Podkładki termiczne wtryskiwaczy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podkładki termiczne wtryskiwaczy
Tydzień temu wymieniałem świece żarowe, mechanik aby sprawdzić czy dobrze grzeją i są rozłączane wykręcił wtryskiwacze. Przy montażu wtryskiwaczy założył stare podkładki termiczne (te, które wcześniej wyją), przez tydzień było wszystko wporządku natomiast teraz zaczyna śmierdzieć w środku kabiny ON. Zaglądnęłem pod maskę i zobaczyłem, że wtryskiwacze są wilgotne od ON przy połączeniu ich z korpusem silnika. Czy przyczyną tego może być założenie starych podkładek.
Jeżeli tak to mam pytanie: czy przy zakładaniu nowych należy je podgrzać?
Dxzięki za odpowiedzi.
Jeżeli tak to mam pytanie: czy przy zakładaniu nowych należy je podgrzać?
Dxzięki za odpowiedzi.
podkładki termiczne ulegają deformacji podczas wkręcania wtrsyków ,a więc żeby dobrze przylegały należy każdorazowo dać nowe - koszt ich jest niski więc nie ma sensu "oszczędzać". Podgrzewanie podkładek a po co?? podkładka zewnętrzną częścia dotyka głowicy a wewnętrzna dotyka wtrysku. Jaki cel? Nie wiem - wiiem że tak ma być. Dokręcając ją dociskasz ją - wiec tak jak ze śrubami do głowicy -nalezy wymieniać - jak nie wymienisz może się nic nie stać ale czasem śruba pęka, a podkładka może np nie przylegać dobrze.
Tak uważam że wyciek paliwa jest po przewodach albo tych metalowych - pompa-wtrsyki albo po gumowych wężykach, któe powinno się skracać przy ponownym zakładaniu bo mogą żle przylegać. Ale "mechanik" ci podkładek nie wymienił, wężyków nie skracał a też możliwe że i przewodów mocno nie dokręcił....
[ Dodano: Pią Lut 03, 2006 12:06 pm ]
a tak wogóle to bez sensu bo skoro wymieniał świece to po co wtryski wykręcał??? Żeby tylko zobaczyć że grzeją???
Tak uważam że wyciek paliwa jest po przewodach albo tych metalowych - pompa-wtrsyki albo po gumowych wężykach, któe powinno się skracać przy ponownym zakładaniu bo mogą żle przylegać. Ale "mechanik" ci podkładek nie wymienił, wężyków nie skracał a też możliwe że i przewodów mocno nie dokręcił....
[ Dodano: Pią Lut 03, 2006 12:06 pm ]
a tak wogóle to bez sensu bo skoro wymieniał świece to po co wtryski wykręcał??? Żeby tylko zobaczyć że grzeją???
Podkładki termiczne jak sama nazwa wskazuje są po to aby odizolować cieplnie wtryskiwacz od głowicy ponieważ głowica nagrzewa sie do wysokich temperatur co by szkodziło końcówkom wtrysków a tam jest przecież iglica i w wyniku nagrzania wtryskiwacz straciłby swoje parametry. A mechanikowi nie chciało sie sprawdzić świec bo są na nie inne sposoby a nie wykręcanie wtryskiwaczy przy których trzeba wymieniać podkładki na nowe bo ulegają deformacji.
SławekUKF pisze:Podkładki termiczne jak sama nazwa wskazuje są po to aby odizolować cieplnie wtryskiwacz od głowicy ponieważ głowica nagrzewa sie do wysokich temperatur co by szkodziło końcówkom wtrysków a tam jest przecież iglica i w wyniku nagrzania wtryskiwacz straciłby swoje parametry. A mechanikowi nie chciało sie sprawdzić świec bo są na nie inne sposoby a nie wykręcanie wtryskiwaczy przy których trzeba wymieniać podkładki na nowe bo ulegają deformacji