Falujące obroty na biegu jałowym w 1.9TDI.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Qube-pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Falujące obroty na biegu jałowym w 1.9TDI.

Post autor: Qube-pl » pn sie 24, 2009 10:44

Witajcie Panowie.

Problem jest następujący.

Co raz częściej pojawia sie problem z obrotami na biegu jałowym, gdy silnik już złapie troszke temperatury.

Objawy są nastepujące:

Odpalam autko , jest jeszcze zimne, żadnych problemów. Wystarczy że troszke sie zagrzeje następuje falowanie obrotów w zakresie 900/950-1100 obr.
Zdarza sie tak coraz cześciej co powoduje moją irytacje, potrafi ustapić po kilkunastu minutach albo i nie. Problem jest powtarzalny jednak nie systematyczny. Raz jest raz nie.

Dodatkowo w momencie kiedy wyłaczam silnik, a jest on na podniesionych obrotach, to po ponownym uruchomieniu długo grzeje świece i robi mocną przegazówke do ok 2500 obr.

Wiem że jest to bardzo częsta usterka w VW. Przeszukałem forum, jednak wyszukiwarka nie jest zbyt pomocna niestety, choć znalazła kilka wyników z których nie wynika jasno w czym jest problem.

Znalazłem info że może to być wina przepływomierza...

Prosze o porade na co zwrócić uwage i co kazać sprawdzić mecherowi żeby mnie nie wydymał na kase typu pompa itp :)

Dodatkowo szukam sprawdzonego mechanika który operuje na terenie małopolski,a silniki TDI to jego domena. Dodatkowo gdzie w Krakowie moge podłaczyć sie do komputera, bo mój mechanik ma bardzo ogólny program który nie pokazuje wszystkich błędów.

Sam raczej tego naprawiać nie bede, chyba ze jest to naprawde drobnostka.

Z góry dziekuje za odpowiedzi.

edit: zaznaczam że niema problemu ze spadkiem mocy czy dynamiki.
Ostatnio zmieniony pn sie 24, 2009 10:56 przez Qube-pl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
artur1902
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: artur1902 » pn sie 24, 2009 11:01

adresy z gr. małopolskiej
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
popytaj tam kolegów może cos polecą
Ostatnio zmieniony pn sie 24, 2009 11:02 przez artur1902, łącznie zmieniany 1 raz.

Qube-pl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Qube-pl » pn sie 24, 2009 11:54

Tam już zaglądałem ale dzieki za odpowiedź. Na pewno odwiedze Monster-a.

Zobaczymy co koledzy forumowicze odpowiedzą w sprawie mojego problemu.

Awatar użytkownika
artur1902
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: artur1902 » pn sie 24, 2009 13:09

jeszcze mi sie cos przypomniało
mój wujek jeździł do jakiegos znachora z miejscowości Moszczenica czy jakoś tak (w małopolskim)
bardzo sobie go chwalił podobno dobry znachor od diesli ale nic wiecej nie moge powiedzaiec bo tam nie byłem ale moze sie ktos wypowie

Old volkswagen's never die...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”