Skrzynia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Skrzynia
Mam takie pytanie słyszałem ze w skrzyni Vw olfa 1.9 tdi jest takie cos ze w srodku skrzyni sa tak jakby sprzęgiełka prezeciążeniowe czy jakos tak, czy to prawda, bo mam taki p[rblem ale z innym samochodem ze czasmi jak mocniej nacisnę na gaz toobroty wzrastaja 2500 - 3500 około, ale predkości od razu nie wzrasta dopieo po pewnym czasie zaczyn aisc do przodu( samochód fiat marea 1.9 td)
A nie ma czegoś takiego co ja pisałem ze są tam jakies sprzegiełka, a znasz jakąś strone zeby była ksiązka fiata mareii,homsky pisze:Są dwie mozliwości , że tak sie dzieje:
albo masz automatyczną skrzynie biegów i takie zachowanie jest normalne,
albo masz zwykłą skrzynie i sprzęgło sie ślizga - czyli do wymiany tarcza + docisk
Powiem ci szczerze że pierwszy raz słyszę o jakims sprzegiełku przeciążeniowym w skrzyni biegów ????????????? A swoją drogą to tak naprawdę nie widze sensu żeby w skrzyni był taki mechanizm, bo zwykłe sprzęgło miedzy silnikiem a skrzynią oprucz tego że rozłącza napęd to tez w jakimś stopniu pełni zadanie "antyprzeciążeniowe" .
Ale moge sie mylić co do skrzyni fiata, nikt nie jest alfą i omegą
Spróbuj poszukać na google jakiegos opisu tej skrzyni , albo na forum fiata , chyba że któryś z kolegów na tym forum posiada wiedze tajemną i się jeszcze wypowie w tej kwestii.
Pozdrawiam!
Ale moge sie mylić co do skrzyni fiata, nikt nie jest alfą i omegą
Spróbuj poszukać na google jakiegos opisu tej skrzyni , albo na forum fiata , chyba że któryś z kolegów na tym forum posiada wiedze tajemną i się jeszcze wypowie w tej kwestii.
Pozdrawiam!
Jako bezpiecznik (przeciążeniowy) działa zwykłe sprzęgło - ma wspólczynnik nadmiarowy, ale jak coś sie przyblokuje to poprzez ślizganie rozłacza silnik od ukł. napędowego.magic36 pisze:A nie ma czegoś takiego co ja pisałem ze są tam jakies sprzegiełka, a znasz jakąś strone zeby była ksiązka fiata mareii,
Więc przy wiedzy jaką posiadam na chwile obeną moge powiedzieć że sprzęgło Ci się slizga. A to co opisałeś to tak działa sprzęgło chydrokinetyczne, no ale je miałbyś przy automacie.
Ja też sie od siebie moge pod tym podpisaćAle moge sie mylić [..], nikt nie jest alfą i omegą
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
-
- Forum Master