Zawór - Czemu i skąd tam olej? [foto]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
- Kontakt:
EGR - czyszczenie tego zaworu to leczenie skutków.
Co jest przyczyną(myślę że wiem) i jak ją "wyleczyć"? Zanim zaproponuję cokolwiek to proszę o opinie co do przyczyny...
Wypinanie odpowietrznika nie jest rozwiązaniem.Jest tylko doraźnym odejściem od usterki.
Co jest przyczyną(myślę że wiem) i jak ją "wyleczyć"? Zanim zaproponuję cokolwiek to proszę o opinie co do przyczyny...
Wypinanie odpowietrznika nie jest rozwiązaniem.Jest tylko doraźnym odejściem od usterki.
Ostatnio zmieniony pn wrz 28, 2009 15:25 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
przecież pisałem już jak zlikwidować wycieki oleju a przyczyną jest rozkalibrowanie górnego gniazda wewnątrz zaworu EGR przez które to gniazdo pomiędzy tłoczkiem zaworu EGR dostaje się olej do komory równania ciśnienia membrany sterującej EGR-em i olej wylewa się z otworków odpowietrzających widocznych po obydwu stronach obudowy pod grzybkiem podciśnieniowym, cóż tu więcej dywagować skoro wiadomo o co chodzi.oldstaszek pisze:EGR - czyszczenie tego zaworu to leczenie skutków.
-
- Forum Master
- Kontakt:
-
- Forum Master
- Kontakt:
@SZTOMEL - długo będziemy tak się przekomarzać?
Wiadomo że - olej w EGR z odpowietrzenia skrzyni korbowej a w odpowietrzeniu z mgły olejowej spowodowanej... - tu proszę dokończyć...
Jak "leczyć"?...
Wypinanie odpowietrzenia jest tylko doraźnym odejściem od usterki - przyczyna do leczenia...
Wiadomo że - olej w EGR z odpowietrzenia skrzyni korbowej a w odpowietrzeniu z mgły olejowej spowodowanej... - tu proszę dokończyć...
Jak "leczyć"?...
Wypinanie odpowietrzenia jest tylko doraźnym odejściem od usterki - przyczyna do leczenia...
Ostatnio zmieniony pn wrz 28, 2009 15:27 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
no właśnie, napisz w końcu o co Ci chodzi bo nie mam, ja ani zapewne inni, zamiaru łamać w tym temacie Twojego szyfru Enigmy.oldstaszek pisze:@SZTOMEL - długo będziemy tak się przekomarzać?
PS. Po wypięciu węża odmy i puszczeniu go do butelki śladu oleju w niej nie ma a wcześniej nigdy nie jeździłem na zapchanym filtrze powietrza więc turbinka działała i tak jak ssak.
Ostatnio zmieniony pn wrz 28, 2009 15:30 przez Sztomel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Może tak - nie jest to EGR(zawór recyrkulacji spalin) a zawór odpowietrzenia skrzyni korbowej.Niedrożność obejścia przy biegu jałowym i dość duża ilość gazów w wyniku przedmuchów wzdłuż tłoków robi swoje - zbiera się olej niesiony tymi gazami i - jak widać.
Dobrze przemyć/przeczyścić tak zawór jak i kanały przed i za zaworem - tak aby olej się nie "wieszał"a odpływał do miski.
Innym zagadnieniem są wspomniane przedmuchy - są na to "leki"( ale nie chce być posądzonym o kryptoreklamę) jakie sam stosowałem i stosuję zależnie od wynikających potrzeb..
Dobrze przemyć/przeczyścić tak zawór jak i kanały przed i za zaworem - tak aby olej się nie "wieszał"a odpływał do miski.
Innym zagadnieniem są wspomniane przedmuchy - są na to "leki"( ale nie chce być posądzonym o kryptoreklamę) jakie sam stosowałem i stosuję zależnie od wynikających potrzeb..
oldstaszek wiem co to EGR a co zawór regulacji ciśnienia skrzyni korbowej, zaworu u siebie nie płukałem ani przed ani po wypięciu wężyka odmy z dolotu, przed wypięciem ostro walił nim olej do dolotu a po wypięciu wcale więc co do jego drożności nie ma żadnych wątpliwości gdyż przedmuchy z tego węża są i je czuć na dłoni,
możesz mi wskazać kanały do płukania przed tym zaworem a już zwłaszcza za nim w silniku ALH, AGR, AHF i ASV ?oldstaszek pisze:Dobrze przemyć/przeczyścić tak zawór jak i kanały przed i za zaworem
-
- Forum Master
- Kontakt:
proszę :
i drugi rysunek wraz z separatorem oleju aby był komplet :
[ Dodano: 30 Wrz 2009 15:45 ]
oldstaszek, no i jak tam idzie Ci rozwikłanie tego problemu co
i drugi rysunek wraz z separatorem oleju aby był komplet :
[ Dodano: 30 Wrz 2009 15:45 ]
oldstaszek, no i jak tam idzie Ci rozwikłanie tego problemu co
Ostatnio zmieniony pn wrz 28, 2009 16:24 przez Sztomel, łącznie zmieniany 2 razy.