Szarpanie silnikiem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wawel
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wawel » ndz sie 30, 2009 20:59

Sprawdz czy zawsze jest to ten sam cylinder czy nie.jak to ten sam cylinder to czujnik położenia wału jest ok! Takim sposobem szybciej zlokalizujesz usterkę i zmniejszysz koszty naprawy.

wojman
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wojman » pn sie 31, 2009 07:44

veper pisze:Czytałem na forum o tym czujniku halla (objawów jego uszkodzenia jest cała masa), ale czy jak to on by był uszkodzony to czy vag by go nie wykrył jako błędu ??
Najciekawsze, że właśnie nie. Problem miałem, odkąd kupiłem mojego panzerkampfwagena, tylko na początku bardzo sporadycznie. Przy przeglądach żadnych błędów tego czujnika nie było w pamięci. Nawet ostatnio w maju, kiedy szarpanie występowało już co ok. 100 km. I później, kiedy oddałem auto do mechanika, bo szarpało zawsze po przekroczeniu 2,5 k rpm. Więc mechanik nie był w stanie zlokalizować usterki. Dopiero jak czujnik całkiem zdechł i samochód stanął na środku drogi i nie dał się uruchomić ponownie, to się zapisał kod błędu.

-----Wojman------

veper
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: veper » pn sie 31, 2009 08:55

Właśnie sprawdziłem czy nie ma przebicia na przewodach i w okolicy cewki nic nie znalazłem przewody od sondy lambda też są w jak najlepszym porządku jeszcze tylko świec nie zmieniłem uczynię to dziś wieczorem lub jutro, ale zauważyłem że po nocy jak zapaliłem auto to kolektor wydechowy bardzo szybko zrobił się gorący w kilka sekund to normalny objaw ??

[ Dodano: 01 Wrz 2009 19:50 ]
Może mi ktoś wyjaśnić jak sprawdzić jaki mam zamówić czujnik położenia wału (czujnik halla) gdzie sprawdzić jaki to numer silnika (ahq etc...) ile on kosztuje+wymiana i czy jest jakiś sposób sprawdzenia czy jest sprawny vag nic nie pokazuje ???

Awatar użytkownika
Marcub
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Marcub » wt wrz 08, 2009 07:48

Typ silnika możesz sprawdzić na wklejce która jest w bagażniku, lub (jeśli dobrze pamiętam) wybity jest przed numerem silnika. Jak byś nie znalazł to podaj VIN (na priva) to sprawdzę ci w katalogu jaki silnik i jaki czujnik.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”