ODMA

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
peterson
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

ODMA

Post autor: peterson » sob lut 04, 2006 11:22

Prosze o szybką pomoc Sprawdzam stan oleju na bagnecie OK Odpalam silnik a na bagnecie sucho Zgasiłem i zaczelo znowy naplywac oleju Postal i na bagnecie znowu jest tyle samo Zamarzla mi odma pewnie bo jest maslo na korku i lekko dmucha powietrzem pod korkiem Moge jechac spokojnie do mechanika 15km czy nie Odkrecic korek przez ten czas i nakryc szmatka? Prosze o szybka odpowiedz bo czas mnie goni

Czy najpierw biec po olej bo mi sie skonczyl?

Przepraszam ze Tu pisze ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi Pozniej prosze admina o usuniecie tego postu POMOCY

Piotrek

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » sob lut 04, 2006 11:33

Moze sprobuj sam odkrecic odme i ją wyczyscić :chytry: To żadna filozofia...

pieko
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: pieko » sob lut 04, 2006 12:06

lolo_golf pisze:Moze sprobuj sam odkrecic odme i ją wyczyscić :chytry: To żadna filozofia...
Dokładnie .Nie musisz pchac mechanikowi w kieszen to nie jest specjalnie trudne jesli masz odrobine pojecia. znajdz mój post jak pisałem o tym problemie to sie wszystkiego dokładnie dowiesz. pozdro aha tytuł mojego tematu z odmą to .olej wywaliło przez bagnet...

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob lut 04, 2006 12:50

peterson pisze:Odkrecic korek przez ten czas i nakryc szmatka?
A to nic nie da jak odma zatkana, bo to ze skrzyni korbowej w górę jest odprowadzane powietrze a nie na odwrót.

[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 11:58 ]
peterson pisze: Zamarzla mi odma pewnie bo jest maslo na korku i lekko dmucha powietrzem pod korkiem
Masło na korku nie ma nic do zamarzniętej odmy, a lekkie dmuchanie pod korkiem to normalne (raczej objaw że Ci odma działa)

[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 12:02 ]
peterson pisze:Odpalam silnik a na bagnecie sucho Zgasiłem i zaczelo znowy naplywac oleju
Objaw jak najbardziej normalny - jak silnik pracuje to olej jest w obiegu a nie w misce i napływa do niej po wyłaczeniu silnika - nie masz się czym przejmować

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

kwiatekt11
Ma gadane
Ma gadane

Re: ODMA

Post autor: kwiatekt11 » sob lut 04, 2006 13:07

peterson pisze:Prosze o szybką pomoc Sprawdzam stan oleju na bagnecie OK Odpalam silnik a na bagnecie sucho Zgasiłem i zaczelo znowy naplywac oleju Postal i na bagnecie znowu jest tyle samo Zamarzla mi odma pewnie bo jest maslo na korku i lekko dmucha powietrzem pod korkiem Moge jechac spokojnie do mechanika 15km czy nie Odkrecic korek przez ten czas i nakryc szmatka? Prosze o szybka odpowiedz bo czas mnie goni

Czy najpierw biec po olej bo mi sie skonczyl?

Przepraszam ze Tu pisze ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi Pozniej prosze admina o usuniecie tego postu POMOCY
przeciez to normalne ze jak zapalisz silnik to oleju ubedzie z bagnetu. Liczy sie ile go masz na zgaszonym silniku czy jest stan na bagnecie. A i jescze powiedz co masz za silnik ??pojemnosc?? odmę jak bys mial zatkana jak to jest silnik 1.3 to by Ci chodził nierówno albo by Ci wywaliło olej przez bagnet itp. :grin:

Awatar użytkownika
peterson
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: peterson » sob lut 04, 2006 13:11

no bo na innym temacie odnosnie odmy pisali ze jak odma zapchana to na bagnecie nie bedzie oleju i zebym szybko dolal bo silnik rozwale Pisali tez ze jak odma zapchana to powietrze dmucha z korka A jak jest odma OK to zasysa powietrze U mnie dmucha A powiedzcie mi czy do tej odmy to kanal jest potrzebny? Go garaz juz zalatwilem i w przyszly weekend chce wyczyscic ta odme

