Witam
chodzi o leona 1.6 SR (8v) 2000 rok, 177 tys. gaz od 2 tygodni.
założyłem gaz 2 tygodnie temu, po 1500km pojechałem na 1 regulację i do tego momentu wszystko było ok, po regulacji wyjechałem i obroty zaczeły falować. wygląda to tak:
po zapaleniu idzie ładnie na 900 obr, ale jak ruszam i jadę na jakimś biegu, i zluzuje lub wcisnę sprzęgło to obroty falują między 1000 a 1500 ! ci od gazu powiedzieli że to nic z gazem bo obroty falują na gazie i na benzynie, dziwne że zaczeło się to po wyjeździe z regulacji, ale to być może zbieg okoliczności. czasem idzie normalnie ale co drugi raz jak go wysprzęglam to obroty falują
piszę tutaj bo nie wiem gdzie wcześniej miałem golfa 4 temu znam to forum. a z tego co wiem silnik w leonie jest podobny
Falujące obroty
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
Należy podejrzewac że spartolili tą regulacje i sterownik silnika coś błędów nałapał. Teraz musisz się z nimi delikatnie wykłucić, a jak nie pomoże zdobyc opinie innego elektronika samochodowego, bo w koncu przypadki się zdarzają że to akurat nie wina gazu ale w tej sytuacji bardzo wątpie w taki przypadek.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- 18damian18
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
byłem i wykasowali mi błędy i zrobili adaptacje przepustnicy i było dobrze 5 minut
dalej falują obroty to donich już nie jadę bo i tak nic nie zrobią.
sam tylko nie wiem teraz czy to źle ustawiony gaz i komputer łapie od niego ciągle błędy, a może ta przepustnica, bo od błędów chyba tak nie może gaz sam się dodawać, bardziej wygląda mi to na przepustnice
wiecie może jaki to koszt ? to czyszczenie
albo nie, pierwsze wymienie świece
dalej falują obroty to donich już nie jadę bo i tak nic nie zrobią.
sam tylko nie wiem teraz czy to źle ustawiony gaz i komputer łapie od niego ciągle błędy, a może ta przepustnica, bo od błędów chyba tak nie może gaz sam się dodawać, bardziej wygląda mi to na przepustnice
wiecie może jaki to koszt ? to czyszczenie
albo nie, pierwsze wymienie świece
Ostatnio zmieniony pt wrz 25, 2009 15:30 przez DonKichot, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
to tzeba było po wykasowniu błędów jeździć trochę na benzynie. Jeśli problem nie wróci póki nie przełączysz na gaz to winna jest instalacja LPGDonKichot pisze:sam tylko nie wiem teraz czy to źle ustawiony gaz i komputer łapie od niego ciągle błędy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
problem sam się rozwiązał.. po prostu wszystko nagle wróciło do normy, jeżdżę już kilka dni i ani razu nie za falowało obrotami więc to prawdopodobnie przepustnica zabrudzona tylko że tak delikatnie że się rozruszało, bo dzień przed tym jak się to naprawiło to pojechałem na expresówkę i przegoniłem go przez godzinę na każdym biegu pod 5 tys.
jak to kiedyś wróci to sobie wyczyszcze przepustnice i tyle albo wymienie świece ale na razie wszystko ok
jak to kiedyś wróci to sobie wyczyszcze przepustnice i tyle albo wymienie świece ale na razie wszystko ok
Ostatnio zmieniony pn wrz 28, 2009 14:53 przez DonKichot, łącznie zmieniany 2 razy.