po ruszeniu i pod obciazeniem nierowno pracuje nie gasnie ale jak sie docisnie to zaczyna go jakos zamulac i trzeba odpowiednio operowac gazem zeby plynnie przyspieszal (gaznik i regulacja? czy moze ten gaznik jednak trzeba zapodac z GU??)
3. calosc jakos sie dziwnie telepie i drga (poduszki pod silnik czy moze jakis poluzowany czy zle skrecony tlumik,kolektor???)
4. z tego GU wydlubalem jakies takie gniazdo serwisowe (bylo pod maska po lewej stronie przy rynience zakryte czarnym plastikiem) w starym aucie nie bylo takiego czegos...
5. przy GU od filtra powietrza odchodzi jakas rura i wlazi gdzies w blotnik w starym jest w tym miejscu zaslepka... przelozyc to?? co to jest i co daje??
6. starczy narazie chociaz napewno o czyms zapomnialem wspomniec....
z gory dziekx za reply i postaram sie opisac co i jak zostalo rozwiazane jakby ktos moze kiedys potrzebowal...
PS. czy uzywane automatyczne skrzynie sa w podobnych cenach jak manuale czy z racji swojej rzadkosci sa bardziej 'cenne'
CRUISING IS NOT A CRIME
- Paweł Marek
- V.I.P.
ad 2.Pisałem poprzednio. Takie właśnie kłopoty były w mk2 kolegi. Gaźnik z PN nie jest przystosowany do silnika o mocy 90 km tylko 70.
[ Dodano: Sob Lut 11, 2006 3:34 pm ]
to też może kwestia niewyregulowania gaźnika, na wolnych tylko?
tak właśnie ma być w GU, zreszta nie tylko w nim. Przełóż to jak mozesz z dawcy.mildseven pisze:przy GU od filtra powietrza odchodzi jakas rura i wlazi gdzies w blotnik
mildseven pisze:calosc jakos sie dziwnie telepie i drga
[ Dodano: Sob Lut 11, 2006 3:34 pm ]
to też może kwestia niewyregulowania gaźnika, na wolnych tylko?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Kapibara
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
no wlasnei to troche dziwne zachowanei z twojej strony. po jakiego grzyba montowales ten badziew 2ee do GU. wprawdzie nei pamietam jaki siedzi gaznik w GU ale po regeneracji bedzie na bank duzo lepiej pracowal niz 2ee. A co do 2ee to przeciez w nim nei zwiekszysz dawki paliwa bo on ma wlasnego kompa ktory to robi (jest nieregolowalny) to dlaczego myslisz ze bedziesz mial wecej mocy skoro do komor spalania dostaje sie tyle samo paliwa co w PN 1.6 ? smiem twierdzic ze masz teraz 1.8 70 kucy i nierowna praca
- Paweł Marek
- V.I.P.
Dokładnie. GU ma gaźnik 2e2 zwykły i należało go zostawić przy silniku, podpiąć tylko kable jak trzeba na wzór dawcy silnika.Kapibara pisze:no wlasnei to troche dziwne zachowanei z twojej strony. po jakiego grzyba montowales ten badziew 2ee do GU. wprawdzie nei pamietam jaki siedzi gaznik w GU ale po regeneracji bedzie na bank duzo lepiej pracowal niz 2ee. A co do 2ee to przeciez w nim nei zwiekszysz dawki paliwa bo on ma wlasnego kompa ktory to robi (jest nieregolowalny) to dlaczego myslisz ze bedziesz mial wecej mocy skoro do komor spalania dostaje sie tyle samo paliwa co w PN 1.6 ? smiem twierdzic ze masz teraz 1.8 70 kucy i nierowna praca
naskoczyliscie na mnie za ten gaznik... tak bylo po prostu szybciej... nie mam 'dostepu' do pszyzwoitego mechanika za pszystepna kase a sam niestety nie mam warunkow na taka zabawe... a wogule jest to operacja wskrzeszenia a nie porzadne rasowanie... musze odpalic auto i dowiezc je do PL zeby oddac w pewne i zreczne rece mojego mechasia w PL
1sza odp. na moje org. zapytanie byla:
to jest dosyc istotne zanim auto jest jeszcze na warsztacie i nie zaplacilem za robote temu 'lokalnemu szamanowi'. zakladac ta wieksza chlodnice?? (tyle ze wentylator nie obraca sie zbyt swobodnie)
i co to za pompa jest?? ma swoj osobny pasek ktorego nie bylo przy PN (moze to nie pompa oleju tylko wspomagania?)
