lakierowanie aluminium

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
robal264
Forumowy spamer :)
Kontakt:

lakierowanie aluminium

Post autor: robal264 » pn lut 06, 2006 17:27

kurcze chlopaki doradzcie cos normalnie nikt nie chce podjac sie polerki moich felg, kazdy twierdzi ze mu sie to nie oplaca bo za duzo roboty itp, hmmm felgi ?? no coz nie sa zbyt latwe do wypolerowania, nie mam fotki ale jak ktos kojarzy AVUS VW orginalne (takie czarno srebrne) to bedzie wiedzial. Wiec doszedlem do wniosku ze skoro nikt nie chce tego zrobic a to napradwde wyglada na dosc skomplikowana robote, to postanowilem je polakierowac na czarno badz na srebrno i teraz pytanie moje brzmi:

CZY MUSZE JE TAK SAMO DOKLADNIE CZYSCIC ABY POZBYC SIE NAJMNIEJSZYCH RYSEK CZY WYSTARCZY JE DOBRZE OBEDRZEC Z FARBY LADNIE WYPROWADZIC ABY NIE BYLY TO GORY I DOLINY I PO PROSTU PRYSNAC LAKIEREM ??

MK2 GTi By Robal
viewtopic.php?f=62&t=45067

Obrazek

Pikus
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Pikus » pn lut 06, 2006 17:33

lakierowanie aluminium odbywa ie tak samo jak lakierowanie blachy jezeli chcesz zeby fele wygladaly fajnie to wyczyscic nalozyc podklad i pomalowac. pozdro

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » pn lut 06, 2006 18:01

lakierowanie aluminium w zasadzie nie rózni sie niczym od lakierowania elementów stalowych , trzeba tylko zastosować specjalny podkład do aluminiowego podłoża, spytaj w dobrym sklepie z akcesoriami lakierniczymi do aut, napewno będa wiedzieli o co chodzi. Kumpel miał aluski w Golfinie pomalowane na biało, stosował własnie specjalny podkład i lakier akrylowy , nie jestem pewnien tylko czy do samego akrylu nie stosował jeszcze jakiegos dodatku, i aluski śmigały ładnych pare lat i ani śladu uszkodzeń czy odprysków lakieru - wygladały cały czas jak dopiero co malowane!
A przygotowanie felg do malowania do żadna filozofia, wymaga tylko troche pracy i cierpliwości, żeby efekt koncowy był taki jak trzeba!

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn lut 06, 2006 18:05

mój kolega sie zajmuje polerką
http://www.fajna-felga.pl/

Awatar użytkownika
robal264
Kontakt:

Post autor: robal264 » pn lut 06, 2006 18:09

nie no konkretnie to chodzi o ta czynnosc przygotowania, czy musi byc tak idealnie dokladna jak pod przy polerce czy wystarczy zrobic powierzchnie na gladko bez wiekszej filozofii ??
A kolorek bialy koledzy preferuja czy nie bardzo ?? :)

Nie mowie ze mi sie nie chce czysci na blysk tylko ze to moze by problem przy tych felach :)

MK2 GTi By Robal

Obrazek

Awatar użytkownika
homsky
VW Baron
VW Baron

Post autor: homsky » pn lut 06, 2006 18:15

wystarczy że całą powierzchnie dobrze zmatujesz, nie musi byc zrobione dosłownie na "lusterko" , ale jednoczesnie żeby nie było jakiś głębokich rys bo po lakierowaniu wszystkie nierówności bedzie widać, ale nie pieść się tak z tym przygotowaniem do malowania, bo felga to nie karoseria na której każda skaze widać z 10 metrów!

A co do koloru to sprawa gustu , a o gustach sie nie dyskutuje (każdemu sie podoba inaczej)

Awatar użytkownika
robal264
Kontakt:

Post autor: robal264 » pn lut 06, 2006 20:31

no czyli sysko jasne niedlugo przyznam punkty za pomoc ale zanim to, to jeszcze tylko pozostala mi sprawa lakieru:) czy jak np kupie lakier w Motipie zaluzmy ze bedzie kosztowal okolo 25zl za puszke plus tam podklad itp ale konkretnie to chodzi o lakier, wystarczy taki czy musze szukac czegos drogiego lepszego ??

MK2 GTi By Robal

Obrazek

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » pn lut 06, 2006 21:48

Zasada jest jedna ZAWSZE PRODUKTY Z JEDNEJ FIRMY a to dlatego że czasami się nietolerują i zaczyna złazić lakier.Co do przygotowania im lepiej sie przyłożysz tym lepiej wyjdzie.Żadnych sprayi tylko pistoletem to wtedy będzie pięknie.

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » wt lut 07, 2006 00:54

1 zasa zadnych sprajow itp!! tylko pistolet badz tez proszkowo!

po 2 chcesz zby ladnie wygadalo to poswiec te chwile i ladnie zmatow papierm np 400 pozniej 600 i 800 moze nawet daj podkald i lakier.... nei wiem jakei to motipa maja lakiery... :( oby tylko nei w sprayu! ;)

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Awatar użytkownika
robal264
Kontakt:

Post autor: robal264 » wt lut 07, 2006 01:04

no czyli lakier w sprayu odpada :) ogolnie to moge poswiecic im mnostwo czasu bo akurat mam go od cholery ,coz jutro zabieram sie do roboty,nadal nie wiem gdzie je pomaluje ale cos wykombinuje :)

pozdrawiam i dziekuje za porady

MK2 GTi By Robal

Obrazek

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » wt lut 07, 2006 01:06

no dopada i to bankowo!!! to jzu wtedy lepiej zostaw jak jest!! a jak masz tyle czasy to sam wypolerowac nie mozesz?

Obrazek

Awatar użytkownika
robal264
Kontakt:

Post autor: robal264 » wt lut 07, 2006 01:33

pewnie ze moge, tylko najbardziej wkurza mnie mysl ze jak je zle zabezpiecze jakims bezbarwnym lakierem to robota na marne pojdzie, dlatego zastanawiam sie na prysnieciem ich na grafitowy kolor, w kazdym badz razie cos wymysle :)

Dzieki chlopaki za pomoc :kufel:

MK2 GTi By Robal

Obrazek

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » wt lut 07, 2006 01:41

ale po co chesz malowac fele po polerce? nie maluje sie raczej tego! bo to tracisz polysk! wystarczy tylko dbac tzn myc dosc czesto .. im czesciej tym latwiej domyc.. a ew co roku przepolweorwac polerka a to juz nie robota w porowaniu do jechania papierem za 1 razem ;)

chyba ze jezdzisz an tych felach zima?
pzdr

Obrazek

Awatar użytkownika
Kapibara
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Kapibara » wt lut 07, 2006 13:07

przeczytaj caly ten temat a dowiesz sie wszystkiego

http://cultstyle.pl/forum/viewtopic.php?p=17980#17980

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”