Brak klaksonu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
sylwekzyla
- Ma gadane

Brak klaksonu
Po naciśnieciu klaksonu nic nie słychać, ze skrzynki bezpieczników słychać pstykanie z przekaźnika 53, Postanowiłęm zmienić bezpiecznik ale bez zmian. J Czy przekaźnik mógł się spalić. Czyściłem styki przy kierownicy, ale to nic nie dało. Jak rozwiązać ten problem, kto sobie z nim poradził.
-
wojtas4589
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Mógł się spalić styk ale to rzadkość, raczej jest tu uszkodzenie samego sygnału bądź też zaśniedzenie wtyku na nim. Jest on we wnęce przed przednim prawym kołem, dostępny z dołu po otworzeniu takiej osłony (jeśli jeszcze ona jest w pojeździe).
Do wtyku podłącz żaróweczkę (do obu pinów tego wtyku, pisząc dokładnie) i naciśnij przycisk sygnału. Gdy nic nie zaświeci - zbadaj czy w kablu żółto-czarnym jest napięcie z blachą auta - powinno być cały czas przy zapłonie, także bez naciskania przycisku.
Do wtyku podłącz żaróweczkę (do obu pinów tego wtyku, pisząc dokładnie) i naciśnij przycisk sygnału. Gdy nic nie zaświeci - zbadaj czy w kablu żółto-czarnym jest napięcie z blachą auta - powinno być cały czas przy zapłonie, także bez naciskania przycisku.
-
sylwekzyla
- Ma gadane

podłączyłem żarówkę i się nie świeciała,Zico63b pisze:Do wtyku podłącz żaróweczkę (do obu pinów tego wtyku, pisząc dokładnie) i naciśnij przycisk sygnału. Gdy nic nie zaświeci - zbadaj czy w kablu żółto-czarnym jest napięcie z blachą auta - powinno być cały czas przy zapłonie, także bez naciskania przycisku.
napięcia nie moge zbadać bo nie mam tego urządzenia do pomiaru.
tzn że kabel jest walnięty gdzieś?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Nie trzeba go mieć...
Mając tą samą żarówkę - jeden jej biegun dołączamy do blachy a drugi do wymienionego przeze mnie kabelka i po prostu ma zaświecić.
Przy założeniu że bezpiecznik numer 13 jest w 100% sprawny i dobrze "siedzi" w swym gnieździe - faktycznie może być przerwa na kablu, po prostu od bezpiecznika do sygnału nie ma po drodze żadnego elementu mogącego powodować usterkę.
Mając tą samą żarówkę - jeden jej biegun dołączamy do blachy a drugi do wymienionego przeze mnie kabelka i po prostu ma zaświecić.
Przy założeniu że bezpiecznik numer 13 jest w 100% sprawny i dobrze "siedzi" w swym gnieździe - faktycznie może być przerwa na kablu, po prostu od bezpiecznika do sygnału nie ma po drodze żadnego elementu mogącego powodować usterkę.
Ostatnio zmieniony ndz sie 02, 2009 23:08 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sylwekzyla
- Ma gadane