schemat ustawienia rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich.
mam problem ze swoim golfem. po wymianie pompy wody prawdopodobnie przestawiłem trochę rozrząd i samochód stracił moc. potrzebuje schematu by ustawić pompę wtryskową bez użycia żadnego komputera( w skrócie VAG). Jest to silnik 1.9 TDI seria AFN. Jeżeli są jakieś znaki na pompie to podpowiedzcie gdzie bo sam ich nie znalazłem.
Pozdrawiam
mam problem ze swoim golfem. po wymianie pompy wody prawdopodobnie przestawiłem trochę rozrząd i samochód stracił moc. potrzebuje schematu by ustawić pompę wtryskową bez użycia żadnego komputera( w skrócie VAG). Jest to silnik 1.9 TDI seria AFN. Jeżeli są jakieś znaki na pompie to podpowiedzcie gdzie bo sam ich nie znalazłem.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2009 09:31 przez ZEGAR85, łącznie zmieniany 1 raz.
to wytłumacz w jaki sposób niektórzy ustawiają rozrząd z pompą wtryskową bez urzycia komputera i samochód jeździ normalnie.damcio151 pisze:bez vaga nic nie zrobisz ...
[ Dodano: 16 Wrz 2009 10:14 ]
podobno można zamiast tego kołeczka wystarczy odpowiedni klucz nasadkowy ida sie to zrobić. tak podobno słyszałembelcho99 pisze:Da się! Nie idealnie ale się da i będzie jeździć. Ale musisz zdobyć przynajmniej kołek serwisowy do blokady pompy wrtyskowej. Nie ma ch*ja we wsi. Zanim kupilem kompa to tylko tak ustawialem i nikt mi na reklamację nie wrócil.
,belcho99 pisze:żebyś się przypadkiem nie dowiedział, klucz nasadowy jak sama nazwa wskazuje służy jako klucz nie jako bloka rozrządu, chodzi o dokładny rozmiar blokady co do milimetra czy jakichś tam części milimetra. Dla mnie nadal sprawdzanie kąta wtrysku vagiem i przestwianie do pod kompa to tylko dodatek.
masz rację ale chciałem zweryfikować czy aby napewno ktoś mi kitu nie wciska. gdzie można zdobyć taką blokadę?
[ Dodano: 16 Wrz 2009 10:44 ]
chodziło mi o mechanika który powiedział że można użyć takiego klucza. jeśli kogoś uraziłem to przepraszam
Ale o czym Wy piszecie .... stary mechanik ustawia na słuch, inni tak, byle jeździło, ale bez vaga nie ustawisz idealnie tak jak ma być !! Jeśli chcecie mieć ustawione na "byle jeździło" to jasne, ze się da ... zamiast jednostki 50 , będzie 0 ... odpalać w zimę będzie strasznie, ale jeździć będzie ... kultura pracy też będzie do niczego, ale jeździć będzie ...
rób jak chcesz, to Twoje auto w końcu
rób jak chcesz, to Twoje auto w końcu
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
widzę ze Panowie "fuszerianci" sie odezwali 
ZEGAR85, chcesz to mieć dobrze zrobione ustaw to na Vagu !!
nie zależy Ci na tym rób tak jak koledzy który widzę "byle by jeździło" - piękne podejście, nic tylko pogratulować, mam nadzieje ze mechanikami nie jesteście
(koła tez przykręcacie na 2 śruby zamiast na 4 ? bo przecież będzie jeździć nie
)

nie zależy Ci na tym rób tak jak koledzy który widzę "byle by jeździło" - piękne podejście, nic tylko pogratulować, mam nadzieje ze mechanikami nie jesteście

(koła tez przykręcacie na 2 śruby zamiast na 4 ? bo przecież będzie jeździć nie

dzięki za info. napisałem do jednej osoby z forum czy bedzie mogł mi go ustawić.
ustawić byle jeżdziło to w tej chwili jest ustawione przezemnie i mi sie to nie podoba.
[ Dodano: 16 Wrz 2009 12:27 ]
[quote="To_mas"]widzę ze Panowie "fuszerianci" sie odezwali
nie zależy Ci na tym rób tak jak koledzy który widzę "byle by jeździło" - piękne podejście,
w skrócie powiem ze dla mnie to ma nie jeżdzić tylko fruwać. przy 110 km ten samochód powinien na drugim biegu piszczeć oponami. napisałem do kolegi o niku ADAMM z zapytaniem czy bedzie mogł mi go ustawić poprawnie czyli przy pomocy komputera. mam drugie pytanie do was koledzy a mianowicie na ile powinna wystarczyć pompa wody ponieważ poprzednia była wymieniana rok temu z czego samochód stał 5 miesięcy i jakoś tydzień temu zaczeła ciec. po zdjęciu paska okazało się ze ma prawie pół centymetra luzu. przez 2 lata wymieniłem z tą juz cztery. od czego może być to spowodowane?
ustawić byle jeżdziło to w tej chwili jest ustawione przezemnie i mi sie to nie podoba.
[ Dodano: 16 Wrz 2009 12:27 ]
[quote="To_mas"]widzę ze Panowie "fuszerianci" sie odezwali

