Podkładki termiczne wtryskiwaczy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ryba_71
Użytkownik
Użytkownik

Podkładki termiczne wtryskiwaczy

Post autor: ryba_71 » pt lut 03, 2006 11:53

Tydzień temu wymieniałem świece żarowe, mechanik aby sprawdzić czy dobrze grzeją i są rozłączane wykręcił wtryskiwacze. Przy montażu wtryskiwaczy założył stare podkładki termiczne (te, które wcześniej wyją), przez tydzień było wszystko wporządku natomiast teraz zaczyna śmierdzieć w środku kabiny ON. Zaglądnęłem pod maskę i zobaczyłem, że wtryskiwacze są wilgotne od ON przy połączeniu ich z korpusem silnika. Czy przyczyną tego może być założenie starych podkładek.
Jeżeli tak to mam pytanie: czy przy zakładaniu nowych należy je podgrzać?
Dxzięki za odpowiedzi.

greg

Post autor: greg » pt lut 03, 2006 12:25

podkładki termiczne nalezy wymienić - koszt nie jest duży a on na silniku - to albo cieknie spod nakrętek przewodów do wtrsykiwaczy albo z gumowych wężyków pomiędzy wtryskami

ryba_71
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ryba_71 » pt lut 03, 2006 12:54

Co powodują (jaki sens jest założenia nowych) podkładki termiczne. Greg z twojejwypowiedzi wynika, że raczej to nie wina podkładek termicznych o ile dobrze zrozumiałem, a co zpodgzewaniem podkładek przed ich włożeniem, czy ma to jakiś sens, bo spotkałem się i z taką opinią.

greg

Post autor: greg » pt lut 03, 2006 13:04

podkładki termiczne ulegają deformacji podczas wkręcania wtrsyków ,a więc żeby dobrze przylegały należy każdorazowo dać nowe - koszt ich jest niski więc nie ma sensu "oszczędzać". Podgrzewanie podkładek a po co?? podkładka zewnętrzną częścia dotyka głowicy a wewnętrzna dotyka wtrysku. Jaki cel? Nie wiem - wiiem że tak ma być. Dokręcając ją dociskasz ją - wiec tak jak ze śrubami do głowicy -nalezy wymieniać - jak nie wymienisz może się nic nie stać ale czasem śruba pęka, a podkładka może np nie przylegać dobrze.
Tak uważam że wyciek paliwa jest po przewodach albo tych metalowych - pompa-wtrsyki albo po gumowych wężykach, któe powinno się skracać przy ponownym zakładaniu bo mogą żle przylegać. Ale "mechanik" ci podkładek nie wymienił, wężyków nie skracał a też możliwe że i przewodów mocno nie dokręcił....

[ Dodano: Pią Lut 03, 2006 12:06 pm ]
a tak wogóle to bez sensu bo skoro wymieniał świece to po co wtryski wykręcał??? Żeby tylko zobaczyć że grzeją???

ryba_71
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ryba_71 » pt lut 03, 2006 13:20

Greg dziękuję za odpowiedzi.
Mechanik wykręcał wtryski aby zobaczyć jak grzeją świeczki i czy prawidłowo są rozłączane przez przekaźnik.

Awatar użytkownika
SławekUKF
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: SławekUKF » pt lut 03, 2006 15:09

Podkładki termiczne jak sama nazwa wskazuje są po to aby odizolować cieplnie wtryskiwacz od głowicy ponieważ głowica nagrzewa sie do wysokich temperatur co by szkodziło końcówkom wtrysków a tam jest przecież iglica i w wyniku nagrzania wtryskiwacz straciłby swoje parametry. A mechanikowi nie chciało sie sprawdzić świec bo są na nie inne sposoby a nie wykręcanie wtryskiwaczy przy których trzeba wymieniać podkładki na nowe bo ulegają deformacji.

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » sob lut 04, 2006 02:09

ryba_71 pisze:Mechanik wykręcał wtryski aby zobaczyć jak grzeją świeczki i czy prawidłowo są rozłączane przez przekaźnik.
Chylę czoła , pomysłowe!

Awatar użytkownika
Arcturus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Arcturus » sob lut 04, 2006 13:39

SławekUKF pisze:Podkładki termiczne jak sama nazwa wskazuje są po to aby odizolować cieplnie wtryskiwacz od głowicy ponieważ głowica nagrzewa sie do wysokich temperatur co by szkodziło końcówkom wtrysków a tam jest przecież iglica i w wyniku nagrzania wtryskiwacz straciłby swoje parametry. A mechanikowi nie chciało sie sprawdzić świec bo są na nie inne sposoby a nie wykręcanie wtryskiwaczy przy których trzeba wymieniać podkładki na nowe bo ulegają deformacji
:rotfl: TO TEZ NIEZŁA TEORIA :rotfl: Zwłaszcza ze podkładki te sa wykonanne z miedzi a ta jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła to po pierwsze a po drugie koncówka wtryskiwacza znajduje sie w komorze spalania i jest besposrednio wystawiona na działanie wys cisnienia i temperatury!!! GRATULUJE!

greg

Post autor: greg » sob lut 04, 2006 13:47

Arcturus pisze:Zwłaszcza ze podkładki te sa wykonanne z miedzi
a nie prawda- bo nie są z miedzi - kilka uszkodziłem i to nie miedź

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » sob lut 04, 2006 14:53

stonefree pisze:
ryba_71 pisze:Mechanik wykręcał wtryski aby zobaczyć jak grzeją świeczki i czy prawidłowo są rozłączane przez przekaźnik.
Chylę czoła , pomysłowe!
Może nie chciało mu się bawić w wyjmowanie świec po to by i tak stwierdzić, że są sprawne. Wyjął wtryskiwacze i zobaczył coś takiego ;):
Obrazek

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » sob lut 04, 2006 23:51

zaprzal pisze:Wyjął wtryskiwacze i zobaczył coś takiego
Efekt zarąbisty!A to twój motor SB?Lalunia...

Awatar użytkownika
zaprzal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: zaprzal » ndz lut 05, 2006 01:14

stonefree, nie, to nie jest zdjęcie mojego TD

[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]

ryba_71
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ryba_71 » wt lut 07, 2006 08:58

W niektórych modelach są podkładki miedziane a winnych tak jak w moim stalowe(twardsze). Myślę, że są one po to aby na wtryskach nie gromadził się nagar, który mógłby je uszkodzić.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”