[All VW] Polerowanie lakieru

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pt wrz 18, 2009 21:31

Z.Y.G.A pisze:Czy polerka cos pomoże? jesli chodzi o sprzet tego typu to mam odpowiednio wyposarzony garaz tylko chciałbym sie dowiedziec jakich koncówek uzywac i jaka pasta i czy to pomoże.
nie da sie jednoznacznie powiedzieć czy to cos da :P
Jak są ciemniejsze a twój lakier na aucie zadbany to nie licz na żaden efekt....

co do tego ze auto malowane i odcień zły - kiedy wy sie ludzie nauczycie ze jednego koloru jest kilka odcieni ??
z tym innym kolorem to jest taka nauczka dla cwanych którzy kombinują nie potrzebnie i nie chcą dać zarobić lakiernikowi :green_fuck:

Awatar użytkownika
DaroS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: DaroS » pt wrz 18, 2009 23:10

Z.Y.G.A pisze:Witam! Mam taki problem mianowicie miałem zagiete dzwi, załatwiłem sobie takie dzwi w kolorze praktycznie za friko i problem jest w tym że te ktore dokupilem sa w ciemniejszym kolorze, zauwazylem ze moj golf byl malowny i zostal dobrany zly odcien lakieru, dzwi sie bardzo odrozniaja od reszty elementow. Czy polerka cos pomoże? jesli chodzi o sprzet tego typu to mam odpowiednio wyposarzony garaz tylko chciałbym sie dowiedziec jakich koncówek uzywac i jaka pasta i czy to pomoże. Kolor golfika zielona butelka :)
Niestety nie pomoze, woskiem koloryzujacym nawet jak bys probowal to zawsze bedzie widac... malowanie rozwiaze problem.

Golf 2 1.6D - sama frajda, Golf 1.8GL AAM - niezawodny
Passat B5 1.9 AHH 0.216 GT1749V/VA ECU 012AH
Corrado G60+ 205Ps 267Nm
A4 B6 1.9 TDi Avant Quattro x2
A8 D3 4.2 TDi BVN Quattro

Awatar użytkownika
3rrol
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: 3rrol » sob wrz 19, 2009 14:47

Witam.
Chcę zregenerowac lakier w swoim MKIII.
Jest w ciapki, tak jakby poprzedni wlasciciel nie zrobil polerki...
Dla zobrazowania zamieszczam pare zdjec:
ObrazekObrazekObrazek
jak widac klapa wyglada jakby byla w ogole w innym kolorze ;/
nadkole tylne jest szorstkia, a klapa gladka.

zastanawialem sie nad tym aby zetrzec troche lakieru jakas twarda pasta, pozniej po umyciu jakas miekka pasta wypolerowac i nablyszczyc.
tylko jakich past urzyc??

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » sob wrz 19, 2009 15:42

3rrol, w którym miejscu masz to na 3 foto ??
bo to mi wygląda jak ślad po niezbyt udanym cieniowaniu :P
3rrol pisze:jak widac klapa wyglada jakby byla w ogole w innym kolorze ;/
może po postu była lakierowana a pozostała część samochodu wyblakła (jak to czerwony)
zastanawialem sie nad tym aby zetrzec troche lakieru jakas twarda pasta, pozniej po umyciu jakas miekka pasta wypolerowac i nablyszczyc.
tylko jakich past urzyc??
poczytaj 2 lub 3 strony do tyłu tam masz jak na dłoni czego używać maszynowo a czego ręcznie :)

ale ja to tutaj widzę lakierowanko a nie polerowanie - rdza...

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » sob wrz 19, 2009 18:10

3rrol, Obawiam się że twój lakier już jest w takim stanie (utleniony) że za wiele nic nie da się z nim zrobić. Bardzo możliwe że przy próbie polerki mechanicznej zjedziesz lakier do podkładu.
Poza tym żre go rdza i na twoim miejscu cały bok bym polakierował na nowo.

Awatar użytkownika
3rrol
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: 3rrol » sob wrz 19, 2009 22:59

Domyslam sie ze lakierowania domowymi sposobami nie przeprowadze(brak doswiadczenia).
A zebym w wlasnym zakresie pozbyl sie rdzy i przystapil do dwu stopniowej polerki recznej(albo pierwszy etap maszynowo, polerka recznie), tak zeby za bardzo lakieru nie nadwyrezyc. Dalo by to jakis wymierny efekt, chodzi mi glownie o zmniejszenie roznicy pomiedzy tym zmatowionym bokiem a klapa.
Czy wklad $$$ bedzie za duzy wzgledem rezultatu ?

