[mk2]rozrzad a pompa olejowa a zaplon ???????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2]rozrzad a pompa olejowa a zaplon ???????
siemka chlopaki mam takio problem wymienilem pasek rozrzadu i rolke zlozylem silnik nie dziala dohra przestawilem rozzrza wszystko fajnie nic nie stuka ustawilem zaplon na obroty wchodiz jak nigdy wyjechalem z garazu poszedel m sie umylem wzielem psa swoja kobiete i pojechalem do weterynarza i juz mam jechac spowrotem i mi przekrecam kluczyk a rozrusznik nei da rady przekrecic cos zblokowalo jak juz przekrecilo i odplailem bylo dobrze tylko ze z gaznika strzleal na wysokich obrotach (czli zaplon sie przestawil) znow ustawilem i znow to samo znow mi zablokowalo i nzow strzela czym to jest wywolane rozrzad raczej mam dobrze sutawiony chcociasz prosil bym o schemat bo nie moge znalesc znakow na kole rozrzadu a czy mozliwe ze zle ustaiwlem pompe olejowa wzgeledm kla pasowego pomozcie bo juz odciski mam od kluczy 

Ostatnio zmieniony pt lut 10, 2006 13:51 przez bystry, łącznie zmieniany 1 raz.
Na kole rozrządu jest znak w postaci kropki lub nacięcia, ustawiasz go tak, żeby był ustawiony równo z płaszczyzną głowicy, koło pasowe musi być ustawione według znaku na wale, ale można to pominąć zakładając aparat zapłonowy żeby znak zapłonu się zgadzał. To by było na tyle, pamiętaj, że wał musi mieć pierwszy tłok na górze. W aparacie zapłonowym jest nacięcie, palec ustawiamy prostopadle do tego znaku, ale nie częścią po której iskra przeskakuje, tylko tą drugą stroną.