Palący się bezpiecznik od dmuchawy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Palący się bezpiecznik od dmuchawy

Post autor: tirsone » pn wrz 28, 2009 19:00

Witam

Od kilku tygodni mam dość upierdliwy problem z nawiewem. A mianowicie pali mi się bezpiecznik w skrzynce. Zaczęło się wg mnie bez wyraźnej przyczyny, tzn. nic nie dłubałem przy tym. Wygląda to tak, że jak włożę nowy bezpiecznik i gdzieś pojadę to wsio jest ok i nawiew działa. Ale potem np. wystarczy zgasić furę i ponownie odpalić a bezpiecznik jest spalony. Nie dam sobie uciąć ręki, że pali się on dokładnie w momencie ponownego uruchamiania silnika, ale i to chyba sprawdzę.

Wentylator dmuchawy wyjąłem, wyczyściłem i nasmarowałem. Tę blachę z rezystorem też wyjąłem i wyczyściłem z kurzu oraz sprawdziłem organoleptycznie : )

Potem wszystko złożyłem i nawiew działał. Ale po kilku jazd itp. znowu się spalił.

Zrobiłem test i odłączyłem wentylator od prądu. Pojeździłem tak 1 dzień i bezpiecznik się spalił.

Nie bardzo wiem gdzie jest to zwarcie. Myślałem jeszcze, że może ten rezystor się skitrał, ale nie wiem jak to sprawdzić.

Może ktoś miał podobny problem albo ma jakiś pomysł?

Pzdr

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 28, 2009 19:35

Może wypnij jeszcze wtyk do regulatora siły nawiewu. Zobaczyłoby się czy to zwarcie jest za nim czy przed nim (przestanie się palić lub nie przestanie)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pn wrz 28, 2009 19:41

Paweł Marek pisze:Może wypnij jeszcze wtyk do regulatora siły nawiewu. Zobaczyłoby się czy to zwarcie jest za nim czy przed nim (przestanie się palić lub nie przestanie)
dziś rozebrałem ten regulator i w środku wszystko jest całe i nie połamane. Przeczyściłem to i dałem nowego smaru. Ale zrobię jak mówisz.

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 28, 2009 19:45

bo chodzi nie o zwarcie w samym regulatorze - tam na stykach i kablach jest przecież sam plus podobnie w rezystorze, a tu trzeba szukać gdzie to się zwiera do masy

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pn wrz 28, 2009 19:55

Paweł Marek pisze:bo chodzi nie o zwarcie w samym regulatorze - tam na stykach i kablach jest przecież sam plus podobnie w rezystorze, a tu trzeba szukać gdzie to się zwiera do masy
no logicznie rozumując musi gdzieś zwierać + z -...ale nic poza jakimś przeoczonym przetartym kablem nie przychodzi mi do głowy. No nic przekopię tę instalkę i pooglądam schematy bo to spora zagadka dla mnie

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn wrz 28, 2009 19:59

tirsone, jaką masz tą skrzynkę bezpieczników? Może coś jeszcze siedzi na tym bezpieczniku oprócz dmuchawy? Nie mam schematów do starej instalacji, ale ty pewnie ładując ABF do mk2 masz nowy typ albo taki włożyłeś?

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pt paź 09, 2009 19:37

Paweł Marek pisze:tirsone, jaką masz tą skrzynkę bezpieczników? Może coś jeszcze siedzi na tym bezpieczniku oprócz dmuchawy? Nie mam schematów do starej instalacji, ale ty pewnie ładując ABF do mk2 masz nowy typ albo taki włożyłeś?
mam nowy typ bo golf z 91 roku. Wkładając ABF-a podmieniłem tylko ze 2 kostki na te z wiązki z ABF-a (zdaje się że kostki G1 i G2, albo coś koło nich).
Sam zacząłem już jakiś czas temu myśleć czy czasem nie przekombinowałem coś w elektryce. Bo mam dołożonych sporo rzeczy jak el. szyby i lusterka, podgrzewane spryskiwacze, że już nie wspomnę że cały nawiew jest zmieniony na ten od klimy.... bo mam zamiar dosztukować węże pod kompresor z ABF-a i mieć tę klimę na chodzie...

Więc tak.

Wiem w którym momencie pali mi bezpiecznik. Dzieje się to nawet przy odłączonym rezystorze w nagrzewnicy.

Bezpiecznik pali sie kiedy na panelu do regulacji nawiewu przesuwam suwak w pozycję albo z gwiazką (od klimy) albo nawiew na przednia szybę. Staruje wtedy wentylator chłodnicy a bezpiecznik się pali...

Obecnie klimy nie mam więc ewentualnie odetnę kabel z zasilaniem, który włącza wentylator. Albo sam nie wiem co zrobię :crazy:

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt paź 09, 2009 20:16

no coś takiego, nie wszystkjo kapuję ale wentylator chłodnicy w MK3 i jeszcze z klimą jest podpięty pod osobny sterownik z przekaźnikami, nic dziwnego że się toto pali bo to duż eobciążenie, póki co podpinaj wentylator chłodnicy bezpośrednio pod włącznik w w chłodnicy , on jest przystosowany do takich obciążeń, i daj mu stały plus z aku przez osobny bezpiecznik przynajmniej 30A

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » pt paź 09, 2009 20:18

Jeszcze wcześniej wyciągnę przekaźnik od klimy, który chyba mam niepotrzebnie włożony (przynajmniej na razie). Jak to nic nie da to pokombinuję tak jak piszesz.

Mój golf

Miłość ożyła....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”