Piotrek

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob lut 04, 2006 13:16

peterson pisze:no bo na innym temacie odnosnie odmy pisali ze jak odma zapchana to na bagnecie nie bedzie oleju
Nie będzie go jak go wywali z silnika - np badnetem, ale Ciebie wszystko wygląda OK
peterson pisze: Pisali tez ze jak odma zapchana to powietrze dmucha z korka A jak jest odma OK to zasysa powietrze
To są jakieś bzdury
peterson pisze: A powiedzcie mi czy do tej odmy to kanal jest potrzebny?
No to juz oceń sam czy się do niej dostaniesz (wszystko od zdolności manualnych zależy)- maska do góry i chwila zastanowienia.
I jeszcze jeno pytanie - po co tą odme chcesz czyścić? Profilaktycznie?

Awatar użytkownika
peterson
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: peterson » sob lut 04, 2006 13:19

no z tego co pisza inni to ta odma jest u mnie zawalona, maslo pod korkiem, to powietrza (ale skoro piszesz ze to nie ma znaczenia) jak byly takie duze mrozy to mi buzer i kontrolka od oleju sie zapalila przy wyzszych obrotach, falujace obroty, podejzewam ze nigdy nie byla czyszczona ta odma, no i na uszczelkach mi olej zaczelo pokazywac tak jak by chcialo wywalic

[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 12:22 ]
lolo_golf pisze:Moze sprobuj sam odkrecic odme i ją wyczyscić chytry To żadna filozofia...
wiec moze warto bynajmniej dla samego sprawdzenia rozkrecic

[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 12:24 ]
Adamtd, mozesz zerknac na ten post i wypowiedziec sie na ten temat w FAQ_> Odma 1.3NZ mk2

Piotrek

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob lut 04, 2006 13:41

peterson pisze:wiec moze warto bynajmniej dla samego sprawdzenia rozkrecic
Profilaktycznie - jak masz czas i chęci - zawsze warto - przynajmniej będziesz sobie spał spokojnie. Nie wiem czy masz taki sam silnik jak ten 1,3 w faq, ale generalnie w każdym silniku odma wygląda podobnie.
Więc wyczyśc sobie odmę i nie wpadaj w panikę - nie jest tak źle jak myślisz

Awatar użytkownika
peterson
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: peterson » sob lut 04, 2006 22:17

A czy to normalne ze przy zapchanej odmie olej bedzie pachnial benzyną?

Piotrek

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » ndz lut 05, 2006 10:52

peterson pisze:A czy to normalne ze przy zapchanej odmie olej bedzie pachnial benzyną?
Nie do końca.
Poziom oleju Ci wzrasta?

Awatar użytkownika
peterson
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: peterson » ndz lut 05, 2006 12:19

Trudno mi powiedziec czy wzrasta ale raczej nie Predzej go ubywa ale to dlatego ze cos przy pasku rozrzadu jest mokro

Piotrek

kwiatekt11
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: kwiatekt11 » ndz lut 05, 2006 12:24

peterson pisze:Trudno mi powiedziec czy wzrasta ale raczej nie Predzej go ubywa ale to dlatego ze cos przy pasku rozrzadu jest mokro
olej smierdzi benzyną bo zapewne jezdzisz na krotkich trasach i benzyna nie spalona dostaje sie do oleju to raczej normalne w zimie

pieko
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: pieko » ndz lut 05, 2006 15:39

kwiatekt11 pisze:
peterson pisze:Trudno mi powiedziec czy wzrasta ale raczej nie Predzej go ubywa ale to dlatego ze cos przy pasku rozrzadu jest mokro
olej smierdzi benzyną bo zapewne jezdzisz na krotkich trasach i benzyna nie spalona dostaje sie do oleju to raczej normalne w zimie
Swieta racja :smoke: A jezeli chodzi o odme to przy ostatnich mrozach to wszystko moze sie zdazyc!!szczególnie jak nigdy jej nie czysciłes.Mi naprzykład zamarzła jak silnik był dobrze ciepły i przejechałem jakies 50km.Fakt ze było jakies 30st. na minusie. :helm:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”