Rozrusznik problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Dejv
Red&Black
Red&Black
Kontakt:

Rozrusznik problem

Post autor: Dejv » sob sie 01, 2009 13:08

Witam, od pewnego czasu mam problem z golfikiem mianowicie zdaża mu się nie odpalać zero reakcji z silnika po przekręceniu kluczyka zapalają się kontrolki nic więcej, rozbierałem rozrusznik szczotki są w eleganckim stanie. Czasem jak nie odpali postoi np. noc z rana jak gdyby nigdy nic odpala. Aku jest dobry. Na krótko się kręci ale jak wsiądę do auta to dalej nie odpala może spotkaliście się już z takim problemem proszę o rady z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » sob sie 01, 2009 13:46

elektrowłącznik nie styka, sprawdź czy taki przewód sterujący do elektrowłącznika nie jest zaśniedziały czy ma dobre połączenie, czy nie jest przerwany. Najlepiej podłącz miernik i sprawdź czy po przekręceniu stacyjki w pozycję "rozruch" pojawia się tam plus. Przygasają Ci kontrolki?? Słyszysz takie stukanie "klikanie" w momencie gdy dajesz na "rozruch" ??

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

Awatar użytkownika
Dejv
Red&Black
Red&Black
Kontakt:

Post autor: Dejv » sob sie 01, 2009 18:42

Gdy daje na rozruch nic w tym momencie nie słychać z silnika, jest kompletna cisza a jeżeli chodzi o przygasanie to sprawdze to, jak się powtórzy. O który przewód chodzi- ten który idzie z aku ? bo generalnie przychodzą jakieś 2 przewody + 2 złączki

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » sob sie 01, 2009 19:06

do rozrusznika ida 2 przewody, jeden z aku taki gruby i drugi cieńszy, chodzi o ten cieńszy

M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.

Awatar użytkownika
Dejv
Red&Black
Red&Black
Kontakt:

Post autor: Dejv » sob sie 01, 2009 20:03

Byłem w aucie i niestety znów nie odpalił lampki przygasają i zero odzewu z silnika nic nie słychać przewody wyglądają dobrze na krótko kręci ale nie odpala nie wiem czy wymieniac rozrusznik. Bo w środku wyglądał on bardzo dobrze szczotki były w dobrym stanie. Aktualnie nie mam dostępu do miernika ale w najbliższym czasie to sprawdze. Wydaje mi się, że prąd dochodzi bo przecież na krótko kręci...
Ostatnio zmieniony sob sie 01, 2009 20:05 przez Dejv, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob sie 01, 2009 21:50

Dejv pisze: na krótko kręci
co to znaczy? Podajesz plus bezopśrednio na kabel cieńszy rozrusznika i wtedy kręci? To jest dobry, a pewnie stacyjka się poszła....

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » sob sie 01, 2009 22:10

Paweł Marek pisze:co to znaczy? Podajesz plus bezopśrednio na kabel cieńszy rozrusznika i wtedy kręci? To jest dobry, a pewnie stacyjka się poszła....
dokładnie, a jeśli nie to usterki szukałbym w elektrowłączniku koszt ok 50zł zamiennik

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob sie 01, 2009 22:26

no ale po co, rozrusznik jest uruchamiany podaniem plusa od stacyjki na ten kabel, czerwono czarny, i jeśli zawsze rozrusznik działa po podaniu tam plusa na krótko to zostaw rozrusznik w spokoju i sprawdź czemu ten plus od stacyjki nie dochodzi, chyba że nie zajarzyłem o czym piszesz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Dejv
Red&Black
Red&Black
Kontakt:

Post autor: Dejv » ndz sie 02, 2009 03:31

Podaje + czyli te 2 przewody do blaszki która jest pod nimi i wtedy kręci ale z kluczyka dalej nic. Wlasnie wróciłem do domu i auto jak gdyby nigdy nic odpaliło przed samym wyjazdem sprawdzałem i nie dało rady. Fakt faktem rozrusznik swoje dni młodości ma za sobą ale ciągle kręci i teraz nie wiem czy mam włożyć nowy czy co robić, jeżeli chodzi o tą stacyjke to jak to sprawdzić z góry dzięki.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 02, 2009 06:05

Dejv pisze:czyli te 2 przewody
ależ ty dawkujesz informacje. Jakie dwa przewody. Masz dwa kable plusowe - jeden gruby czerwony prosto od plusa aku i cieńszy czarno czerwony prosto od stacyjki porzez skrzynkę bezpieczników (ale nie jest zabepiczony beziecznikiem.) Więc zdejm osłnę kierownicy 2 śróby od dołu, wypnij wtyk stacyjki, i jak zewrzez kawałkiem kabelka kabel czerwony z czarno czerwonym to rozrusznik ma zadziałać (nie zapali silnik bo nie będzie wówczas płusa na resztę samochodu - tylko rozrusznik zakręci). Jeśli zawsze przy takiej próbie zakręci a kluczykiem nie to winna jest stacyjka, jeżli niezakręci winny jest kabel czarno czerwony lub któraś jego wtyczka

Awatar użytkownika
flatron316
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: flatron316 » ndz sie 02, 2009 09:00

Dejv pisze:Fakt faktem rozrusznik swoje dni młodości ma za sobą ale ciągle kręci i teraz nie wiem czy mam włożyć nowy
Ale ty uparty jesteś-Słuchaj Pawła zrób tak jak ci powyżej napisał
Albo prościej,jak nie chcesz nic rozbierąć- wypnij tą wsuwkę z rozrusznika (cienki kabel) i podłącz do niej żarówkę czy miernik,kontrolke itp-jak przekręcasz kluczyk-w pozycję "rozruch" - ma się świecić
Swiecić JASNO!! nie żarzyć i za każdym razem i bez przerw i mrugań.

A najlepiej jakbyś tą zarówkę wpiął równolegle z ta wtyczką-widzisz wtedy jak robisz rozruch a rozrusznik ci nie kręci czy się świeci czy nie.
Ostatnio zmieniony ndz sie 02, 2009 09:00 przez flatron316, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”