stukanie w silniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
stukanie w silniku
witam, posiadam golfa mk3 tdi , 90km, silnik 1zprzebieg ok 200tys km. Dziś odebrałem samochód od mechanika gdzie zostawiłem go na wymianę popychaczy, oleju, filtru oleju. Zdecydowałem się na wymianę popychaczy ponieważ wszystko na to wskazywało , na zimnym silniku stuki tak bardziej nasilone w okolicy od strony rozrządu, lecz na rozgrzanym silniku były niesłyszalne. Mechanik zdjął górną pokrywę nie wyjmując wałka tego od popychaczy i stwierdził że popychacze są ok przyczyną będą luzy na tłoku. W dodatku dowiedziałem się że wymiana go może wcale nie przynieść rezultatu gdyż cylinder może mieć owal. Czy jest to możliwe ze już on tak się wyrobił? kompresja w silniku jest chyba dobra , przyspieszenie całkiem niezłe, od wymiany do wymiany oleju czyli ok 10tysiecy km zużywa mi niecały litr oleju . czy to jest to możliwe ze przyczyna jest zużyty tłok czy raczej te popychacze? wymiana tłoku to ok 1tys zł , co wy o tym myślicie ? może on chce mnie nabić w butelkę proszę o rady, jak sprawdzić w czym leży przyczyna?
No to chlopie trafiles na mechanika :green_fuck: Wymien popychacze i uszczelnienia i i bedzie cisza oczywiscie jak na Disla przystalomaki.pioterk pisze:ą luzy na tłoku. W dodatku dowiedziałem się że wymiana go może wcale nie przynieść rezultatu gdyż cylinder może mieć owal
P.S Aha i zmien mechanika jak najszybciej
,,Kto się pyta jest głupcem przez chwilę, ten który się nie pyta jest głupcem przez całe życie."
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
stukanie w silniku
trochę się boję wymieniać te popychacze bo to może być według niego 400zł wyrzucone w błoto a z kasą trochę nie ciekawie. Myślisz ze to te popychacze a nie tłok?
Z tego co wiem to metal rozciaga sie przy wyrzszych temperaturach to dlaczego tlok (wedlug mechanika) daje o sobie znak na zimnym silniku a na cieplym ustepuje??-zapytaj mechanika zapewne odp bedzie bardzo ciekawa
Te stuki czy mozna ich okreslic jako takie glosne cykanie???
Te stuki czy mozna ich okreslic jako takie glosne cykanie???
,,Kto się pyta jest głupcem przez chwilę, ten który się nie pyta jest głupcem przez całe życie."
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
stukanie w silniku
słychać takie tychtychtych i to obrotach jałowych gdy jest juz tak ok 1,5tys obr to to tykanie ustepuje nawet na zimnym silniku na ciepłym gdy jest dosc mocno rozgrzany to wogole nie słychac. a Czym by sie objawiał tak zuzyty tłok , on coś wspominał ze luz moze wynosic ok 7setek ze nie jest za duzy ale nie rozumiem co jest grane
[ Dodano: 12 Sie 2009 20:37 ]
moim zdaniem luz miedzy tłokiem a cylindrem objawiał by się nadmiernym zużyciem oleju w silniku chyba ze 1 litr na 10tys km przy częstej jeździe w granicach 130km/h i małymi nie szczelnosciami przy filtrze oleju oraz na tej górnej pokrywie. poza tym jak wyciągam miernik od oleju to chyba powinna para dmuchać lub coś takiego a tam nic się nie dzieje. Chodź może i ma rację a może na próbę wlać do silnika taki preparat do popychaczy czy coś takiego widziałem na allegro ?
[ Dodano: 12 Sie 2009 20:37 ]
moim zdaniem luz miedzy tłokiem a cylindrem objawiał by się nadmiernym zużyciem oleju w silniku chyba ze 1 litr na 10tys km przy częstej jeździe w granicach 130km/h i małymi nie szczelnosciami przy filtrze oleju oraz na tej górnej pokrywie. poza tym jak wyciągam miernik od oleju to chyba powinna para dmuchać lub coś takiego a tam nic się nie dzieje. Chodź może i ma rację a może na próbę wlać do silnika taki preparat do popychaczy czy coś takiego widziałem na allegro ?
Wiec 100% hydropopychacze Wymieniaj i bedzie dobrze!!
Ten mechanik to jakis naprawde zdolny nawet potrwfi okreslic mniej-wiec luz 7 stetek . Ale mnie rozbawiles Pozdrow tego magika.
Disel jesli pali do litry oleju na 10 000 to nie jest powod do zmartwien , przeczytaj FAQ Disel.
Ten mechanik to jakis naprawde zdolny nawet potrwfi okreslic mniej-wiec luz 7 stetek . Ale mnie rozbawiles Pozdrow tego magika.
Disel jesli pali do litry oleju na 10 000 to nie jest powod do zmartwien , przeczytaj FAQ Disel.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
stukanie w silniku
obyś miał rację a to możliwe bo teraz jest lato i silnik wolno stygnie wiec to tykanie słychać nawet po załączeniu silnika gdy jest lekko ciepły .Jutro jadę poszukać nowych "znachorów" hehehe
[ Dodano: 13 Sie 2009 04:14 ]
dziś rano go odpałam , i te stuki są bardziej wyczuwalne pod spodem silnika jak jest zamkneita klapa a czym by się ujawniał luz na tłoku ? tak żeby wykluczyć tą ewentualność?:(
[ Dodano: 13 Sie 2009 04:25 ]
a czy da radę sprawdzić te popychacze bez wyciągania tego wałka ? tak jak zrobil to tamten mechanik?
[ Dodano: 13 Sie 2009 04:14 ]
dziś rano go odpałam , i te stuki są bardziej wyczuwalne pod spodem silnika jak jest zamkneita klapa a czym by się ujawniał luz na tłoku ? tak żeby wykluczyć tą ewentualność?:(
[ Dodano: 13 Sie 2009 04:25 ]
a czy da radę sprawdzić te popychacze bez wyciągania tego wałka ? tak jak zrobil to tamten mechanik?