jak rozpołowić skrzynie 1.8 ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jak rozpołowić skrzynie 1.8 ABS
Więc mam problem w silniku 1.8 ABS skrzynia 5biegow o ozn. 4T
musze wymienic obudowe sprzegla i nie wiem jak rozpołowić skrzynie????
Odkreciłem wszystkie sruby na okolo ale coś ją jeszcze trzyma bo odeszła mi na ok 1cm i dalej nie chce....
Prosze o pomoc!!!!
musze wymienic obudowe sprzegla i nie wiem jak rozpołowić skrzynie????
Odkreciłem wszystkie sruby na okolo ale coś ją jeszcze trzyma bo odeszła mi na ok 1cm i dalej nie chce....
Prosze o pomoc!!!!
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ciągnij mocniej. Poważnie. Nie podważaj za brzegi przypadkiem. Ja rozpoławiałem skrzynię 4 biegi, ale też typu 020 - w cześć obudowy przy dźwigni sprzęgła wkręciłem dwie śruby (w miejsca, gdzie były śruby trzymające pokrywę tylną), które trzymały kawałek płaskownika przechodzącego nad wałkiem skrzyni. Wkręcając śruby płaskownik napierał na wałek tym samym wyciągając obudowę do góry. W skrzyni 5 biegów wyślę, że można zrobić tak samo - tylko tam nie ma takiej pokrywy, jak w 4 biegi, ale jak się odkręci obudowę piątego biegu, to myślę, że da radę.
I miałem coś takiego, że obudowa najpierw poszła właśnie o ok. 1cm i myślałem, że już zeszła - a tu trzeba było jeszcze mocniej śruby wkręcić.
I miałem coś takiego, że obudowa najpierw poszła właśnie o ok. 1cm i myślałem, że już zeszła - a tu trzeba było jeszcze mocniej śruby wkręcić.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nie, no to to zakładam że jest oczywiste - to co -=ren=- napisał
+ wybierak oczywiście też. W skrzyni 4 biegowej był jeszcze taki motyw, że od strony dźwigni sprzęgła, po zdjęciu pokrywy trzeba było odkręcić 3 nakrętki, które trzymały łożysko wałka. Nakrętki były nałożone na śruby, które przechodziły przez obudowę skrzyni i zakończone były nietypowymi łbami - zachodzącymi na krawędź łożyska. Nie wiem, czy takie coś jest w 5-biegowej skrzyni.

manszete/wybierak od połosi??????? nie za bardzo wiem o co kaman... 
i teraz jeszcze pytanie zasadnicze czy ktos wie czy obudowa sprzegla od skrzyni 4biegowej bedzie pasowała do skrzyni 4t??? bo na rzut oka wygladaja identycznie....

i teraz jeszcze pytanie zasadnicze czy ktos wie czy obudowa sprzegla od skrzyni 4biegowej bedzie pasowała do skrzyni 4t??? bo na rzut oka wygladaja identycznie....
Ostatnio zmieniony wt wrz 08, 2009 16:19 przez kawowy19, łącznie zmieniany 1 raz.
z tyłu skrzyni tam gdzie jest mechanizm różnicowy, tam gdzie wychodzą półosie... półosie są zamocowane do skrzyni przez przeguby wewnętrzne, a przeguby wewnętrzne są przymocowane do skrzyni przez takie metalowe elementy, to są manszety/wybieraki.
[ Dodano: 08-09-09, 16:41 ]
na obrazku dużą czerwoną strzałką zaznaczyłem ten wybierak/manszete
(dla ciebie lepiej będzie zdjąć tą z drugiej strony) ona jest zamocowana nakrętką lub segerem schowanym za tym kapslem zaznaczonym zieloną strzałką,..

obrazek zapożyczony ze strony:
http://www.motor-talk.de/bilder/golf-2- ... 79027.html
[ Dodano: 08-09-09, 16:41 ]
na obrazku dużą czerwoną strzałką zaznaczyłem ten wybierak/manszete

obrazek zapożyczony ze strony:
http://www.motor-talk.de/bilder/golf-2- ... 79027.html
aaaaaaa no to to mam odkrecone pierwszy raz sie tylko z takim okreslenie spotkalem ;p
dla mnie to sa kielichy połosi ;p hehehe ale to niewazne.
a te male czerwone strzałki na zdjeciu to od czego sa??? bo u mnie to chyba nie sa nakretki tylko wyglada jak jakies kapsle...chyba ze je trzeba podważyć i sie pokaża nakretki co????
dla mnie to sa kielichy połosi ;p hehehe ale to niewazne.
a te male czerwone strzałki na zdjeciu to od czego sa??? bo u mnie to chyba nie sa nakretki tylko wyglada jak jakies kapsle...chyba ze je trzeba podważyć i sie pokaża nakretki co????
- tympy mechanik
- Forum Master
- Kontakt:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- nie no -=ren=-, teraz to przesadziłeś... Manszeta - to przynajmniej z tego co wiem, to po prostu osłona gumowa przegubu. No ale mniejsza z tym - ale najważniejsze - wybierak, to nie manszeta, ani nie kielich czy flansza! Wybierak to wybierak. Do wybieraka podłączone są cięgna idące do drążka zmiany biegów. Wybierak to część w skrzyni biegów, która jakby przetwarza ruch zewnętrznych mechanizmów zmiany biegów (tych między drążkiem a skrzynią) na odpowiedni ruch wodzików wewnątrz skrzyni. To on np. odpowiada za to, że wrzucając bieg czujemy, jak on się zatrzasnął w skrzyni (jakby takie klikniecie na dźwigni). Trzeba go wyciągnąć ze skrzyni, zanim zacznie się ją rozpoławiać.-=ren=- pisze:a przeguby wewnętrzne są przymocowane do skrzyni przez takie metalowe elementy, to są manszety/wybieraki.