Witam,
Mam taki problem z golfem. Jakiś miesiąc czasu temu w korku auto zaczęło mi się lekko grzać ale po wizualnej kontroli wszystko wydało się OK. temat zniknął tak szybko jak się pojawił. Przedwczoraj oglądałem auto pod maską i w środku w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego zauważyłem, jakieś pływające kawałki. Chciałem jeden wyciągnąć i delikatnie dotknąłem takiej zabudowy co jest w środku zbiorniczka i ona pękła jakby z bibuły była, wyciągnąłem kawałek tego co było wcześniej i też jest to jakieś tworzywo kruszy się przy bardzo delikatnym dotyku pomimo, że ma ok 1 mm grubości. W poniedziałek umówiłem się z kumplem na wymianę zbiorniczka i płynu i tu mam pytania:
- czy mogę autem pojechać ok 20 km bez obawy że coś się stanie?
- czy ktoś ma jakąś fotoporadę jak to zrobić bo może bym to sam zrobił w garażu?
- czy na cos jeszcze zwrócić uwagę
kruszące się wnętrze zbiorniczka wyrównawczego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
kruszące się wnętrze zbiorniczka wyrównawczego
Ostatnio zmieniony pn sie 03, 2009 22:35 przez Gerart, łącznie zmieniany 2 razy.
czasem tak reagują materiały na obecność paliwa lub jakichś ropopochodnych substancji, a przy działaniu temperatury proces takiej degradacji może się przyspieszać...Gerart pisze:to jakieś tworzywo kruszy się przy bardzo delikatnym dotyku pomimo, że ma ok 1 mm grubości
Wymiana zbiorniczka to odkręcenie 2 śrubek pod trym plastikowym dekielkiem z narysowaną książeczką... wyjęcie go z mocowania - taki bolec podłużny włożony w metalowy uchwyt... jak odkręcisz i podniesiesz go do góry to elegancko wyjdzie.
powinny go trzymać przewody od wody, jeden gruby przy dnie i drugi cienki u góry. Powinny być na tyle luźne że powinno się dać przechylić zbiorniczek i wylać z niego wszystko. Potem odpinasz węże i zakładasz nowy zbiorniczek składasz wszystko w odwrotnej kolejności.
pamietaj rób to na zimnym silniku