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » ndz wrz 20, 2009 00:11

3rrol, ciężko jest ocenić lakier po samych zdjęciach... a z polerką to zawsze bywa różnie :)
ja dziś znaczy wczoraj (sobota) zabałem sie tak z grubsza za swoje mk2 ... bo jak go umyłem to nie bardzo mi sie podobał :/ A ze go ktoś lakierował w niemcowni całego to postanowiłem użyć tylko mleczka 3m czarny korek oraz na koniec 3m niebieski w celu usunięcia hologramów - wsio maszynowo a pozostałości przecierane szmatką z mikrofiby :D (rewelacyjne szmatki) jutro dam foto bo jak skończyłem to było już zbyt ciemno ale efekt miazga :D

jeszcze muszę go nawoskować (by se efekt trzymał i nie 3a było poleować znowu za jakiś czas) - wosk już namierzony tylko kasy brak :/
Ostatnio zmieniony ndz wrz 20, 2009 00:12 przez To_mas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
xynthos
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: xynthos » ndz wrz 20, 2009 11:47

Czy wie ktoś może czy ktoś zajmuje się taka profesjonalna polerką, czy to we własnym zakresie czy to w firmie, w Poznaniu lub okolicach?

pozdrawiam

~Non sunt multiplicanda entia sine necessitate~
~xynthos~

Awatar użytkownika
Z.Y.G.A
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Z.Y.G.A » ndz wrz 20, 2009 14:55

To_mas pisze:
Z.Y.G.A pisze:Czy polerka cos pomoże? jesli chodzi o sprzet tego typu to mam odpowiednio wyposarzony garaz tylko chciałbym sie dowiedziec jakich koncówek uzywac i jaka pasta i czy to pomoże.
nie da sie jednoznacznie powiedzieć czy to cos da :P
Jak są ciemniejsze a twój lakier na aucie zadbany to nie licz na żaden efekt....

co do tego ze auto malowane i odcień zły - kiedy wy sie ludzie nauczycie ze jednego koloru jest kilka odcieni ??
z tym innym kolorem to jest taka nauczka dla cwanych którzy kombinują nie potrzebnie i nie chcą dać zarobić lakiernikowi :green_fuck:
Tylko że ten nr lakieru co mam na wlepie w bagażniku rożni sie od tego co mam na golfie :)

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » ndz wrz 20, 2009 16:37

Z.Y.G.A pisze:Tylko że ten nr lakieru co mam na wlepie w bagażniku rożni sie od tego co mam na golfie :)
to zostawiasz jakiś element i spece w mieszalni jakoś sobie poradzą ;)

kacperix
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kacperix » ndz wrz 27, 2009 14:19

Witam,
czy przy polerce lakieru stouje się jakieś taśmy do obklejania auta itp.. podobnie jak przy malowaniu auta?

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pn wrz 28, 2009 00:41

kacperix, wato okleić taśmą maskującą plastikowe listwy, uszczelki czy inne takie elementy z plastiku które nie bardzo lubią polerowanie...

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » pn wrz 28, 2009 13:37

Yacko, ale jak już pojedziesz po plastikach to mozesz je spróbować dokładnie umyć i przejechać czernidłem do plastików i powinny być ok :D

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » pn wrz 28, 2009 14:05

Yacko pisze: Zakupiłem polerkę, miękką i twardą gąbkę oraz pastę Farecla G3 i do wykończenia 3M z niebieską nakrętką.
Niestety nie obyło się bez spalenia lakieru i dotarcia do podkładu. Efekty, które są na zdjęciach powstały przy polerowaniu niebieską gąbką 3M i pastą 3M z niebieską nakrętką przy prędkości około 2100 obr.min. Ucierpiały tylko plastikowe elementy - moja teoria jest taka, że plastik gorzej odprowadza ciepło i dlatego na częściach blaszanych nic się nie stało.
Nie wiem dokładnie jak polerowałeś ale Farecla g3 lubi dużo dużo wody, praktycznie wszystko musi być bardzo mokre. To nie zmienia faktu że jest to produkt do d...

Tak jak napisałeś plastik słabiej odbiera ciepło, w tych miejscach trzeba bardzo uważać praktycznie obroty zmniejszyć do 1200 obr/min.

Dobrze że zdecydowałeś się na 3M z żółtą nakrętką, na mikrorysy nie ma nic lepszego, nie ma potrzeby używania pasty grubo ściernej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”