Witam!
Mam problem, gdyż muszę wymienić płyn chłodzący a nie mogę znaleźć korka spustu i odpowietrznika. Napiszcie gdzie je zlokalizować i jak ma wyglądać cała procedura abym czegoś nie zepsuł.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Sharan AYL wymiana płynu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jeśli jest to motor z rodziny VAG a jest, to nie masz odpowietrznika ani korka spustu raczej. Zwykle robi się to tak że zdejmuje się wąż z pompy wody ewentualnie od razu można obejrzeć termostat i spuścić płyn... najlepiej gdybyś wydmuchał resztę wody z bloku bo na pewno tam zostanie coś. Potem składasz zalewasz i uruchamiasz silnik... układ sam się odpowietrzy... układ Ciśnieniowy
Właśnie nie mogę znaleźć ani odpowietrznika ani korka spustowego
W poprzednim samochodzie taką operację wykonywałem za pomocą tych dwóch urządzeń. Powiedź - bo pewnie się lepiej znasz: Gdy zagotowało mi płyn i wybiło na zewnątrz (wina czujnika) czy to jest pewne ze zmianą uczszelki? Po tym fakcie, nie bierze płynu ani nie gotuje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
myślę że nie koniecznie... jeśli nie odczuwasz żadnych efektów specjalnych jakie opisałeś, czyli że nie ubywa płynu, nie gotuje się, nie paruje nic z rury, nie stracił mocy, to raczej wszystko jest ok... choć nie jestem pewien jak się dzieje z silnikami typu VR6, to z silnikami klasycznymi rzędowymi czwórkami z rodziny vw takie sytuacje nie są aż tak drastyczne...
u mechanika potrafią "zbadać" zawartość dwutlenku węgla w płynie chłodniczym i na tej podstawie ustalają szczelność uszczelki...
u mechanika potrafią "zbadać" zawartość dwutlenku węgla w płynie chłodniczym i na tej podstawie ustalają szczelność uszczelki...