najwieksza pompa hamulcowa co pasuje do mk2
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
najwieksza pompa hamulcowa co pasuje do mk2
siemka chciałem sie dowiedzieć jaka największa pompa hamulcowa podejdzie do mk2 i od jakiego samochodu
Według ETKI pompa 22,2x16/18 nr. kat. 357611019B szła do silników KR, PL, 9A i PG (oczywiście mowa tylko o mk2).
A i co ciekawe pompa 22mm pojawiła się dopiero w 89 roku, wcześniej nawet do 16v KR i PL (do nr F 1G-KW240 000 i F 1G-KB075 000) szła pompa 20,64x16/14.
A i co ciekawe pompa 22mm pojawiła się dopiero w 89 roku, wcześniej nawet do 16v KR i PL (do nr F 1G-KW240 000 i F 1G-KB075 000) szła pompa 20,64x16/14.
Ostatnio zmieniony wt wrz 22, 2009 20:09 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
-=ren=-, jakbys załozył 22 to gałek ocznych szukałbys na desce rozdzielczej 
przy takim zestawie to mocniejsza pompa spowoduje ze nawet jak niee lubisz jezdzic w pasach ,to musiałbys polubiec
ja tak mialem jak zmieniłem na 22
kolosalna roznica, ciezko wykorzystac pełną moc hamowania, ale jak wcisne mu mocniej to sie nie zastanawia, od razu pisk 
duza role w hamowaniu w autach z bebnami z tyłu ponosi stan tylnych hamulców
u mnie po wymianie samych szczek i poprawnym wyregulowaniu ręcznego nie dosc ze reczny supr, to jeszcze pedał twardszy sie zrobił i nie trzba ostro deptac, zeby to hamowało 

przy takim zestawie to mocniejsza pompa spowoduje ze nawet jak niee lubisz jezdzic w pasach ,to musiałbys polubiec

ja tak mialem jak zmieniłem na 22

duza role w hamowaniu w autach z bebnami z tyłu ponosi stan tylnych hamulców

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

Panowie,a to nie jest tak ,że mniejsza średnica pompy to lepsze hamowanie? większa średnica pompy to tylko większa wydajnośc,czyli przy mniejszym wciskaniu pedału pompuje więcej płynu,a przy mniejszej średnicy tłoka wytwarza się większe ciśnienie przy użyciu mniejszej siły.
Większa średnica tłoczków hamulcowych w zaciskach ,czy cylinderkach to się zgodzę,że porawi siłę hamowania ,ale pompy?
Jedno wiem,że na pewno zmiana serva na większe poprawi hamlce.
Większa średnica tłoczków hamulcowych w zaciskach ,czy cylinderkach to się zgodzę,że porawi siłę hamowania ,ale pompy?
Jedno wiem,że na pewno zmiana serva na większe poprawi hamlce.
- Paweł Marek
- V.I.P.
czyli najlepiej zmienić i serwo i pompę. Tylko tak szczerze, nie wiem po co takie cuda wyczyniać w tak lekkim aucie. Nie lepij zadbać o markę i dobry stan wszystkich komponentów hamulców przy kołach?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.