CZY TRZEBA ZDJĄĆ GŁOWICĘ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
CZY TRZEBA ZDJĄĆ GŁOWICĘ?
Czeka mnie mały remont. Silnik bierze olej i kopci. Mam kolegę który zrobi mi z tym porządek. Wiem że do tłoków i pierścieni musi się dostać z dołu, ale nie wiem czy z jakichś względów będzie trzeba zdjąć głowicę? Czy to nieuniknione?
Tłoki nie wyjdą od spodu.
Dla mnie bez sensu tak remont. Przecież uszczelniacze zawórów pewnie też do wymiany. I przy okazji warto zrobić szlifik i włożyć nową uszczelkę pod głowicę. Bo pewnie nie wiele jej brakuje żeby wyleciała.
Zrób głowicę(uszczeliacze, sprawdź zawory czy nie ma luzów, pewnie prowadniki zaworów też trzeba wyrzucić)
Nowa uszczelka pod głowicę.
Dół wywal pierścienie (warto by sprawdzić gładzie czy nie ma za dużeego zużycia - bo jak tak to wtedy pełny remont z nowymi tłokami)
Wymien przy okazji panewki dla świętego spokoju...
Dla mnie bez sensu tak remont. Przecież uszczelniacze zawórów pewnie też do wymiany. I przy okazji warto zrobić szlifik i włożyć nową uszczelkę pod głowicę. Bo pewnie nie wiele jej brakuje żeby wyleciała.
Zrób głowicę(uszczeliacze, sprawdź zawory czy nie ma luzów, pewnie prowadniki zaworów też trzeba wyrzucić)
Nowa uszczelka pod głowicę.
Dół wywal pierścienie (warto by sprawdzić gładzie czy nie ma za dużeego zużycia - bo jak tak to wtedy pełny remont z nowymi tłokami)
Wymien przy okazji panewki dla świętego spokoju...