ODMA
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ODMA
Prosze o szybką pomoc Sprawdzam stan oleju na bagnecie OK Odpalam silnik a na bagnecie sucho Zgasiłem i zaczelo znowy naplywac oleju Postal i na bagnecie znowu jest tyle samo Zamarzla mi odma pewnie bo jest maslo na korku i lekko dmucha powietrzem pod korkiem Moge jechac spokojnie do mechanika 15km czy nie Odkrecic korek przez ten czas i nakryc szmatka? Prosze o szybka odpowiedz bo czas mnie goni
Czy najpierw biec po olej bo mi sie skonczyl?
Przepraszam ze Tu pisze ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi Pozniej prosze admina o usuniecie tego postu POMOCY
Przepraszam ze Tu pisze ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi Pozniej prosze admina o usuniecie tego postu POMOCY
Piotrek
Dokładnie .Nie musisz pchac mechanikowi w kieszen to nie jest specjalnie trudne jesli masz odrobine pojecia. znajdz mój post jak pisałem o tym problemie to sie wszystkiego dokładnie dowiesz. pozdro aha tytuł mojego tematu z odmą to .olej wywaliło przez bagnet...lolo_golf pisze:Moze sprobuj sam odkrecic odme i ją wyczyscićTo żadna filozofia...
A to nic nie da jak odma zatkana, bo to ze skrzyni korbowej w górę jest odprowadzane powietrze a nie na odwrót.peterson pisze:Odkrecic korek przez ten czas i nakryc szmatka?
[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 11:58 ]
Masło na korku nie ma nic do zamarzniętej odmy, a lekkie dmuchanie pod korkiem to normalne (raczej objaw że Ci odma działa)peterson pisze: Zamarzla mi odma pewnie bo jest maslo na korku i lekko dmucha powietrzem pod korkiem
[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 12:02 ]
Objaw jak najbardziej normalny - jak silnik pracuje to olej jest w obiegu a nie w misce i napływa do niej po wyłaczeniu silnika - nie masz się czym przejmowaćpeterson pisze:Odpalam silnik a na bagnecie sucho Zgasiłem i zaczelo znowy naplywac oleju
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
-
- Ma gadane
Re: ODMA
przeciez to normalne ze jak zapalisz silnik to oleju ubedzie z bagnetu. Liczy sie ile go masz na zgaszonym silniku czy jest stan na bagnecie. A i jescze powiedz co masz za silnik ??pojemnosc?? odmę jak bys mial zatkana jak to jest silnik 1.3 to by Ci chodził nierówno albo by Ci wywaliło olej przez bagnet itp.peterson pisze:Prosze o szybką pomoc Sprawdzam stan oleju na bagnecie OK Odpalam silnik a na bagnecie sucho Zgasiłem i zaczelo znowy naplywac oleju Postal i na bagnecie znowu jest tyle samo Zamarzla mi odma pewnie bo jest maslo na korku i lekko dmucha powietrzem pod korkiem Moge jechac spokojnie do mechanika 15km czy nie Odkrecic korek przez ten czas i nakryc szmatka? Prosze o szybka odpowiedz bo czas mnie goni

no bo na innym temacie odnosnie odmy pisali ze jak odma zapchana to na bagnecie nie bedzie oleju i zebym szybko dolal bo silnik rozwale Pisali tez ze jak odma zapchana to powietrze dmucha z korka A jak jest odma OK to zasysa powietrze U mnie dmucha A powiedzcie mi czy do tej odmy to kanal jest potrzebny? Go garaz juz zalatwilem i w przyszly weekend chce wyczyscic ta odme
Piotrek
Nie będzie go jak go wywali z silnika - np badnetem, ale Ciebie wszystko wygląda OKpeterson pisze:no bo na innym temacie odnosnie odmy pisali ze jak odma zapchana to na bagnecie nie bedzie oleju
To są jakieś bzdurypeterson pisze: Pisali tez ze jak odma zapchana to powietrze dmucha z korka A jak jest odma OK to zasysa powietrze
No to juz oceń sam czy się do niej dostaniesz (wszystko od zdolności manualnych zależy)- maska do góry i chwila zastanowienia.peterson pisze: A powiedzcie mi czy do tej odmy to kanal jest potrzebny?
I jeszcze jeno pytanie - po co tą odme chcesz czyścić? Profilaktycznie?
no z tego co pisza inni to ta odma jest u mnie zawalona, maslo pod korkiem, to powietrza (ale skoro piszesz ze to nie ma znaczenia) jak byly takie duze mrozy to mi buzer i kontrolka od oleju sie zapalila przy wyzszych obrotach, falujace obroty, podejzewam ze nigdy nie byla czyszczona ta odma, no i na uszczelkach mi olej zaczelo pokazywac tak jak by chcialo wywalic
[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 12:22 ]
[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 12:24 ]
Adamtd, mozesz zerknac na ten post i wypowiedziec sie na ten temat w FAQ_> Odma 1.3NZ mk2
[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 12:22 ]
wiec moze warto bynajmniej dla samego sprawdzenia rozkreciclolo_golf pisze:Moze sprobuj sam odkrecic odme i ją wyczyscić chytry To żadna filozofia...
[ Dodano: Sob Lut 04, 2006 12:24 ]
Adamtd, mozesz zerknac na ten post i wypowiedziec sie na ten temat w FAQ_> Odma 1.3NZ mk2
Piotrek
Profilaktycznie - jak masz czas i chęci - zawsze warto - przynajmniej będziesz sobie spał spokojnie. Nie wiem czy masz taki sam silnik jak ten 1,3 w faq, ale generalnie w każdym silniku odma wygląda podobnie.peterson pisze:wiec moze warto bynajmniej dla samego sprawdzenia rozkrecic
Więc wyczyśc sobie odmę i nie wpadaj w panikę - nie jest tak źle jak myślisz
-
- Ma gadane
Swieta racjakwiatekt11 pisze:olej smierdzi benzyną bo zapewne jezdzisz na krotkich trasach i benzyna nie spalona dostaje sie do oleju to raczej normalne w zimiepeterson pisze:Trudno mi powiedziec czy wzrasta ale raczej nie Predzej go ubywa ale to dlatego ze cos przy pasku rozrzadu jest mokro