nie zależy Ci na tym rób tak jak koledzy który widzę "byle by jeździło" - piękne podejście,
w skrócie powiem ze dla mnie to ma nie jeżdzić tylko fruwać. przy 110 km ten samochód powinien na drugim biegu piszczeć oponami. napisałem do kolegi o niku ADAMM z zapytaniem czy bedzie mogł mi go ustawić poprawnie czyli przy pomocy komputera. mam drugie pytanie do was koledzy a mianowicie na ile powinna wystarczyć pompa wody ponieważ poprzednia była wymieniana rok temu z czego samochód stał 5 miesięcy i jakoś tydzień temu zaczeła ciec. po zdjęciu paska okazało się ze ma prawie pół centymetra luzu. przez 2 lata wymieniłem z tą juz cztery. od czego może być to spowodowane?
Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2009 12:29 przez ZEGAR85, łącznie zmieniany 1 raz.
fachowiecTo_mas pisze:widzę ze Panowie "fuszerianci" sie odezwali
(koła tez przykręcacie na 2 śruby zamiast na 4 ? bo przecież będzie jeździć nie)

Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2009 14:51 przez vision, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
jakbym miał czujnik i go używał to bym Ci podałvision pisze:fachowieckomentarz był zbędny i podaj mi wartość ustawienia kąt w AFN na czujnik zegarowy
bo z compa jestem słaby

mnie tez wiele Tata uczył ale Panowie teraz są inne badziej dokładne metody ...belcho99 pisze:Mnie ojciec mechanik nauczył ustawiać na słuch do tego kołek ori i teraz Vag, nie moze być źle.
pożyczyłbym lapkabelcho99 pisze:że gdyby ci przyszło wymienić rozrząd i ni tego ni z owego padł by Ci komputer z vagiem to byś się zapłakał i nie zmienił.

(swoją drogą nie mam laptopa - pożyczam)
ale w TD czy D bo tam go po prostu nie ma jak w co wpiąć.belcho99 pisze:do niedawna trzeba było radzic sobie bez kompa
nigdzie NIE PISAŁEM ZE JESTEM FACHOWIEC !!vision pisze:fachowieckomentarz był zbędny
komentarz był potrzebny bo potem jest coraz więcej ludzi robiących wszystko na pałe !!
Koledzy ja tu mówię cały czas od dobrym ustawieniu !! a nie tak sobie byle jeździł

[ Dodano: Sro Wrz 16, 2009 16:18 ]
znowu takie leciutkie to nie jest by "fruwało"ZEGAR85 pisze:tylko fruwać. przy 110 km

a po kiego na czujnik zegarowy ? Skoro kąt wtrysku i tak będzie skorygowany przez ECU za pomocą n108 ...vision pisze:podaj mi wartość ustawienia kąt w AFN na czujnik zegarowy![]()
po to jest w vagu opcja nastawy zablokowane, żeby ustawić kąt przed odpaleniem ( w czasie odpalania ) , czyli przed jego zmianą ...
bo dla mnie vag to nie wszystko i w kwestii kąta , nie jest niezastąpiony, choć ułatwia bardzodamcio151 pisze:a po kiego na czujnik zegarowy ?

Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2009 17:30 przez vision, łącznie zmieniany 1 raz.
to zależy jaki jest kąt ... n108 potrafi wyregulować kąt do 18st. ..Adas1Z pisze:czyli jesli jest dokładnie ustawiony rozrzad i przy wymianie powiedzmy ze pompa poruszy sie bardzo mało, powiedzmy 0,1mm to bedzie to skorygowane przez sterownik?
wszystko fajnie, ale zegar nic Ci nie da , ponieważ kąt będzie skorygowanyvision pisze:bo dla mnie vag to nie wszystko i w kwestii kąta , nie jest niezastąpiony, choć ułatwia bardzo![]()