PS. zakladac fspomaganie czy 'real men drive without' (prawdziwi faceci jezdza bez!) ;> ...a i tylko czy nie bedzie za duzo roboty z tym??
jakby jakies fotki komus mogly pomuc w pomaganiu mi to na mejl no problem
pzd & thx
a tak jeszcze wracajac do tego nieszczesnego gaznika ... byla jakas wersja tego motoru na szprycy zeby podpasowac w miare?? czy to juz grubsza babranina na kilka dni i fure siana??
[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 14:25 ]
i co nikt nie poratuje dobra rada???
1sza odp. na moje org. zapytanie byla:
i nawet byla trafna bo kolektor musial zostac stary a gaznik ma sporo swoich roznych kabelkow inne wtyczki i wymagaloby wiecej pracy i pszerobek co nawet zgadzalo sie z druga odpowiedzia:TAZ pisze:Skrzynie i sprzęgło zakładaj swoje, gaźnik jak chcesz nie mieć kłopotów też załóż swój, razem z kolektorem.
a klopotow mialem ostatnio az nadto elektryka dobrego to nawet nie wiem gzie szukac bo bajzel w kablach jest i byl niebotyczny[wzrokowo]chociaz zawsze o dziwo wszystko dzialalo a w dodatku muj gaznik raczej byl dobrze wyregulowany a jak przejechalem ok.80km dawca w stanie orginalnym to jakos calosc podejrzanie sie zachowywala (ale moze sterowanie automatem jakos inaczaczej pszebiegalo?)moze zle sformulowalem swoje problemy dlatego sprubuje jeszcze raz:Paweł Marek pisze:Z kolei będzie trochę kłopotu z elektryką przy zostawieniu 2E2
mildseven pisze:1. w GU jest wieksza chlodnica czy powinienem ja tez przelozyc czy moge zostawic swoja mniejsza? ta wieksza chlodnica moze przez to ze do automatu byl podpiety??? PS aha bo GU ma jeszcze duza pompe oleju napedzana osobnym paskiem a PN nie mial takiej...
to jest dosyc istotne zanim auto jest jeszcze na warsztacie i nie zaplacilem za robote temu 'lokalnemu szamanowi'. zakladac ta wieksza chlodnice?? (tyle ze wentylator nie obraca sie zbyt swobodnie)
i co to za pompa jest?? ma swoj osobny pasek ktorego nie bylo przy PN (moze to nie pompa oleju tylko wspomagania?)
warczy i trzesie dziwnie tylko w czasie jazdy (pod obciazeniem - przy gazowaniu, ruszaniu) nie ma tego na wolnych obrotach (najbardziej podejrzane sa poduszki bo muj stary motor tez juz tak zaczynal se powarkiwac basowo i nie wiem co to jest bo dawca z automatem to wogule toczyl sie jak parowuz... a majster taki szpec ze nawet nie spojrzal tylko fsadzil jak leci, ale moze tez to byc dziurawy tlumik gdzies pod autem w dziwnym miejscu)mildseven pisze:3. calosc jakos sie dziwnie telepie i drga (poduszki pod silnik czy moze jakis poluzowany czy zle skrecony tlumik,kolektor???)
PS. zakladac fspomaganie czy 'real men drive without' (prawdziwi faceci jezdza bez!) ;> ...a i tylko czy nie bedzie za duzo roboty z tym??
jakby jakies fotki komus mogly pomuc w pomaganiu mi to na mejl no problem
pzd & thx
a tak jeszcze wracajac do tego nieszczesnego gaznika ... byla jakas wersja tego motoru na szprycy zeby podpasowac w miare?? czy to juz grubsza babranina na kilka dni i fure siana??
[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 14:25 ]
i co nikt nie poratuje dobra rada???