[mk2]Płyny eksploatacyjne

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

[mk2]Płyny eksploatacyjne

Post autor: KamilW » wt lut 07, 2006 23:55

Mam dylemat. Przygotowuje sie do zmiany płynów ustrojowych w moim aucie (konkretnie oleju w skrzyni biegów i płynu chłodzacego). Czekam na wszystkie rady, opinie na temat co kto gdzie leje i jak to golfince na zdrowie wychodzi. Dzieki
Ostatnio zmieniony ndz lut 19, 2006 20:29 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andrus
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: andrus » śr lut 08, 2006 00:58

otoz olej silnikowy,olej do skrzyni automatycznej i plyn do wspomagania firmy - MIDLAND,jak skrzynia manualna to nie wymienia sie oleju w skrzyni :D
Plyn chlodzacy z beczki leje byle do -30 C byl i nie za ciniutko rozcienczyc i niebieski musi byc do starszego typu chlodnic,mozesz lac tylko taki kolor jaki miałeś :D

A co do tego co gdzie leje do zostawaim innym kolegom do opisu :D:D:D

pozdrawiam

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » śr lut 08, 2006 01:29

Dodam jeszcze że bardzo ważną sprawą jest płyn do spryskiwaczy.
andrus pisze:A co do tego co gdzie leje do zostawaim innym kolegom do opisu
A leje sie go do zbiorniczka :grin:

wara99

Post autor: wara99 » śr lut 08, 2006 01:39

do chlodnicy koncentrat schella a olej to juz kwestia indywidualna.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr lut 08, 2006 06:13

KamilW pisze:Mam dylemat. Przygotowuje sie do zmiany płynów ustrojowych w moim aucie (konkretnie oleju w skrzyni biegów i płynu chłodzacego). Czekam na wszystkie rady, opinie na temat co kto gdzie leje i jak to golfince na zdrowie wychodzi. Dzieki
Teraz to i forumowicze mają pewien dylemat. Nie napisałeś jaka to skrzynia - manual, automat, jaki przebieg ma silnik, a to jest ważne. No i jakiej klasy jakościowej, a tym samym cenowej płyny chcesz kupić.
Ale...do skrzyni manualnej jakiś dobry olej przekładniowy -Mobil może nawet syntetyk.
Automat - DEXTRON II- on czerwony chyba jest.
Płyn do układu chłodzenia - większość osób kupuje koncentraty -np. DYNAGEL.

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Sprostowanie

Post autor: KamilW » śr lut 08, 2006 10:55

No faktycznie. Troche sie niedoprecyzowalem. Interesuja mnie dokladnie 2 rzeczy. Co mam nalac do swojwj manualnej skrzyni. Bo teraz jest tam jakis hipol i skrzynia jaj jest zimno sie zacina. Chcialbym sie tego pozbyc. Ciekawi mnie tez czy warto kupowac olej z najwyzszej polki (syntetyczny). Czy roznica pomiedzy polsyntetykiem a syntetykiem jest duza? moze ktos z was juz robil taka zamiane. Jestem ciekaw jakie byly efekty i czy roznica byla odczuwalna. Gdzie co mam wlac to wiem. Ale dzieki za troske :grin: :grin: :grin: A co do chlodnicy to zastanawiam sie czy zmienic borygo na cos lepszego bo slyszalem opinie ze borygo strasznie zre metal. Ma ktos jakies doswiadczenia w tym wzgledzie? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » śr lut 08, 2006 11:05

Do skrzyni wystarczy dobrej klasy półsyntetyk.A do chłodnicy polecają Dynagel,ponoć dobry.W sumie ja śmigam na nowym petrygo i nie zauważyłem nic niepokojącego.
KamilW pisze:Ale dzieki za troske
Postawisz browca i bedzie o.k. :bigok:

Awatar użytkownika
adas01
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: adas01 » śr lut 08, 2006 11:06

KamilW pisze:Czy roznica pomiedzy polsyntetykiem a syntetykiem jest duza? moze ktos z was juz robil taka zamiane. Jestem ciekaw jakie byly efekty i czy roznica byla odczuwalna.
owszem, i to bardzo.
przy półsyntetyku w skrzyni wczesną wiosną, przy temperatorach ~0*C miewałem problemy z zapięciem dwójki. teraz, z syntetykiem, też miewam problemy - ale dopiero przy -15*C :)

aha, uprzedzając pytania - sprzęgło+osprzęt jest cały czas to samo(a właściwie to jest go mniej :D ), to nie tak, że zmieniłem tarczę+łożysko i się chwalę, że mi biegi lepiej na zimno wchodzą ;)

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » ndz lut 19, 2006 16:33

Zaniedbalem ostatnio ten temat. Przepraszam. Jestem juz po wymianie oleju w skrzyni. Jest lepiej chodz pewnie potrwa troche zanim ten nowy wypluka osady ze starego. Takze polecam wszystkim pelne syntetyki. naprawde czuc roznice. Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”