Złe odciecie swiatla w ori xenonie [foto]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Yarecki
- Mały gagatek
- Kontakt:
Złe odciecie swiatla w ori xenonie [foto]
witam, może ktoś podrzuci pomysł co może być nie tak z ta lampa, odbłyśnik i soczewka wydaja się być ok, może ktoś miał styczność z reflektorami soczewkowymi i wie co to może być 

Yarecki odpisałem Ci w Kąciku 
Prawdopodobnie winna jest źle ustawiona przesłona.
W MK4 jest to o tyle fajne, że wersję GB można szybko przerobić na wersję EU
Jeśli masz już tą lampę to spróbuj zdjąć dużą zaślepkę (tą z przetwornicą) i przy soczewce jest metalowa dźwigienka, którą spróbuj przestawić w drugie położenie i przesłona powinna się przesunąć tak, żeby dawać "europejski" snop światła.
Miałem podobnie jak rozbebeszałem swoje lampy i nieopatrznie zacząłem się bawić tą dźwigienką, a nie zapamiętałem jak byłą ustawiona

Prawdopodobnie winna jest źle ustawiona przesłona.
W MK4 jest to o tyle fajne, że wersję GB można szybko przerobić na wersję EU

Jeśli masz już tą lampę to spróbuj zdjąć dużą zaślepkę (tą z przetwornicą) i przy soczewce jest metalowa dźwigienka, którą spróbuj przestawić w drugie położenie i przesłona powinna się przesunąć tak, żeby dawać "europejski" snop światła.
Miałem podobnie jak rozbebeszałem swoje lampy i nieopatrznie zacząłem się bawić tą dźwigienką, a nie zapamiętałem jak byłą ustawiona

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
- Yarecki
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jak przyjdzie do mnie lampa to zacznę kombinować. Ale może nie bedzie to duży kłopot. Trzeba załatwić jakiś zarnik na zmianę
[ Dodano: 16 Wrz 2009 08:56 ]
swiatlo jakie rzuca lewa lampa, przeslona ustawiona na ruch prawostronny
stary zarnik
nowy zarnik
jak widac dalej jest kupa
ma ktos jeszcze jakies sugestie co moze byc nie tak?
powinno byc cos takiego

[ Dodano: 16 Wrz 2009 08:56 ]
swiatlo jakie rzuca lewa lampa, przeslona ustawiona na ruch prawostronny
stary zarnik

nowy zarnik

jak widac dalej jest kupa
ma ktos jeszcze jakies sugestie co moze byc nie tak?
powinno byc cos takiego

Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2009 13:44 przez Yarecki, łącznie zmieniany 5 razy.
- Yarecki
- Mały gagatek
- Kontakt:
no to widzę mamy ten sam problem, u mnie tez lewa lampa. Kolejna fotka

Sugestie jakie otrzymałem na innych forach, to że żarówka jest źle włożona, i faktycznie po delikatnym wysunięciu i poruszaniu w rożnych poziomach snop światła się zmienia i zaczynam się zastanawiać nad prawidłowością umieszczenia żarnika. Mialem czyścic lampę ale widzę ze już to sprawdzałeś, wiec nie wiem w co teraz ręce włożyć

Sugestie jakie otrzymałem na innych forach, to że żarówka jest źle włożona, i faktycznie po delikatnym wysunięciu i poruszaniu w rożnych poziomach snop światła się zmienia i zaczynam się zastanawiać nad prawidłowością umieszczenia żarnika. Mialem czyścic lampę ale widzę ze już to sprawdzałeś, wiec nie wiem w co teraz ręce włożyć
powiem tak ze wczesniej tez tak miałem na lampie boscha
ale tak sie potoczyło ze ja z lekka rozwaliłem
kupiłem druga i znowu to samo
wiec powoli mi rwce opadaja no chyba ze to wina chinskich żarników ale niesadze ze w trzech kompletach tak by było no i przekładałem z lewej na prawa....dzis załoze ori żarnik zobaczymy co sie zmieni 

- Yarecki
- Mały gagatek
- Kontakt:
u mnie siedział "ori" phillips i myślałem ze to on jest padnięty, kupiłem chińczyka i różnica niewielka
a nie wiem czy warto brać ori nówkę żeby się okazało to samo, na zamiankę tez nie mam. Jak masz gdzieś tą lampę to rzuć okiem czy u Ciebie tez to mocowanie jest nieprzykręcone 
masz jakaś fote jak to u Ciebie świeciło ?

masz jakaś fote jak to u Ciebie świeciło ?
Ostatnio zmieniony czw wrz 17, 2009 11:10 przez Yarecki, łącznie zmieniany 1 raz.
które mocowanie??wczoraj ponownie lampiona rozebrałem

i wszystko wydaje sie byc ok
wieczorem dam fotke jak umnie blask bije bez wyraznej granicy światła

i wszystko wydaje sie byc ok

wieczorem dam fotke jak umnie blask bije bez wyraznej granicy światła

Ostatnio zmieniony czw wrz 17, 2009 12:16 przez jacco, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yarecki
- Mały gagatek
- Kontakt:
no tez zauważyłem, nie znalem wcześniej dokładnej budowy lampy w środku, ale widzę po Twoich fotkach ze odbłyśnik jest na stale przykręcany z soczewka i przesłona
z moich pomysłów zostało tylko czyszczenie środka, ale skoro mówisz ze masz to już za sobą i dalej to samo to ja już nie wiem
pomysł jakiś masz co tu dalej może być nie tak ? 

Ostatnio zmieniony czw wrz 17, 2009 16:22 przez Yarecki, łącznie zmieniany 1 raz.
tak to u mnie wyglada

moze czarne 4ki tak maja
a niemasz moze problemu z nakreceniem plastikowej nakretki ktora trzyma palnik??u mnie trzymajac lampe na kolanach nie jestem w stanie nakrecic tej nakretki by wskoczyła w swoje miejsce
moze w tym tkwi problem ze zarnik nie siedzi w swojej pozycji 

moze czarne 4ki tak maja

a niemasz moze problemu z nakreceniem plastikowej nakretki ktora trzyma palnik??u mnie trzymajac lampe na kolanach nie jestem w stanie nakrecic tej nakretki by wskoczyła w swoje miejsce

Ostatnio zmieniony czw wrz 17, 2009 20:24 przez jacco, łącznie zmieniany 2 razy.
- Yarecki
- Mały gagatek
- Kontakt:
tylko jak probuje wlozyc chinczykowski zarnik, jak wkladam ori philipsa to zapina sie leciutko, co nie zmienia faktu ze swiatlo dalej pozostaje takie same :/
[ Dodano: 20 Wrz 2009 19:39 ]
jacco i jak tam, manipulowałeś coś z ta nowa soczewka i odbłyśnikiem ?
na elektroda.pl koleś podrzucił mi ze problem pewnie leży w sposobie umocowania żarnika i jego odległości od soczewki
[ Dodano: 20 Wrz 2009 19:39 ]
jacco i jak tam, manipulowałeś coś z ta nowa soczewka i odbłyśnikiem ?
na elektroda.pl koleś podrzucił mi ze problem pewnie leży w sposobie umocowania żarnika i jego odległości od soczewki
Ostatnio zmieniony ndz wrz 20, 2009 19:39 przez Yarecki, łącznie zmieniany 1 raz.