mk3 1,9 TDi licznik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mk3 1,9 TDi licznik
do ilu powinien byc wyskalowany licznik w 1,9 TDi variant??? do 200 czy do 220? bo widzialem juz 2 rodzaje i sam juz nie wiem
i jeszcze jedno, czy przebieg auta siedzi w liczniku?, tzn jesli zmienie licznik ,to odziedzicze po kims jego przebieg? czy bede mial nadal swoj?
i jeszcze jedno, czy przebieg auta siedzi w liczniku?, tzn jesli zmienie licznik ,to odziedzicze po kims jego przebieg? czy bede mial nadal swoj?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Do 94roku liczniki w TD i TDI były do 220, po 95 roku zaczyna się zabawa VDO i MOTOMETER i tutaj róznice. Z tego co pamiętam to VDO głównie było do 220 a Motometer najczęściej do 200.
Generalnie zasadny z tym nie ma, bo jak popatrzych w ETOSa lub ETKA to wychodzi że wszystkie liczniki są kompatybilne.
Generalnie zasadny z tym nie ma, bo jak popatrzych w ETOSa lub ETKA to wychodzi że wszystkie liczniki są kompatybilne.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
raczej nie sarydzu pisze:Do 94roku liczniki w TD i TDI były do 220, po 95 roku zaczyna się zabawa VDO i MOTOMETER i tutaj róznice. Z tego co pamiętam to VDO głównie było do 220 a Motometer najczęściej do 200.
jezeli chodzi o TD i TDi
Kolego, ja pisałem o TDI, ponieważ takiego samochodu dotyczy post.BruceLee30 pisze:raczej nie sarydzu pisze:Do 94roku liczniki w TD i TDI były do 220, po 95 roku zaczyna się zabawa VDO i MOTOMETER i tutaj róznice. Z tego co pamiętam to VDO głównie było do 220 a Motometer najczęściej do 200.
jezeli chodzi o TD i TDi
O braku kompatybilności liczników TD i TDI to przekonałem się bardzo dawno temu i sam podzieliłem się moimi spostrzeżeniami na forum

-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
rydzu pisze:Do 94roku liczniki w TD i TDI były do 220, po 95 roku zaczyna się zabawa VDO i MOTOMETER i tutaj róznice......
skoro temat jest o liczniku TDi nie wiem dlaczego pisales i porownywales te 2 liczniki TD i TDI wynikalo z twojej odpowiedzi ze liczniki sa kompatybilne co oczywiscie nie jest prawda MY wiemy ze "ty wiesz" ze nie sa zamienne ale autora postu i osoby nie znajace sie dokladnie na tych licznikach moglo to wprowadzic w blad wiec poprostu odpisalem aby ktos nie pomyslal inaczej wiec....
Mój skrót myślowy był chyba za duży i nie wszyscy zrozumieli, dlatego sprostowanie (rozwinięcie)
Liczniki TD jak i TDI do 94 roku były takie same(ponieważ autor pytał jak mam ja w swoim TD), po 94 roku zaczyna się różnica pomiędzy TD i TDI w związku z innym miejscem pobierania sygnału dla obrotomierza w liczniku.
W licznikach TDI widoczna jest także różnica w zależności od producenta VDO i Motometer produkują w tym okresie liczniki wyskalowane do 200 i 220 które są ze sobą kompatybilne i działają we wszystkich autkach TDI bez względu na to jakiej firmy licznik miały wcześniej.
Reasunując, jeśli twoje auto jest wyprodukowane po 1994 roku i masz licznik do 200 to żaden problem, jeśli jest jednak innaczej to podeślij fotkę jaki to licznik i może będziemy w stanie określić ci ktoś nie zaniżał przebiegu przez zmianę zegarów
Mam nadzieję, że teraz wystarczająco rozwinęłem temat
Liczniki TD jak i TDI do 94 roku były takie same(ponieważ autor pytał jak mam ja w swoim TD), po 94 roku zaczyna się różnica pomiędzy TD i TDI w związku z innym miejscem pobierania sygnału dla obrotomierza w liczniku.
W licznikach TDI widoczna jest także różnica w zależności od producenta VDO i Motometer produkują w tym okresie liczniki wyskalowane do 200 i 220 które są ze sobą kompatybilne i działają we wszystkich autkach TDI bez względu na to jakiej firmy licznik miały wcześniej.
Reasunując, jeśli twoje auto jest wyprodukowane po 1994 roku i masz licznik do 200 to żaden problem, jeśli jest jednak innaczej to podeślij fotkę jaki to licznik i może będziemy w stanie określić ci ktoś nie zaniżał przebiegu przez zmianę zegarów

Mam nadzieję, że teraz wystarczająco rozwinęłem temat

-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: