problem z mechanizmem podnoszenia szyb - manualnym
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
cementowy_jas
problem z mechanizmem podnoszenia szyb - manualnym
Udało mi się zdjąć poszycie drzwi i tu niemiłe zaskoczenie, bo mechanizm podnoszenia szyb jest praktycznie schowany za blachą (w BMW E36 miałem idealny dostęp i praktycznie wszystko na wierzchu
). Problem z podnoszeniem polega na tym, że podczas podnoszenia szyby pokrętło przeskakuje i strzela, a szybie trzeba "pomagać" ręcznie by się zasunęła. Myślałem, że to wina rowków w korbce, które mogły się wytrzeć, ale po zdjęciu tapicerki okazało się, że korbka kręci bolcem, a strzela i przeskakuje coś w samym mechanizmie. Z tego co zauważyłem, to przednia, dolna linka przy tym "strzelaniu" dziwnie się "rzuca" - poza tym w przeciwieństwie do tej tylnej - jest bardzo luźna.
- Paweł Marek
- V.I.P.

wyjmij mechanizm na wierzch, czyli wykręć śróby prowadnic i przy korbce. Pewnie trzeba bedzie wymienić całość, a sprawny majsterkowicz poradzi sobie z wymianą samej linki
przykładowa aukcja http://www.allegro.pl/item692630818_mec ... ii_lp.html
przykładowa aukcja http://www.allegro.pl/item692630818_mec ... ii_lp.html
Ostatnio zmieniony wt sie 04, 2009 13:48 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
cementowy_jas
- Paweł Marek
- V.I.P.

Obejma się lubi przykleić do szyby, nawet nie przyciemnianej. Ale tam jest przekładka gumowa, więc popuść śróbę ile się da a potem cienkim nożykiem odwarstwiaj gumę od szyby
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.