jak sciagnac koncowke drazka??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wojtass31
Użytkownik
Użytkownik

jak sciagnac koncowke drazka??

Post autor: wojtass31 » ndz wrz 06, 2009 12:03

Siema

Mam sprawe jak sciagnac bez uszkodzenia koncowke drazka kierowniczego w mk2??

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » ndz wrz 06, 2009 12:11

ściągaczem? odkręcić? ](*,) :panna:
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2009 12:12 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » ndz wrz 06, 2009 12:19

Chyba że jest to lewa końcówka i od nowości, wtedy występuje jako całość z drążkiem. Należy wtedy wymienić drążek i przegub kulowy na taki wkręcany i ustawić długośc przegubu i drążka na 406 mm bez wspomagania lub 435mm w układzie ze wspomaganiem. Regulację zbieżności dokonuje sie zmieniając długośc tylko prawego drążka kierowniczego!!! Następnie ustawia się kierownicę na wieloklinie aby była na wprost jazdy.

Tomek Dx

wojtass31
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wojtass31 » ndz wrz 06, 2009 12:56

mate64 pisze:ściągaczem? odkręcić? ](*,) :panna:
kolega wlasnie robil siagaczem i musial przydzonic w ta srobe i po jakims czasie okazalo sie ze koncowka do wymiany :grrr:

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » ndz wrz 06, 2009 13:03

wojtass31 pisze:kolega wlasnie robil siagaczem i musial przydzonic w ta srobe i po jakims czasie okazalo sie ze koncowka do wymiany :grrr:
miał gówniany ściągacz. :chytry: Nie ma szansy żeby dobry ściągacz nie ściągnął końcówki. Walenie młotkiem w końcowkę niewiele da.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2009 13:04 przez mate64, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtass31
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wojtass31 » ndz wrz 06, 2009 13:20

mate64 pisze:
wojtass31 pisze:kolega wlasnie robil siagaczem i musial przydzonic w ta srobe i po jakims czasie okazalo sie ze koncowka do wymiany :grrr:
miał gówniany ściągacz. :chytry: Nie ma szansy żeby dobry ściągacz nie ściągnął końcówki. Walenie młotkiem w końcowkę niewiele da.

To musze wykombinowac dobry sciagac :D

gailbraith

Post autor: gailbraith » ndz wrz 06, 2009 16:19

Też się męczyłem ściągaczem i nacinał mi osłonę gumową końcówki. Na szczęście miałem drugą osobę do pomocy więc długa brecha, zablokowana o wahacz o ile dobrze pamiętam i podciągany drążek do góry (z wyczuciem, nie max siłą), dwa puknięcia młotkiem w bok końcówki i wyskoczyła. Identycznie z drugiej strony. Ale nieraz się tak nie da :) widziałem, przeżyłem...

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz wrz 06, 2009 23:25

to chodzi o wyjęcie koncówki ze zwrotnicy tak ?
młotek 2 kg w dłon i jazda :) ( jak sie nie ma innych narzędzi :) )
aaleee
nie naparzac w drazek , nie naparzac w koncówke , nie naparzac w srube !!! , nawet po załozeniu nakrętki zeby sruby nie zgrzybkowac :)
nalezy przydzwonic pare razy w bok tego w co wchodzi koncówka, w tn element zwrotnicy ,
sam trzpien koncówki ma kształt stozka, jak sie przydzwoni z boku to sciskajac sie koncówka wychodzi do góry :)

tyle razy koncówki zmieniałem, ze wiem co mówie.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz wrz 06, 2009 23:29

guti pisze:to chodzi o wyjęcie koncówki ze zwrotnicy tak ?
młotek 2 kg w dłon i jazda :) ( jak sie nie ma innych narzędzi :) )
aaleee
nie naparzac w drazek , nie naparzac w koncówke , nie naparzac w srube !!! , nawet po załozeniu nakrętki zeby sruby nie zgrzybkowac :)
nalezy przydzwonic pare razy w bok tego w co wchodzi koncówka, w tn element zwrotnicy ,
sam trzpien koncówki ma kształt stozka, jak sie przydzwoni z boku to sciskajac sie koncówka wychodzi do góry :)

tyle razy koncówki zmieniałem, ze wiem co mówie.
Dokładnie :bigok:
Ja kupiłem porządny ściągacz BETA i leży w szufladzie,bo nawet sięgać mi się nie chce po niego :grin:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » ndz wrz 06, 2009 23:29

nie tłuc w koncówke w zadnym wypadku !!!
wyjątkiem jest taki przpadek kidy juz dokręcamy koncówke w zwrotnicy i sam trzpien sie obraca w koncówce ( dzieje sie to jak zakladamy ta sama koncówke , to znaczy ze nie mielismy zamiary jej wymieniac, tylko np chcieliosmy dostac sie do czgos inngo :) ) w nowych koncówakach na tyle to jest spasowane ciasno jeszcze, ze sie ni da tak lekko przekrecic ten trzpień.
jakby sie jednak okręcał to nalezy lekko puknac z góry w koncówke, dokrecac nakrętke i w razi potrzby znowu puknąc :) i tak do konca :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

wojtass31
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wojtass31 » pn wrz 07, 2009 10:26

dzieki za rade :D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”