stuki w Climaticu/Climatroniku

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

stuki w Climaticu/Climatroniku

Post autor: doggie » czw lis 20, 2008 00:41

Miałem taki problem w moim Mk5 - podczas włączenia nadmuchu (z klimą czy bez - nie miało to znaczenia) z wnętrza kokpitu dochodziło denerwujące stukanie - zanikało po wyłączeniu nadmuchu. Przypadkiem przejeżdżając obok ASO VW postanowiłem wejść i zapytać w czym może tkwić problem - tam usłyszałem, że na pewno padają silniczki nastawników klimatyzacji, i nie ma innej rady jak tylko je wymienić - oczywiście koszt nie mały, dobre kilkaset PLN z robocizną. Zatrwożony tym faktem udałem się do znajomego ASO VW, który stwierdził, że po prostu trzeba VAG-iem zrobić nastawy początkowe klimatyzacji, ażeby nastawniki "znalazły swoje pierwotne miejsce" - i tak też uczyniłem, 08-Klimatyzacja, Nastawy początkowe, kanał 00 lub 02 (nie chcialbym wprowadzić w błąd) - i w samochodzie zapanowała cisza. Także jeszcze raz namawiam wszystkich korzystających z usług ASO - nie dajcie się od razu nakręcić na wymianę silniczków nastawników, ale wpierw zróbcie nastawy początkowe klimy. Pozdrawiam

ps. jak umieściłem temat gdzie nie trzeba to proszę o przesunięcie (pozdrawiam moderatorów)

dodo14
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: dodo14 » czw lis 20, 2008 12:51

Dzięki kolego sprawdzę to u siebie czy VAG sobie poradzi.

joker13
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: joker13 » czw wrz 17, 2009 14:57

witam.
mam takie pytanie: czy można w tym pukaniem/stukaniem jeździć, czy lepiej nie? co mogą spowodować złe nastawy klimatyzacji? może to zaszkodzić?
dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » czw wrz 17, 2009 15:57

joker13 pisze:witam.
mam takie pytanie: czy można w tym pukaniem/stukaniem jeździć, czy lepiej nie? co mogą spowodować złe nastawy klimatyzacji? może to zaszkodzić?
dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
jeżeli nastawniki są już wylatane i kalibracja nic nie pomaga, to dopóki działają można jeździć tylko trzeba się przyzwyczaić do tych stuków, w przypadku całkowitego padnięcia nastawnika nic poważnego nie grozi

joker13
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: joker13 » pt wrz 18, 2009 01:24

a jeżeli już padną to jakich objawów mam się spodziewać?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: doggie » pt wrz 18, 2009 20:54

joker13 pisze:a jeżeli już padną to jakich objawów mam się spodziewać?
tego że nadmuch nie będzie działał tak jak powinien

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”