Shift Light - próbował ktoś zrobić?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Shift Light - próbował ktoś zrobić?
Witam
Dzisiaj borykałem się z próbą zbudowania takiego urządzonka. Jeden tranzystor npn sterujący diodą a sygnał do niego miał być brany ze środka liczników a dokładniej z cewki obrotomierza. Problem się pojawił po próbie odpalenia tego. Okazało się, że cewka jest dziwnie sterowana. Na biegunie dodatnim jest cały czas +7V a na ujemnym przy 0rpm jest też +7V. Więc obrotomierz wskazuje zero. Gdy obroty rosną to na zacisku ujemnym napięcie spada poniżej 7V przez co robi się różnica potencjałów i wskazówka idzie do góry. I w ten sposób shift light na jednym tranzystorze poniósł klęskę. Teraz się zastanawiam czy by nie zrobić przekształtnica czestotliwość/napięcie. Gdyby napięcie rosło wraz z obrotami to zapalała by się w pewnym momencie dioda i wszystko. Myslę, żeby to zrobić na układzie LM2917. Są tu jacyś elektronicy? Podyskutujmy
Pozdrawiam
Dzisiaj borykałem się z próbą zbudowania takiego urządzonka. Jeden tranzystor npn sterujący diodą a sygnał do niego miał być brany ze środka liczników a dokładniej z cewki obrotomierza. Problem się pojawił po próbie odpalenia tego. Okazało się, że cewka jest dziwnie sterowana. Na biegunie dodatnim jest cały czas +7V a na ujemnym przy 0rpm jest też +7V. Więc obrotomierz wskazuje zero. Gdy obroty rosną to na zacisku ujemnym napięcie spada poniżej 7V przez co robi się różnica potencjałów i wskazówka idzie do góry. I w ten sposób shift light na jednym tranzystorze poniósł klęskę. Teraz się zastanawiam czy by nie zrobić przekształtnica czestotliwość/napięcie. Gdyby napięcie rosło wraz z obrotami to zapalała by się w pewnym momencie dioda i wszystko. Myslę, żeby to zrobić na układzie LM2917. Są tu jacyś elektronicy? Podyskutujmy
Pozdrawiam
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
hmm... Jeśli hallotron to o ile wiem dostajesz impulsy, im większa prędkość obrotowa tym szybsze. Spróbuj wziąć sygnał z czujnika na tranzystor (wtórnik emiterowy z dużą impedancją wejściową i małą wyjściową) i wrzuć na filtr górnoprzepustowy(najlepiej z regulacją potencjometrem), potem kolejny wtórnik i na LED'a.
Tak czujnik halla daje impulsy, ale bez problemu można je wziąć także z cewki. No ja to chciałem troszkę inaczej zrobić. Chciałem zastosować przekształtnik częstotliwości na napięcie. Przy pewnych obrotach będę miał pewne napięcie na wyjściu. Potem tylko tranzystor i wszystko. Najpierw chciałem na LM2917 ale nie mają u mnie w sklepie więc pożyczyłem sobie aplikacje NE555 jako taki przekształtnik F/U, ale coś mi układ nie chce ruszyć Schemat pożyczyłem z tego zestawu:
http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-088.pdf
Mowa o prawie całej górnej części.
http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-088.pdf
Mowa o prawie całej górnej części.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
D1_PITER, zamiast zapozyczac schematy i testowac kolejne nieudane projekty zacznij sam od poczatku i zaprojektuj uklad.
zacznij od tego jaki impuls mozesz wziac i skad...
podpowiem ci branie go z cewki jest idiotyzmem
zacznij od tego jaki impuls mozesz wziac i skad...
podpowiem ci branie go z cewki jest idiotyzmem
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
No wymyśliłem pięć miejsc skąd można brać sygnał o prędkości obrotowej silnika. 1.alternator 2.czujnik halla. I to są dwa źródła. 3,4,5 to sygnały pochodzące od tych źródeł czyli 3.cewka 4.ecu 5.liczniki. Myślę, że ten z ECU będzie najbardziej niezawodny i w miare łatwo dostępny, no z alternatora też może być dobry
A z cewki dlaczego nie? Ja tego nie wymyśliłem, ale skoro komercyjnie sprzedają układy oparte na tym sygnale to stwierdziłem, że można.
Można to jeszcze zrobić na owym LM2917. W nocie katalogowej jest nawet schemat tego układu w aplikacji wskazującej maksymalne obroty (strona 13).
A z cewki dlaczego nie? Ja tego nie wymyśliłem, ale skoro komercyjnie sprzedają układy oparte na tym sygnale to stwierdziłem, że można.
Można to jeszcze zrobić na owym LM2917. W nocie katalogowej jest nawet schemat tego układu w aplikacji wskazującej maksymalne obroty (strona 13).
- hayperekpo
- VWGolf.pl Killer
Po pierwsze ten układ jest przeznaczony do podłączenia pod aparat zapłonowy, a nie hallotron. O ile z aparatu dostajesz 1 sygnał/ obrót przy 4 cylindrowym czterosuwie, to z hallotronu kilkadziesiąt na obrót (w mk4 jest to bodaj 58 + jeden dłuższy impuls).
Po drugie - nie ma sensu od razu ładować tam 555 - który nawiasem mówiąc robi tu tylko za układ formujący impulsy. Na upartego wystarczyłby prosty wzmacniacz tranzystorowy + układ inercyjny (C+R), potem ew. dzielnik rezystorowy tak, żeby przy progowej częstotliwości dostawać na wyjściu te 0,7V i na tranzystor. Noi dioda na koniec.
Po drugie - nie ma sensu od razu ładować tam 555 - który nawiasem mówiąc robi tu tylko za układ formujący impulsy. Na upartego wystarczyłby prosty wzmacniacz tranzystorowy + układ inercyjny (C+R), potem ew. dzielnik rezystorowy tak, żeby przy progowej częstotliwości dostawać na wyjściu te 0,7V i na tranzystor. Noi dioda na koniec.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
powtorze raz jeszcze.. zacznij sam od poczatku.... prawie trafiles w miejsce ktore moze byc wykorzystane przy najmniejszej meceD1_PITER pisze:No wymyśliłem pięć miejsc skąd można brać sygnał o prędkości obrotowej silnika. 1.alternator 2.czujnik halla. I to są dwa źródła. 3,4,5 to sygnały pochodzące od tych źródeł czyli 3.cewka 4.ecu 5.liczniki. Myślę, że ten z ECU będzie najbardziej niezawodny i w miare łatwo dostępny, no z alternatora też może być dobry
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT