Blokujące się wycieraczki szyby przedniej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Blokujące się wycieraczki szyby przedniej
Witam mam wielkiego problema z wycieraczkami szyby przedniej w MK4
Po odpaleniu wycieraczek ida one kilka cm w gore i staja w miejscu co kilka sekund dostaja impuls i minimalnie drgna ale na pelne przetarcie szyby mozna czekac i 1h a i tak nici z tego. Po przekreceniu kluczyka dostaja impuls pradu i ruszaja sie o jakies 2mm.
Przegrzebalem bezpieczniki, przekazniki i nic. Gdy podniose piora do gory nic to nie daje nadal stoja w miejscu. Przesmarowalem czyms w rodzaju WD40 caly mechanizm i tez nic.
Wedlug mnie blokuje silnik, i tu mam problem: jak sie do niego dostac ???
Tzn jak odmatowac plastik dzielacy komore silnika z szyba ??? pod nim znajduje sie caly mechanizm. Nie chce go targac na sile co by czegos nie uszkodzic, Gdzie tam sa jakies zatrzaski ???
Plissss pomocy bo pogoda juz nie sprzyja a bez wycieraczek nie chce zonie autka zostawiac.
Po odpaleniu wycieraczek ida one kilka cm w gore i staja w miejscu co kilka sekund dostaja impuls i minimalnie drgna ale na pelne przetarcie szyby mozna czekac i 1h a i tak nici z tego. Po przekreceniu kluczyka dostaja impuls pradu i ruszaja sie o jakies 2mm.
Przegrzebalem bezpieczniki, przekazniki i nic. Gdy podniose piora do gory nic to nie daje nadal stoja w miejscu. Przesmarowalem czyms w rodzaju WD40 caly mechanizm i tez nic.
Wedlug mnie blokuje silnik, i tu mam problem: jak sie do niego dostac ???
Tzn jak odmatowac plastik dzielacy komore silnika z szyba ??? pod nim znajduje sie caly mechanizm. Nie chce go targac na sile co by czegos nie uszkodzic, Gdzie tam sa jakies zatrzaski ???
Plissss pomocy bo pogoda juz nie sprzyja a bez wycieraczek nie chce zonie autka zostawiac.
- kornas2007
- Mały gagatek
Typowy objaw. Masz do wyboru:
1. Rozbierasz mechanizm i czyścisz, składasz i działa (opis znajdziesz na forum)
2. Kupujesz nowy mechanizm bez silnika np na allegro i przekładasz silnik. Mechanizm jest czeskim zamiennikiem, ale oryginał też jest czeski, wiec różnicy nie ma, oprócz ceny (30-50zł)
Ja wybrałem to drugie rozwiązanie. Powodzenia.
1. Rozbierasz mechanizm i czyścisz, składasz i działa (opis znajdziesz na forum)
2. Kupujesz nowy mechanizm bez silnika np na allegro i przekładasz silnik. Mechanizm jest czeskim zamiennikiem, ale oryginał też jest czeski, wiec różnicy nie ma, oprócz ceny (30-50zł)
Ja wybrałem to drugie rozwiązanie. Powodzenia.
Wpierw ściągasz ramiona wycieraczek, potem demontujesz trójkąty po bokach listwy i ściągasz listwę (nie pamiętam czy jest montowana na śruby wewnątrz komory silnika - zajrzyj) i dostajesz się do mechanizmu, cały mechanizm wykręcasz i czyścisz i smarujesz trzpienie mechanizmu i zapominasz o tym, ze nie działał
Więcej było na forum z fotoporadą http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55632
Więcej było na forum z fotoporadą http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55632
Ostatnio zmieniony śr wrz 30, 2009 14:16 przez valerio, łącznie zmieniany 1 raz.
valerio