MC PERSON łozysko ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
mówimy o całości z przodu czyli amor ze sprężyną i łożyskiem górnego mocowania jako o kolumnie Mc Persona. Osobnego terminu łożysko Mc Persona nie spotkałemKrakulec pisze:Witam czy w golfie jest coś takiego jak łożysko mc persona ???
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
WitamKrzysiekosH pisze:witam
troszkę się wtrącę to rozmowy, jeśli można.
Mam taki problem że przy maksymalnych skręconych kołach czasami ma tak stuknięcie , wyczytałem że to łożysko może być.
I takie moje pytanie jak to sie wymienia, na parkingu pod blokiem dam rade?? rocznik golfa mam 94
Z góry dziękuje za odpowiedz
Normalne w VW. Łożyska do wymiany w amorach. Tak jak wczesniej koledzy pisali.
Pozdro
ZC
a to jak chce wymieniać to musze miec sciagacz ( sciskacz) sprężyn??, czy wystarczy z pod maski ta srube odkrecic i kola dać na doł i to łożysko wymienie, bez ruszania sprężyny. aa auto mam obniżane (takie juz kupilem ) jaka zawiecha dokladnie niewiem to łożyska są takie same.
i takie pytanie może ma ktoś numery częsci jakie kupić (np mogą byc inter cars) i jakiej firmy kupic itp żeby badziewia nie kupił.
sorko że takie amatorskie pytania, dopiero zaczynam zabawe w autku.
pozdrawiam
i takie pytanie może ma ktoś numery częsci jakie kupić (np mogą byc inter cars) i jakiej firmy kupic itp żeby badziewia nie kupił.
sorko że takie amatorskie pytania, dopiero zaczynam zabawe w autku.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt sie 07, 2009 13:38 przez KrzysiekosH, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leon_Wechtel
- Forum Master
- Kontakt:
nie wymienisz poduszki (łożysko MCPhersona,górnego mocowania jak to nie nazwac) bez ściągaczy chyba ,że chcesz się głowy albo zębów pozbyc.
Do tego sa 2 rodzaje do94 roku i po 94r. i odpowiedni klucz do odkręcenia nakrętki rowkowej (przynajmniej tak jest w tym z przed 94r)
To sprzed 94 pasuje do Golfa mk2 też jest to jedna całośc a to p 94 r ma osobno łożysko...
jak masz narzędzia to zmiana zajmnie godzinę na stronę ...może 1,5h...
Do tego sa 2 rodzaje do94 roku i po 94r. i odpowiedni klucz do odkręcenia nakrętki rowkowej (przynajmniej tak jest w tym z przed 94r)
To sprzed 94 pasuje do Golfa mk2 też jest to jedna całośc a to p 94 r ma osobno łożysko...
jak masz narzędzia to zmiana zajmnie godzinę na stronę ...może 1,5h...
:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]
-
- Ma gadane
Witam
wlasnie oto mi chodziło, bez sciagaczy ani rusz, to kupie ostatnio widzialem na allegro po 30 zl były, a tak do znajomych na warsztat w wolnym czasie czy na urlopie podjadę.
a te łożyska podejrzewam że mam przed 94 czy podejda z wersji po94??
I Dziękuję za opdpowiedzi
pozdrawiam
wlasnie oto mi chodziło, bez sciagaczy ani rusz, to kupie ostatnio widzialem na allegro po 30 zl były, a tak do znajomych na warsztat w wolnym czasie czy na urlopie podjadę.
a te łożyska podejrzewam że mam przed 94 czy podejda z wersji po94??
I Dziękuję za opdpowiedzi
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt sie 07, 2009 19:18 przez KrzysiekosH, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leon_Wechtel
- Forum Master
- Kontakt:
tylko nie sugeruj się wypowiedziamy "ekspertów" od zawieszenia ,ze nie musisz ustawiac zbieżności...tym bardziej ,że pojęcia nie mają czym jest zbieżnośc a czym geometria zawieszenia...zbieżnośc po wyjęciu amora może się nie zmieni ale geometria na 89% tak...nawet jak ustawisz na te same miejsca
KrzysiekosH, poduszki podejdą różne ale trzeba z tego co pamietam zmieniac wtedy talerzyki na te od tej rocznikowo późniejszej...poprawcie mnie jeśli się mylę...
co do ściągaczy to kup sobie nawet z allegro..drogie nie są ,a jeśc nie wołają a i ty sam możesz zarobic pożyczjąc komuś potem zamiast sam płacic nawet znajomemu
na podwórku, nawet nie na betonie bo na trawie.... klucz imbusowy 6,klucz dobry 22 ,przeducha ,klucze 18 (w mk2 były też 19 we wcześniejszych latach) i naprzód 
KrzysiekosH, poduszki podejdą różne ale trzeba z tego co pamietam zmieniac wtedy talerzyki na te od tej rocznikowo późniejszej...poprawcie mnie jeśli się mylę...
co do ściągaczy to kup sobie nawet z allegro..drogie nie są ,a jeśc nie wołają a i ty sam możesz zarobic pożyczjąc komuś potem zamiast sam płacic nawet znajomemu

a jak myślisz gdzie ja swoje wymieniałem ?pawel szymczak pisze:to na sto procent łożysko, nie da rady wymienić no parkingu.

:arrow:[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65307&postdays=0&postorder=asc&start=0][size=150]MÓJ MK2[/size][/url]
Witam
Dzięki za info, jak się będę męczył to zrwóce na to uwage i tak jeszcze mam kiere do ustawienia niby zbierżnośc mam ale lekko w kierownice musze kontrować, ale to troche inny temat. I mam pytanie jak sie reguluje geometrie koła. Bo w tym warsztacie co robili zbieżnosć, cos tam gadał że czegoś się nie ustawia i że mam auto obniżone i jedno koło mam o 0,5 pochylone czy jakos tak.
Możecie być tacy mili i mi troche na ten temat napisac.
P.S. możecie podasłać tą szukajke że szukam na forum ale przez google, kiedyś mialem linka ale zgibił mi się, niewiem jak to zrobić, bo ta z forum mi nie działa,
pozdrawiam
Dzięki za info, jak się będę męczył to zrwóce na to uwage i tak jeszcze mam kiere do ustawienia niby zbierżnośc mam ale lekko w kierownice musze kontrować, ale to troche inny temat. I mam pytanie jak sie reguluje geometrie koła. Bo w tym warsztacie co robili zbieżnosć, cos tam gadał że czegoś się nie ustawia i że mam auto obniżone i jedno koło mam o 0,5 pochylone czy jakos tak.
Możecie być tacy mili i mi troche na ten temat napisac.
P.S. możecie podasłać tą szukajke że szukam na forum ale przez google, kiedyś mialem linka ale zgibił mi się, niewiem jak to zrobić, bo ta z forum mi nie działa,
pozdrawiam