padła pompa wody

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
stary
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

padła pompa wody

Post autor: stary » wt wrz 01, 2009 00:50

witam, sprawa jest taka ze jade sobie w korku stoje i patrze temp rosnie mi powyzej 90 stopni, za chwile 100 wlaczylem ogrzewanie i nawiewy doszlo prawie do 110, na parkingu otwieram maske, i nie mam nic plynu w zbiorniczku, zajechalem pozneij na stacje dolalem destylowanej jade na chate i znowu ubylo, szuakm patrze ,cieknie spod pompy wody. wiec na 99% ona jest winna.
ale do rzeczy o co chodzi,a więc czy taka chwilowa jazda w korku ok 4 km zanim zgasilem silnik, po czym po 5 godz jak ostygł pojechałem na stacje benzynowa po wode ( ale wtedy nie zagrzal sie nawet bo blisko było) mogla zle wplynac na silnik chodzi mi o przegrzanie go.
j

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » wt wrz 01, 2009 00:57

No 4 km w korku to nie jest tak mało ... i nie wiadomo jak długo nie było płynu no mógł się trochę przygrzać... Ogólnie jak zagotuje się płyn to nie powinno się wyłączać silnika powinien chodzić na wolnych obrotach aby sam powoli się schłodził do odpowiedniej temperatury ... zobaczysz podczas dalszego używania czy coś się stało bo tak ciężko powiedzieć nie zawsze przegrzanie = się jakiejś awarii .

Awatar użytkownika
stary
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: stary » wt wrz 01, 2009 01:03

no spieszylem sie do roboty, jak zajechalem to odkrecilem ten korek od zbiorniczka to cisniennie wywalilo troche plynu do gory przez taka dzirke w zbiorniczku wiec jeszcze plynu troche mial w sobie. a jakie moga byc ewentulane skutki takiego przegrzania silnika?

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » wt wrz 01, 2009 01:15

A nie zauważyłeś spadku mocy albo coś ?Maleje sprężanie (pierścienie mogły popękać) mogło też uszczelkę pod głowicą wywalić ... mogły się zatrzeć panewki ...
Ale jak miałeś szczęście to może nic się nie stało ...
Ostatnio zmieniony wt wrz 01, 2009 01:16 przez poolak2006, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stary
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: stary » pt wrz 04, 2009 14:23

wlalem w niego ok 2 litrów zeby zapelnic zbiorniczek do maksa. wiec iles tam jeszcze mial.mam nadzieje ze nie bedzie klopotów. pkt dla ciebie. juto a raczej dizs obczaje dokaldnie co i jak z pompa.

[ Dodano: Pią Wrz 04, 2009 14:22 ]
jeszcze jedna sprawa bo chce sie w weekend zabrac za wymianę tej pompy ,czy kupować samą pompe czy razem z obudową. w intercarsie chca 200zl za kompletną pompe wraz z obudową, gdzie indziej sama pompa 80zl firmy VNG pytałem sprzedawcy mowil ze ona jest na łozyskach skf wiec nie ma sensu kupowac drozszych. a w razie co obudowe mial za 40zl.
Jak myslicie wystarczy sama pompa, jak czesto obudowy siadają bo z jednej strony wolal bym unikanc problemu gdy kupie sama pompe a sie okaze przy rozkrecaniu ze obudowe tez trza zmienic a z drugiej strony wiadomo ze chce sie tycke taniej. wogole ta VNG jest dobra?

Jajcek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Jajcek » pt wrz 04, 2009 14:29

Kup pompę oryginał na szrocie za 50 zł i będzie to oryginał vw który pochodzi CI dłużej niż te wszystkie zamienniki. Nie kupuj tej obudowy bo to zbędny wydatek wg mnie

Awatar użytkownika
stary
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: stary » pt wrz 04, 2009 14:41

ale jak kupie orginał używany to mi moze po miesiacu paść i co wtedy? tą co mam teraz to tez orginał był ,ale przyszedł na nią czas niestety. dlatego szukam nowej ale jakiejs lepszej niz np tani hart.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”