Zwrotnice, a półosie? (golf II)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zwrotnice, a półosie? (golf II)
Witam, mam pytanko: Orientuje się ktoś czy każde półosie golfa II pasują w każde zwrotnice golfa II? Czy np. zwrotnica z golfa II 1.3 bedzie pasować pod półosie z 1,6 ; 1,8? Czy tam frezy są już inne?
Od razu mówię że nie są mi one potrzebne do auta lecz do pewnego projektu.
Z góry dzięki za info, pozdrawiam.
Od razu mówię że nie są mi one potrzebne do auta lecz do pewnego projektu.
Z góry dzięki za info, pozdrawiam.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Według vag-cat.com były dwa rodzaje piast, pod system ABS i bez niego, ale raczej pasują zamiennie. Przeguby zewnętrzne mają zawsze od strony koła 22, a od półosi 30 zębów. Zwrotnic też były dwa rodzaje, pod hamulce 239mm i pod 256mm z odkręcanym jarzmem pod zacisk hamulcowy, ale to też pasuje zamiennie (ludzie zmieniają heble 239 na 256 i nie słyszałem żeby zmieniali przy tym przeguby).
Czyli wynikałoby że półoś z mk2 powinna pasować do każdej piasty z mk2.
[ Dodano: Wto Wrz 29, 2009 12:35 pm ]
kolo111, jakieś buggy budujesz?
Czyli wynikałoby że półoś z mk2 powinna pasować do każdej piasty z mk2.
VR6 w mk2 nie było.guti pisze:np do piasty Vrki nie wejdzie przegub od powiedzmy RPka
[ Dodano: Wto Wrz 29, 2009 12:35 pm ]
kolo111, jakieś buggy budujesz?

- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
terefre, ja jezdziłem na przgubach z 1,6 i pasowały na półoske , jak i w piasteLipek81 pisze:Na bank jest różnica między 1.6 a 1.8 - w 1.8 są większe przeguby, co za tym idzie inna półoś niż w 1.6.

co ma wielkosc przeguba do jego wenw czy zew uzebienia ?

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

są 2 rodzaje półosi, cienkie i grube, w silnikach RV PB PF RH GU i PB były grube, prawdopodobnie w kr i reszcie mocnych też. Natomiast w mniejszych były cienkie.
Piasta dla każdego rodzaju przegubu jest identyczna (mam w RP piasty od NZ, więc jestem pewien
)
Przeguby różnią się dla danego rodzaju półosi.
Ostatnia różnica to wersja półosi z tłumikiem drgań i wersja bez (różniła się grubością).
Ale nie w tym rzecz
kolo111, odpowiadając na woje pytanie, tak, każdy przegub będzie pasował w każdą piastę.
[ Dodano: 29 Wrz 2009 19:00 ]
zaryzykuje stwierdzenie że w 1,6 tez są grube półosie, a w 1,3 i mniejszych cienkie (one są naprawde cienkie
)
Piasta dla każdego rodzaju przegubu jest identyczna (mam w RP piasty od NZ, więc jestem pewien

Przeguby różnią się dla danego rodzaju półosi.
Ostatnia różnica to wersja półosi z tłumikiem drgań i wersja bez (różniła się grubością).
Ale nie w tym rzecz
kolo111, odpowiadając na woje pytanie, tak, każdy przegub będzie pasował w każdą piastę.
[ Dodano: 29 Wrz 2009 19:00 ]
przegub z cienkiej półosi nie pasuje na grubą, sprawdzałem organoleptycznie. W twoim przypadku musiałeś mieć taki sam rodzaj półosi (cienkie-cienkie lub grube-grube)guti pisze:przegubu ?? no to sie zapytam : i co w związku z tym ze srednica jest większa czy mniejsza ? pasuje na półoske i w piaste to co za problem ?
zaryzykuje stwierdzenie że w 1,6 tez są grube półosie, a w 1,3 i mniejszych cienkie (one są naprawde cienkie

Ostatnio zmieniony wt wrz 29, 2009 19:01 przez mate64, łącznie zmieniany 2 razy.